Η Γκρέτα Τούνμπεργκ στη Μαδρίτη για το κλίμα

Η Γκρέτα Τούνμπεργκ στη Μαδρίτη για το κλίμα

1' 17" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΜΑΔΡΙΤΗ. Οι αγορές ρύπων μπορεί να μοιάζουν με τεχνικό ζήτημα, αλλά η λειτουργία μιας τέτοιας αγοράς στο επίπεδο της Ευρωπαϊκής Ενωσης ήταν αυτή που ώθησε την ελληνική κυβέρνηση να αποφασίσει το κλείσιμο των λιγνιτικών μονάδων, καθώς η υποχρέωση των ρυπογόνων μονάδων να πληρώνουν για τα δικαιώματα ρύπων καθιστά τη λειτουργία τους ζημιογόνα. Μια αγορά ρύπων αντίστοιχη με την ευρωπαϊκή, αλλά με παγκόσμια εμβέλεια, προσπαθούν να στήσουν αυτές τις ημέρες στη Μαδρίτη οι εκπρόσωποι 180 χωρών που μετέχουν στη σύνοδο COP25 του ΟΗΕ για το κλίμα.

Την ώρα που οι διαπραγματευτές παλεύουν να κρατήσουν ανοικτά ή να κλείσουν κάποια «παραθυράκια» που θα καθορίσουν αν η αγορά ρύπων θα είναι λειτουργική ή αν θα είναι μια τρύπα στο νερό, οι νέες και οι νέοι της Μαδρίτης ετοιμάζονται να στείλουν το δικό τους μήνυμα. Η σημερινή κινητοποίηση του κινήματος «Fridays for Future» στην ισπανική πρωτεύουσα θα ξεκινήσει με συνέντευξη Τύπου της Γκρέτα Τούνμπεργκ σε ελεύθερο κοινωνικό χώρο, στην περιοχή Λαβαπίες, και θα συνεχιστεί με διαδήλωση στην οποία θα συμμετέχει η Σουηδή ακτιβίστρια.

Μετά μια μαραθώνια διάσχιση του Ατλαντικού, χωρίς εκπομπές ρύπων, ολιγοήμερη παραμονή στη Λισσαβώνα και ταξίδι με νυχτερινό τρένο μέχρι τη Μαδρίτη, η διασημότερη εκπρόσωπος του νεανικού κινήματος για το κλίμα ετοιμάζεται να κατακτήσει την ισπανική πρωτεύουσα. Η Τούνμπεργκ θυμίζει ότι, παρά τα μέτρα, τις δεσμεύσεις, τις συμφωνίες και τα σχέδια, οι παγκόσμιοι ρύποι εξακολουθούν να αυξάνονται. Οι επιστήμονες προειδοποιούν πως το πρόσωπο του πλανήτη θα αλλάξει τις επόμενες δεκαετίες, εάν δεν ληφθεί άμεση και δραστική δράση μείωσης των εκπομπών ρύπων. «Μην υποτιμάτε τη δύναμη των οργισμένων παιδιών», είπε η Τούνμπεργκ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή