Λατέρνα, φτώχεια και… Φιλόδημος

Λατέρνα, φτώχεια και… Φιλόδημος

1' 43" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πρόσβαση σε είκοσι εκατομμύρια ευρώ χρηματοδότηση μπορούν να διεκδικήσουν τουλάχιστον εξήντα έξι δήμοι της χώρας, ώστε να έχουν την ευκαιρία να στήσουν το δικό τους καταφύγιο αδέσποτων ζώων, με συνθήκες που υπερκαλύπτουν όχι μόνο τη θλιβερή πραγματικότητα του σήμερα –με τα παράνομα κολαστήρια ζώων–, αλλά και τις διεθνείς προδιαγραφές. 

Καταφύγια των 70-80 θέσεων το καθένα, με συνεχή ροή φιλοξενίας, περίθαλψης, υιοθεσιών, ώστε να κάνουμε ένα πρώτο βήμα στην εξάλειψη του φαινομένου των ταλαιπωρημένων ζώων στους δρόμους. Είκοσι εκατομμύρια από το πρόγραμμα «Φιλόδημος», από το ταμείο του Υπουργείου Εσωτερικών. Από δικά μας λεφτά.   

Δεκατέσσερις δήμοι, όμως, αποφάσισαν να φτιάξουν από κοινού ένα καταφύγιο. Για να στεγάσει ο καθένας τους από 5-6 ζώα! Ανάμεσά τους, τέσσερις δήμοι των βορείων προαστίων (Νέο Ηράκλειο, Μεταμόρφωση, Πεύκη, Νέα Ιωνία) που, έξι χρόνια νωρίτερα, είχαν συναποφασίσει να φτιάξουν, πάλι από κοινού, το δικό τους καταφύγιο, αλλά το πρότζεκτ έμεινε στα χαρτιά. Και σήμερα, χωρίς εγκρίσεις από το δημοτικό συμβούλιο (τουλάχιστον για την περίπτωση του Ηρακλείου) και με μια σειρά από άλλες παρατυπίες που προκαλούν ερωτήματα, είπαν να το διευρύνουν ακόμα περισσότερο: Γιατί τέσσερις και όχι δεκατέσσερις; Οι καλοί παντού χωράνε.

Προσπαθώ, εβδομάδες τώρα, να κατανοήσω τη λογική τού να κρατάς ομπρέλα όταν βρέχει λεφτά. Οι περισσότεροι δήμαρχοι θα προβάλουν το θέμα της χωροθέτησης: «Δεν υπάρχουν οικόπεδα εντός προδιαγραφών, ώστε να χτίσουμε καταφύγιο». Ή θα επικαλεστούν τις αντιδράσεις από οικολογικές οργανώσεις και συλλόγους πολιτών. 

Γνωρίζω από αξιόπιστες πηγές ότι από τους περισσότερους δήμους δεν έγινε ποτέ μια σοβαρή προσπάθεια. Γνωρίζω επίσης ότι υπάρχουν αντιδράσεις από φιλοζωικές οργανώσεις, πολλές από τις οποίες διατηρούν παράνομα καταφύγια. Αυτό που δεν γνωρίζω είναι πόσο ευφάνταστες θα είναι οι δικαιολογίες που θα πρέπει να σερβίρουν οι δήμοι στους πολίτες τους, τώρα που η πρόφαση «δεν έχουμε πού να τα πάμε» έχει αντίλογο.

Έχω όμως όρεξη να τις ακούσω. Γι’ αυτό και το σημερινό κομμάτι είναι μια ανοιχτή πρόσκληση προς τον καθένα από τους δεκατέσσερις δήμους αυτού του «συνεργατικού» καταφυγίου. Θα χαρώ να δημοσιεύσω τις απαντήσεις του καθενός ξεχωριστά ή και όλων μαζί. Ξέρω ότι με διαβάζουν. Ήρθε η ώρα να τους διαβάσω κι εγώ. ■

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή