Ο ΔΗΚΤΗΣ (17/11/19)

3' 59" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ετοιμο το σχέδιο της ΤτΕ για το 60% των κόκκινων δανείων

Μεγάλη είναι η κινητικότητα στο μέτωπο των κόκκινων δανείων. Εντός της ερχόμενης εβδομάδας, το οικονομικό επιτελείο θα στείλει στις Βρυξέλλες το σχέδιο «Ηρακλής» προκειμένου να ξεκινήσει η αντίστροφη μέτρηση για την κατάθεσή του στη Βουλή και παράλληλα η Τράπεζα της Ελλάδος ετοιμάζεται να θέσει σε ισχύ το δικό της σχέδιο. Σύμφωνα με τον διοικητή της ΤτΕ, Γιάννη Στουρνάρα, ο «Ηρακλής» καλύπτει περίπου ένα 40% των μη εξυπηρετούμενων δανείων και μένει το υπόλοιπο 60%, το οποίο θα πρέπει να αντιμετωπιστεί με άλλους τρόπους. Στο πλαίσιο αυτό ο κ. Στουρνάρας, μιλώντας το βράδυ της Παρασκευής στο 4ο Thessaloniki Summit, γνωστοποίησε πως η ΤτΕ έχει έτοιμο ένα τέτοιο σχέδιο, το οποίο θα τεθεί σε εφαρμογή αφού προηγηθεί συνεννόηση με το υπουργείο Οικονομικών. Οσον αφορά την κεφαλαιακή επάρκεια των εγχώριων τραπεζών, ο κ. Στουρνάρας ανέφερε ότι έχουν κεφάλαια κοντά στον ευρωπαϊκό μέσο όρο και δεν είναι άμεσο το πρόβλημα των κεφαλαίων τους. «Αν οι τράπεζες λύσουν το θέμα των NPLs και της αναβαλλόμενης φορολογίας, τότε θα μπορούμε να πούμε ότι θα έρχονται επενδύσεις στις ελληνικές τράπεζες, γιατί οι επενδυτές θα τις βλέπουν πλέον ως μεγάλη επενδυτική ευκαιρία. Καλός ο “Ηρακλής”, αλλά χρειάζεται να προχωρήσουμε ένα βήμα παραπάνω για να αντιμετωπίσουμε και το θέμα της αναβαλλόμενης φορολογίας», πρόσθεσε. Δεν παρέλειψε να καλέσει εκ νέου τις τράπεζες να προχωρήσουν σε αναδιαρθρώσεις των δανείων για τις επιχειρήσεις που μπορούν να είναι βιώσιμες.

Πέντε βασικές αλλαγές θα έχει το φορολογικό νομοσχέδιο που κατατίθεται τις επόμενες μέρες στη Βουλή. Οπως αναφέρει κυβερνητικός αξιωματούχος, οι αλλαγές αυτές έπρεπε να συζητηθούν με τους Ευρωπαίους εταίρους, καθώς θα επιβαρύνουν τον προϋπολογισμό του 2020.

Σύμφωνα με πληροφορίες, θα αλλάξει η διάταξη για τις αποδείξεις σε ό,τι αφορά τη διατροφή που καταβάλλει εις εκ των συζύγων. Συγκεκριμένα θα αφαιρούνται από το εισόδημα πριν από τον υπολογισμό του 30% που προβλέπει ο νόμος. Επίσης, ενδεχομένως να προστεθεί διάταξη που θα ορίζει την αύξηση του ορίου των αποσβέσεων από 5 έτη σε 10, καθώς και τη μείωση της φορολογίας στα stock options. Σε κάθε περίπτωση, όλες οι αλλαγές θα «κλειδώσουν» σε σύσκεψη που θα πραγματοποιηθεί στο Μέγαρο Μαξίμου, υπό τον πρωθυπουργό Κυρ. Μητσοτάκη.

Με 31,71% η Fairfax στη Eurobank

Μειώθηκε το ποσοστό δικαιωμάτων ψήφου της Fairfax στη Eurobank, όπως έκανε γνωστό η τράπεζα. Πιο αναλυτικά, η Fairfax μείωσε στις 7 Νοεμβρίου το ποσοστό των δικαιωμάτων ψήφου επί των κοινών μετοχών της Eurobank που κατείχε άμεσα και έμμεσα, κάτω του ορίου του 1/3 επί του συνολικού αριθμού των δικαιωμάτων ψήφου της συστημικής τράπεζας, εξαιρουμένων των δικαιωμάτων ψήφου του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας. Ετσι, το ποσοστό δικαιωμάτων ψήφου της Fairfax διαμορφώθηκε σε 31,71%, που αντιστοιχεί σε 1.159.833.335 δικαιώματα ψήφου επί μετοχών της Eurobank. Πριν, το ποσοστό της Fairfax διαμορφωνόταν στο 33,5%.

Πάει δύο μήνες πίσω το «Θριάσιο ΙΙ»

Το «Θριάσιο Ι» προκαλεί καθυστερήσεις στο «Θριάσιο ΙΙ». Ετσι την  Παρασκευή, με απόφαση του υπουργού Υποδομών και Μεταφορών Κώστα Καραμανλή, μετατέθηκε κατά δύο μήνες η υποβολή των δεσμευτικών προσφορών για το «Θριάσιο ΙΙ». Αντί αύριο (Δευτέρα 18.11.2019) που ήταν προγραμματισμένη να γίνει η υποβολή των προσφορών, τελικά θα πραγματοποιηθεί στις 20 Ιανουαρίου 2020. Σύμφωνα με τη σχετική απόφαση, η μετάθεση της καταληκτικής ημερομηνίας των προσφορών επιβάλλεται επειδή δεν έχει τελεσιδικήσει η θέση σε ισχύ της σύμβασης παραχώρησης του έργου «Ανάπτυξη Εμπορευματικού Κέντρου Θριασίου Πεδίου». Το τελευταίο είναι γνωστό ως «Θριάσιο Ι» και έχει ανατεθεί στην εταιρεία ΘΕΚ Α.Ε. Αξίζει να σημειωθεί ότι πριν από ακριβώς ένα χρόνο, η προηγούμενη κυβέρνηση είχε κυρώσει με νόμο τη σχετική σύμβαση παραχώρησης (ν. 4574/2018, ΦΕΚ Α΄ 191), χωρίς όμως να έχει λάβει την έγκριση των κοινοτικών αρχών. Ηταν η πρώτη φορά που ελληνική κυβέρνηση πρώτα κύρωσε μια σύμβαση στη Βουλή και στη συνέχεια την υπέβαλε για έγκριση στις κοινοτικές αρχές. Καθώς μάλιστα το ακίνητο του Θριασίου στο παρελθόν έχει αναπτυχθεί με κοινοτική χρηματοδότηση (ύψους 235 εκατ. ευρώ), ο λόγος της Κομισιόν έχει βαρύνουσα σημασία στην παραχώρηση αξιοποίησης του ακινήτου.

Κατατέθηκε το νομοσχέδιο για τη διάσωση της ΔΕΗ

Κατατέθηκε αργά το βράδυ της Παρασκευής στη Βουλή το νομοσχέδιο για τη διάσωση της ΔΕΗ, στο οποίο μεταξύ των άλλων προβλέπεται πως, με διαδικασίες εκτός ΑΣΕΠ και με συμβάσεις ιδιωτικού τομέα (χωρίς δηλαδή μονιμότητα), θα προσλαμβάνονται στο εξής οι εργαζόμενοι στην επιχείρηση. Με σχετική διάταξη μειώνεται η χρέωση για Υπηρεσίες Κοινής Ωφελείας στο νυχτερινό τιμολόγιο για πάνω από 1.600  kWh με στόχο την ελάφρυνση των νοικοκυριών που χρησιμοποιούν θερμοσυσσωρευτές τον χειμώνα. Επίσης, καταργείται η έκπτωση των ρυθμιζόμενων χρεώσεων στο τιμολόγιο ρεύματος για τους εργαζομένους και συνταξιούχους της ΔΕΗ και περιορίζει την έκπτωση στο ανταγωνιστικό σκέλος σε ποσοστό 30%. Με το νομοσχέδιο παρέχεται η δυνατότητα στο διοικητικό συμβούλιο της ΔΕΗ να εφαρμόζει στοχευμένα προγράμματα εθελουσίας εξόδου. Τέλος, στο νομοσχέδιο προστέθηκε και άρθρο που αφορά την ενεργειακή ασφάλεια της Κρήτης, καθώς με fast track διαδικασίες θα ολοκληρωθεί η πρώτη φάση της διασύνδεσης του νησιού με την Πελοπόννησο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή