Χριστουγεννιάτικος εφιάλτης οι δασμοί για εταιρείες παιχνιδιών

Χριστουγεννιάτικος εφιάλτης οι δασμοί για εταιρείες παιχνιδιών

1' 37" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε ένα είδος χριστουγεννιάτικου εφιάλτη μετατρέπει φέτος την περίοδο προ των Χριστουγέννων η πρόθεση του Αμερικανού προέδρου να επιβάλει, στις 15 Δεκεμβρίου, νέους δασμούς σε κινεζικές εισαγωγές αξίας 155 δισ. δολαρίων.

Αυτές τις ημέρες αρχίζει η περίοδος που συνήθως είναι η καλύτερη για τη βιομηχανία παιχνιδιών, αλλά φέτος εκτιμάται πως θα είναι η χειρότερη στην ιστορία. Και αυτό γιατί οι νέοι δασμοί θα επιβληθούν σε ψηφιακά τηλέφωνα, φορητούς υπολογιστές, αναλώσιμα γραφείων και σχολείων, χριστουγεννιάτικα στολίδια, ορισμένα ρούχα και προπαντός στους πρωταγωνιστές των Χριστουγέννων: τα παιχνίδια.

Ο κλάδος είναι εξαιρετικά σημαντικός για την αμερικανική αγορά, καθώς έχει ετήσιο κύκλο εργασιών ύψους 110,9 δισ. δολαρίων στις ΗΠΑ, όπου και απασχολεί 691.263 άτομα, τρεις φορές περισσότερα από τον κλάδο των ορυχείων.

Σύμφωνα μάλιστα με την αμερικανική ένωση παιχνιδιών, που ασκεί διαρκώς πιέσεις κατά των δασμών, το σύνολο των μισθών που παρέχουν στο προσωπικό τους οι βιομηχανίες παιχνιδιών ανέρχεται σε 35,1 δισ. δολάρια, ενώ καταβάλλουν στο αμερικανικό κράτος φόρους ύψους 14,98 δισ. δολαρίων. «Είναι κυριολεκτικά ένας εφιάλτης πριν από τα Χριστούγεννα», σχολιάζει μιλώντας στη βρετανική εφημερίδα The Guardian ο Τζέι Φόρμαν, διευθύνων σύμβουλος της Basic Fun, αναφερόμενος στους νέους δασμούς που αναμένονται εντός των ημερών. Δεν είναι ο μόνος που έχει εξοργιστεί.

Ο Ρικ Γουόλντεμπεργκ, διευθύνων σύμβουλος της Learning Resources, που παράγει εκπαιδευτικά παιχνίδια, δηλώνει ότι δεν πιστεύει αυτό που συμβαίνει. «Δύο εβδομάδες πριν από τα Χριστουγεννα και δεν ξέρω καν με τι τρόπο θα αρχίσω να πληρώνω τους δασμούς ύψους 15% που πρόκειται να επιβληθούν σε λίγες ημέρες», τονίζει.

Ο ίδιος προβλέπει πως οι νέοι δασμοί θα εξαφανίσουν τα κέρδη του 2019 και θα θέσουν σε κίνδυνο θέσεις εργασίας, προσλήψεις και μπόνους στον κλάδο του. Οπως υπογραμμίζει ο Guardian, η βιομηχανία παιχνιδιών έχει στενά περιθώρια κέρδους και οι καταναλωτές ελέγχουν πάρα πολύ τις τιμές. Γι’ αυτό και ο πόλεμος δασμών που έχει κηρύξει ο Ντόναλντ Τραμπ κατά κύριον λόγο στην Κίνα, αλλά δευτερευόντως και σε άλλους εμπορικούς εταίρους των ΗΠΑ, μπορεί να οδηγήσει στην εξαφάνιση πολλών επιχειρήσεων του κλάδου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή