ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Υποχώρησαν οι δείκτες στις ευρωπαϊκές αγορές

REUTERS, BLOOMBERG

H τιμή της μετοχής του ομίλου Thyssenkrupp υποχώρησε 13%.

ΕΤΙΚΕΤΕΣ:

Ημέρα απωλειών ήταν η χθεσινή για τις διεθνείς αγορές με τους χρηματιστηριακούς δείκτες στη Γηραιά Ηπειρο και στη Wall Street, διότι οι επενδυτές επηρεάστηκαν από τα μεικτά μηνύματα που λάμβαναν από το μέτωπο των σινοαμερικανικών διαπραγματεύσεων, με ζητούμενο μία εμπορική συμφωνία.

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης STOXX 600 έκλεισε με πτώση 0,40%, κλείνοντας τέσσερις ημέρες στη σειρά με απώλειες. Στην απέναντι όχθη του Ατλαντικού, ο Dow Jones και ο S&P 500 πριν από το κλείσιμο αργά χθες είχαν πτώση 0,04% και 0,08% αντιστοίχως.

Το ευρώ δεν είχε κάποια σημαντική μεταβολή προς το δολάριο και διαμορφώθηκε στο 1,1068 δολ. Οι αποδόσεις των δεκαετών κρατικών ομολόγων αυξήθηκαν δύο μονάδες βάσης στο 1,77%, όπως και οι αποδόσεις των 10ετών γερμανικών στο -0,33%.

Η επιδεινούμενη κατάσταση στο Χονγκ Κονγκ μπορεί να αποβεί καίριος και καθοριστικός παράγοντας για τις σινοαμερικανικές συνομιλίες, ενώ η Κίνα χθες κατηγόρησε τις ΗΠΑ ότι εφαρμόζουν διπλά μέτρα και σταθμά.

Το Πεκίνο έχει απειλήσει με αντίποινα, εξαιτίας του αμερικανικού νομοσχεδίου για το Χονγκ Κονγκ και δήλωσε ότι η στήριξη των διαδηλωτών από την Ουάσιγκτον συνιστά κατάφωρη ανάμειξη στις υποθέσεις του Χονγκ Κονγκ.
«Οι επενδυτές σήμερα αρχίζουν και πάλι να ανησυχούν μήπως δεν φθάσουμε στην πρώτη φάση της εμπορικής συμφωνίας ΗΠΑ - Κίνας μέσα στο 2019», επισημαίνει ο Κρις Γκάφνεϊ, πρόεδρος διεθνών κεφαλαιαγορών του οίκου ΤΙΑΑ.

Η τιμή του πετρελαίου παρουσίασε άνοδο με αφορμή έκθεση του Reuters, σύμφωνα με την οποία ο ΟΠΕΚ και οι εταίροι του ενδέχεται να παρατείνουν τις μειώσεις στην παραγωγή πετρελαίου έως και τα μέσα του 2020. Ειδικότερα, στο Λονδίνο η τιμή του Brent με άνοδο 1,6% ανήλθε στα 63,37 δολάρια το βαρέλι. Το αργό Ν. Υόρκης είχε άνοδο 1,7% στα 57,99 δολάρια το βαρέλι.

Στην Ευρώπη, η τιμή της μετοχής του πολυσχιδούς ομίλου Thyssenkrupp υποχώρησε 13%, επειδή προειδοποίησε τις αγορές για δραστικές ζημίες και ζήτησε να δείξουν μεγαλύτερη υπομονή, έως ότου ανακάμψει. Στο Λονδίνο, ο FTSE 100 έκλεισε με -0,33%, με -0,16% ο DAX στη Φρανκφούρτη, με -0,22% ο CΑC 40 στο Παρίσι, με -0,31% ο FTSE MIB στο Μιλάνο και στη Μαδρίτη o IBEX με -0,12%.

Έντυπη

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ