Απειλές Ερντογάν με έμμεση αναφορά στον «Αττίλα»

Απειλές Ερντογάν με έμμεση αναφορά στον «Αττίλα»

1' 12" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στην υψηλών τόνων ρητορική του έναντι της Κύπρου επιμένει ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, δηλώνοντας ότι η Τουρκία θα προστατεύσει τα συμφέροντα των Τουρκοκυπρίων «με τον ίδιο τρόπο» όπως και στο παρελθόν. Συγκεκριμένα, στο μήνυμά του για την 36η επέτειο της ανακήρυξης του ψευδοκράτους, ο κ. Ερντογάν αναφέρει, υπενθυμίζοντας εμμέσως πλην σαφώς την εισβολή του «Αττίλα»: «Δυστυχώς οι προσπάθειες για μια δίκαιη, μόνιμη και βιώσιμη πολιτική λύση του Κυπριακού δεν είχαν ανταπόκριση στον νότο της Κύπρου… Στην Ανατολική Μεσόγειο δεν θα επιτρέψουμε να παραβιαστούν τα δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων επί των υδρογονανθράκων. Οπως εξαλείψαμε τις απειλές εναντίον της ύπαρξης των Τουρκοκυπρίων στο παρελθόν, και τώρα είμαστε αποφασισμένοι να προστατεύσουμε τα δικαιώματα και τα συμφέροντα με τον ίδιο τρόπο». Παράλληλα, χθες συνεχίστηκε και η πρακτική των μαζικών παραβιάσεων στο Αιγαίο. Τουρκικά μαχητικά F-16, δύο κατασκοπευτικά CN-235 και δύο ελικόπτερα πραγματοποίησαν συνολικά 34 παραβιάσεις, ενώ σε πέντε περιπτώσεις οι διαδικασίες αναχαίτισης από τα ελληνικά αεροσκάφη εξελίχθηκαν σε εμπλοκές.

Εν τω μεταξύ, η αναβάθμιση των ελληνικών F-16 συγκαταλέγεται στις πρώτες προτεραιότητες του υπουργείου Εθνικής Αμυνας, όπως δήλωσε χθες ο υπουργός Νίκος Παναγιωτόπουλος. Μάλιστα, σε σχέδιο νόμου του υπουργείου Οικονομικών κατατέθηκε τροπολογία που αναφέρει πως «επιδιώκεται η διευκόλυνση υλοποίησης από την εγχώρια αμυντική βιομηχανία του προγράμματος αναβάθμισης μαχητικών αεροσκαφών F-16 της Πολεμικής Αεροπορίας, στο πλαίσιο διακρατικής συμφωνίας μεταξύ της Ελληνικής Δημοκρατίας και των ΗΠΑ». Ο κ. Παναγιωτόπουλος ανέφερε πως θα ακολουθήσουν η σύμβαση για τον εκσυγχρονισμό των Mirage-2000 και το πλάνο ανάπτυξης για την ΕΑΒ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή