Ιράν: Συλλήψεις μελών οργάνωσης ταραχοποιών

Ιράν: Συλλήψεις μελών οργάνωσης ταραχοποιών

1' 36" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΤΕΧΕΡΑΝΗ. Την ηγεσία οργάνωσης που σχεδίαζε ταραχές σε πανεπιστήμια της Τεχεράνης συνέλαβαν το Σαββατοκύριακο οι ιρανικές αρχές, με το υπουργείο Πληροφοριών να επισημαίνει ότι οι περισσότεροι από τους 2.021 συλληφθέντες των διαδηλώσεων κατά της αύξησης της τιμής της βενζίνης στην πρωτεύουσα τον περασμένο μήνα έχουν αποφυλακισθεί.

Σύμφωνα με χθεσινή ανακοίνωση των διωκτικών υπηρεσιών, τα ηγετικά στελέχη της αντικυβερνητικής οργάνωσης σχεδίαζαν να συγκρουστούν με την αστυνομία σε πανεπιστήμια της Τεχεράνης και άλλων πόλεων του Ιράν, το Σάββατο 7 Δεκεμβρίου, ετήσια ημέρα των φοιτητών στη χώρα. Κατά τη διάρκεια των πρόσφατων ταραχών, η οργάνωση σχεδίαζε να παρασύρει φοιτητές εκτός των κτιρίων του πανεπιστημίου της Τεχεράνης, με στόχο να προκαλέσουν βίαιες συγκρούσεις. Το υπουργείο Πληροφοριών δεν έδωσε περισσότερες λεπτομέρειες για τα σχέδια των συλληφθέντων. Σε χθεσινές δηλώσεις του, ο κυβερνήτης της επαρχίας της Τεχεράνης, Ανουσιραβάν Μπατπαΐ, είπε ότι η πλειονότητα των συλληφθέντων αποφυλακίστηκε. «Πολλοί από τους 2.021 συλληφθέντες δεν είχαν συλληφθεί στο παρελθόν, ενώ προχώρησαν στις παράνομες αυτές ενέργειες εξαιτίας της άγνοιάς τους και της συναισθηματικά φορτισμένης ατμόσφαιρας και για τον λόγο αυτόν απελευθερώθηκαν αμέσως», τόνισε ο Μπατπαΐ.

Χθες, αμέσως μετά την άφιξή του στη Βρετανία, ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ επέμεινε ότι το Ιράν σκοτώνει χιλιάδες διαδηλωτές, καλώντας τον πλανήτη να δείξει ενδιαφέρον. «Το Ιράν ίσως να σκοτώνει χιλιάδες επί χιλιάδων ανθρώπων αυτή τη στιγμή που μιλάμε και γι’ αυτό διέκοψαν την παροχή Ιντερνετ, για να μη βλέπει ο κόσμος τι συμβαίνει», είπε ο Τραμπ. Οι ταραχές στο Ιράν ξεκίνησαν στα μέσα Νοεμβρίου, με αφορμή την αύξηση της τιμής των καυσίμων. Τα φθηνά καύσιμα θεωρούνται δεδομένα για τους Ιρανούς, καθώς η χώρα τους διαθέτει τα τέταρτα μεγαλύτερα αποθέματα πετρελαίου στον κόσμο. Την ίδια ώρα, οι αμερικανικές εμπορικές κυρώσεις προκάλεσαν την κατάρρευση του εθνικού νομίσματος, η ισοτιμία του οποίου, έναντι του δολαρίου, υποχώρησε από 32.000 ριάλ το δολάριο το 2015, σε 127.000 ριάλ σήμερα. Οι μαζικές διαμαρτυρίες, όμως, απέκτησαν γρήγορα πολιτικό χαρακτήρα, με τους διαδηλωτές να ζητούν την παραίτηση της ηγεσίας της χώρας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή