Οι χρηματιστές της Wall Street πιέζουν τη Neftlix

Οι χρηματιστές της Wall Street πιέζουν τη Neftlix

2' 28" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η εταιρεία μετάδοσης τηλεοπτικού περιεχομένου μέσω Διαδικτύου Netflix θα πρέπει να προσφέρει και φθηνότερο συνδρομητικό πακέτο, που να περιλαμβάνει διαφημίσεις, διαφορετικά κινδυνεύει να χάσει εκατομμύρια συνδρομητές στις ΗΠΑ, σύμφωνα με τη χρηματιστηριακή Needham.

Η εταιρεία είναι η τέταρτη χρηματιστηριακή της Wall Street που υποβαθμίζει τους δύο τελευταίους μήνες τη μετοχή της Netflix. Η εταιρεία που άλλαξε τα δεδομένα στην τηλεοπτική αγορά παγκοσμίως «πρέπει να προσθέσει μια δεύτερη υπηρεσία, με χαμηλότερη τιμή, για να ανταγωνιστεί τις Disney+, Apple+, Hulu, CBS All Access και Peakock», έγραψε σε πελάτες της Needham η αναλύτρια της χρηματιστηριακής, Λόρα Μάρτιν. Προβλέπει μάλιστα πως η Netflix θα χάσει τέσσερα εκατομμύρια συνδρομητές το 2020 εάν δεν προβεί σε αυτές τις αλλαγές.

Η Μάρτιν κατέληξε στο συμπέρασμα πως η Netflix θα πρέπει να προσφέρει φθηνότερο συνδρομητικό πακέτο, που όμως θα περιλαμβάνει και διαφημίσεις διότι ο ισολογισμός της «δεν αντέχει χαμηλότερα έσοδα».

Η Netflix «δηλώνει σταθερά ότι δεν θα έχει διαφημίσεις, πράγμα που θεωρούμε ότι θα έχει ως αποτέλεσμα την απώλεια συνδρομητών στις ΗΠΑ», έγραψε η Μάρτιν. Πρόσθεσε ότι η αύξηση των συνδρομητών της Netflix στο εξωτερικό «δεν θα υποστηρίξει την τιμή της μετοχής», διότι οι Αμερικανοί συνδρομητές αφήνουν σημαντικά μεγαλύτερο κέρδος στην εταιρεία.

Η επέκταση της Netflix στη λεγόμενη αγορά streaming επέτρεψε στην εταιρεία να έχει πολύ περισσότερους συνδρομητές από τους αντιπάλους της. Ωστόσο, το αντίτιμο που καταβάλλει η εταιρεία για την επέκτασή της είναι η επένδυση τεραστίων ποσών για δημιουργία σειρών και ταινιών τόσο στις ΗΠΑ όσο και στο εξωτερικό. Στα τέλη του τρίτου τριμήνου η Netflix είχε 60,6 εκατ. συνδρομητές στις ΗΠΑ, δηλαδή περισσότερο από το 30% των συνδρομητών της παγκοσμίως. Παράλληλα, όμως, ο δανεισμός της εταιρείας έχει αυξηθεί στα 12,4 δισ. δολάρια στο τέλος Σεπτεμβρίου, προκαλώντας ανησυχία στους επενδυτές. Σύμφωνα με εκτιμήσεις του Bloomberg, η Wall Street περιμένει πως οι συνδρομητές της Netflix θα έχουν ανέλθει παγκοσμίως στα 174,4 εκατ., κάτι που θα αποτελούσε ετήσια αύξηση της τάξης του 20%.

Η μετοχή της Netflix υποχωρούσε χθες βράδυ κατά 1,87%, ενώ νωρίτερα είχε φτάσει να υποχωρεί μέχρι 2,6%. Από την αρχή του έτους η μετοχή της εταιρείας έχει ενισχυθεί κατά περίπου 11%, ενώ ο χρηματιστηριακός δείκτης S&P 500 έχει ενισχυθεί κατά 25%. Βέβαια, από την αρχή της δεκαετίας η μετοχή της Netflix έχει ενισχυθεί κατά 3745%, ενώ ο δείκτης S&P 500 κατά 244% περίπου, σύμφωνα με στοιχεία της εταιρείας FactSet.

Ενώ οι αναλυτές της Netflix θεωρούν ότι η υπηρεσία Disney+ προς το παρόν δεν αφαιρεί συνδρομητές από τη Netflix και πως η υπηρεσία Apple+ έχει ανάγκη από μια μεγάλη επιτυχία για να διατηρήσει τους συνδρομητές της, η τάση που ακολουθεί η συνδρομητική βάση της Netflix αποτελεί πηγή ανησυχίας εδώ και μήνες. Νωρίτερα φέτος είχε προκαλέσει ηλεκτροσόκ στους επενδυτές όταν είχε αναφέρει μείωση των συνδρομητών της στις ΗΠΑ μαζί με χαμηλότερο ρυθμό αύξησης συνδρομητών στο εξωτερικό.

Πάντως, οι εταιρείες αναλύσεων που συνιστούν πώληση της μετοχής της Netflix αποτελούν μειοψηφία, σύμφωνα με στοιχεία του Bloomberg. Επτά εταιρείες συνιστούν πώληση της μετοχής, 29 εταιρείες αγορά της μετοχής και 10 εταιρείες συνιστούν διακράτηση της μετοχής της Netflix.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή