Ο ΔΗΚΤΗΣ (28/11/19)

2' 50" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σήμερα οι προσφορές για Εθνική Ασφαλιστική

Σήμερα αναμένεται να αποκρυσταλλωθεί το αρχικό ενδιαφέρον των υποψήφιων επενδυτών για την εξαγορά του 80% της Εθνικής Ασφαλιστικής, με την υποβολή μη δεσμευτικών προσφορών, στο πλαίσιο της διαγωνιστικής διαδικασίας που έχει ανοίξει η Εθνική Τράπεζα. Τα επικρατέστερα ονόματα που έχουν εκδηλώσει αρχικό ενδιαφέρον και εκτιμάται ότι θα προσέλθουν στη διαγωνιστική διαδικασία που «τρέχει» η Εθνική Τράπεζα με συμβούλους την Goldman Sachs και τη Morgan Stanley είναι το CVC Partners και το αμερικανικό fund 3ICP, ενώ ανοιχτό παραμένει το κατά πόσον θα προσέλθουν στη διαδικασία ο κινεζικός όμιλος Fosun, τα funds Centerbridge και  Lone Star. Αντίθετα, το ενδιαφέρον του φέρεται να έχει αποσύρει ο όμιλος Fairfax, ο επικεφαλής του οποίου, Πρεμ Γουάτσα, έφτασε χθες στην Αθήνα και σήμερα έχει συνάντηση με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη. Οι μη δεσμευτικές προσφορές θα αποτελέσουν τον προάγγελο για το επόμενο βήμα, την υποβολή δηλαδή δεσμευτικών προσφορών που, σύμφωνα με τη διοίκηση της ΕΤΕ, θα είναι στα τέλη Ιανουαρίου.

Οι τράπεζες εμπιστεύονται την ελληνική ναυτιλία

Kατά 20% αυξήθηκαν τα έσοδα από τη ναυτιλία από το 2014 έως σήμερα, είπε χθες ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας, μιλώντας σε εκδήλωση της Ενωσης Τραπεζικών και Χρηματοοικονομικών Στελεχών Ελληνικής Ναυτιλίας. Οπως τόνισε, αυτό ήταν ως έναν βαθμό αποτέλεσμα της σταθερής εμπιστοσύνης του τραπεζικού τομέα στην ελληνική ναυτιλία, που επέτρεψε τη χρηματοδότησή της σε μια περίοδο απομόχλευσης και δεν την υποχρέωσε να καταφύγει σε άλλες, ακριβότερες μορφές εξασφάλισης των απαραίτητων κεφαλαίων. Το τραπεζικό σύστημα συμμετέχει κατά το 1/6 περίπου στη συνολική χρηματοδότησή της.

Χαρτοφυλάκιο δανείων 262 εκατ. πώλησε η ΕΤΕ

Υπογράφηκαν οι συμβάσεις πώλησης του χαρτοφυλακίου ναυτιλιακών δανείων, συνολικού ύψους 262 εκατ. ευρώ, μεταξύ της Εθνικής Τράπεζας και επενδυτικών funds. Η διαχείριση του χαρτοφυλακίου αναμένεται να ανατεθεί από τους επενδυτές στην εταιρεία διαχείρισης QQuant Master Servicer. Το τίμημα της συναλλαγής ανέρχεται περίπου στο 50% του λογιστικού υπολοίπου του χαρτοφυλακίου και έχει οριακή επίπτωση στην κεφαλαιακή βάση του ομίλου ΕΤΕ. Η Nat West Markets ενήργησε ως χρηματοοικονομικός σύμβουλος.

Τη Δευτέρα «κληρώνει» για την Creta Farms

Τη Δευτέρα, όπως πληροφορείται η στήλη, αναμένεται να καταλήξουν οι τράπεζες στον προτιμητέο επενδυτή για την Creta Farms. Υπενθυμίζεται ότι οι υποψήφιοι «μνηστήρες» είναι η Impala Invest και η Lime Capital, από τις οποίες ζητήθηκε να καταθέσουν βελτιωμένες προσφορές. Η βελτίωση, κατά πληροφορίες, αφορά μείωση του προτεινόμενου «κουρέματος» των χρεών προς τις συστημικές τράπεζες. Κάτι που πρακτικά σημαίνει ότι είτε οι υποψήφιοι επενδυτές πρέπει «να βάλουν πιο βαθιά το χέρι στην τσέπη» είτε να γίνει ακόμη μεγαλύτερο «κούρεμα» από το προτεινόμενο στους υπόλοιπους πιστωτές, οι οποίοι είναι κυρίως προμηθευτές της εταιρείας.

Στο πρόγραμμα Roots του Χ.Α. εννέα εταιρείες

Γνωστοποιήθηκαν χθες, σε εκδήλωση του Χρηματιστηρίου Αθηνών, οι εννέα εταιρείες που επελέγησαν για συμμετοχή στο πρόγραμμα Roots. Συγκεκριμένα, οι εταιρείες είναι οι: Αutomation System Hellas, Biosolids, Ecoshop «Biologiko Xorio», Epexyl, Halvatzis Makedoniki, Iknowhow, Irida Labs, Legendary Food και Control Eat (S. Steniotis). Η κάθε μία θα ξεκινήσει τη διαδρομή της στο πρόγραμμα με τη βοήθεια ενός μέντορα και ενός χρηματοοικονομικού συμβούλου, ο οποίος θα προέρχεται από τις Deloitte, EY ή Grant Thornton. Οι μέντορες είναι έμπειρα στελέχη καταξιωμένων ελληνικών επιχειρήσεων που συμμετέχουν στο πρόγραμμα Roots αναλαμβάνοντας τον ρόλο του Corporate Champion και μεταφέροντας την τεχνογνωσία τους. Την ιδιότητα του Corporate Champion έχουν σήμερα οι Alpha Bank, Citi, ElvalHalcor, Hellas Gold, Εθνική Τράπεζα, Παπαστράτος, ΤΕΜΕΣ, Τράπεζα Πειραιώς και ΤΙΤΑΝ. Τους επόμενους μήνες, οι εννέα εταιρείες θα καταρτίσουν τα επιχειρηματικά και χρηματοοικονομικά τους σχέδια, και θα αποκτήσουν πρόσβαση στα εκπαιδευτικά σεμινάρια του Roots. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή