«Λόγος – Αντίλογος» στην εποχή των social media

«Λόγος – Αντίλογος» στην εποχή των social media

2' 5" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στην αχανή «κοινότητα» των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, η οποία αποτελείται από περίπου τρία δισεκατομμύρια χρήστες ή αλλιώς το 40% του παγκόσμιου πληθυσμού, ανακαλύπτουμε ανθρώπους που μοιράζονται τα ενδιαφέροντα μας μολονότι ζουν εκατοντάδες χιλιόμετρα μακριά. Κρατάμε επαφή με τους παιδικούς μας φίλους ακόμα κι αν ζούμε σε παράλληλες καθημερινότητες. Ενημερωνόμαστε, ανταλλάσσουμε απόψεις και βρίσκουμε κάποιον πρόθυμο για κουβέντα όλες τις ώρες της ημέρας ή της νύχτας.

Πληρώνουμε το τίμημα σε χαμένες ώρες ύπνου και παραγωγικού χρόνου, χειρότερη διάθεση, αυξημένα επίπεδα στρες (για παράδειγμα, τα άτομα που χρησιμοποιούν επτά ή περισσότερες πλατφόρμες social media έχουν τις τριπλάσιες πιθανότητες να υποφέρουν από έντονο γενικευμένο άγχος σε σχέση με όσους χρησιμοποιούν έως και δύο πλατφόρμες) και, συχνά, ένα αίσθημα απομόνωσης. Επιπλέον, η αυτοεκτίμηση μας δέχεται συνεχή πλήγματα, αφού ελάχιστοι καταφέρνουμε να αποφύγουμε την παγίδα των συγκρίσεων όταν οι «φίλοι» μας ποστάρουν σέλφι με φόντο εξωτικά τοπία, τρυφερά στιγμιότυπα με τους γοητευτικούς νέους συντρόφους τους κ.ο.κ. Αλλά οι πιο σοβαρές επιπτώσεις των κοινωνικών δικτύων σχετίζονται με τον εκφοβισμό: πάνω από το 60% των εφήβων παραδέχεται ότι έχει πέσει θύμα κάποιας μορφής διαδικτυακού εκφοβισμού.

Ποιοι είναι οι πλέον κατάλληλοι να αξιολογήσουν τα οφέλη και τους κινδύνους των social media αν όχι οι νέοι, για τους οποίους αποτελούν το κύριο μέσο επικοινωνίας της γενιάς τους; Στη νέα εκπομπή της, η COSMOTE TV δίνει το λόγο σε ομάδες φοιτητών από ελληνικά και ξένα πανεπιστήμια, προσκαλώντας τους να επιχειρηματολογήσουν, στο πλαίσιο αγώνων debate, πάνω σε φλέγοντα θέματα της επικαιρότητας, αλλά και διαχρονικά υπαρξιακά ή κοινωνικοπολιτικά ζητήματα. Οι νεαροί «πρωταγωνιστές» της εκπομπής «Λόγος – Αντίλογος» παραδίδουν στο κοινό μαθήματα debate, παρουσιάζοντας, ταυτόχρονα, την «φρέσκια» οπτική της νεότερης γενιάς.

Εκτός από την επίδραση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης στην ψυχολογία μας και τις διαπροσωπικές σχέσεις, μερικά από τα ζητήματα που τίθενται στο επίκεντρο των αγώνων επιχειρηματολογίας της εκπομπής είναι το προσφυγικό ζήτημα και το κράτος Δικαίου, η νομιμοποίηση της κάνναβης, τα ιδιωτικά πανεπιστήμια, το πανεπιστημιακό άσυλο, η ευγονική, η ευθανασία, η καύση των νεκρών, οι περιορισμοί στην ελευθερία έκφρασης, η τεχνητή νοημοσύνη, η σχέση των social media με τη δημοκρατία, η έννοια της Αριστείας, η μονιμότητα των δημοσίων υπαλλήλων στην Ελλάδα και η επιτυχία (ή αποτυχία) της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η εκπομπή «Λόγος-Αντίλογος», με παρουσιαστή τον βραβευμένο με Βραβείο Χορν ηθοποιό Μάκη Παπαδημητρίου, προβάλλεται στο COSMOTE HISTORY HD κάθε Τρίτη και Πέμπτη στις 21.00. Όλα τα επεισόδια, αμέσως μετά την προβολή τους στο κανάλι, θα είναι διαθέσιμα για δωρεάν on demand θέαση στην υπηρεσία COSMOTE TV PLUS.

Νέο επεισόδιο Social Media: Κοινωνικότητα, αυτή την Τρίτη 28/1 στις 21.00 στο COSMOTE HISTORY HD

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή