Ν. Παναγιωτόπουλος: Απόκτηση drone από τις ΗΠΑ «με εποπτικές δυνατότητες από τη Μαύρη Θάλασσα έως τη Λιβύη»

Ν. Παναγιωτόπουλος: Απόκτηση drone από τις ΗΠΑ «με εποπτικές δυνατότητες από τη Μαύρη Θάλασσα έως τη Λιβύη»

1' 21" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στις επαφές του υπουργείου Άμυνας με το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, που θα οδηγήσουν σύντομα στην παραγωγή ελληνικών μη επανδρωμένων αεροσκαφών (UAV) αναφέρθηκε από το βήμα της Βουλής ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος, σε παρέμβασή του κατά τη συζήτηση, στην ολομέλεια της Βουλής, του νομοσχεδίου για την αναβάθμιση των F-16 και των Mirage.

«Εκμεταλλευόμενοι το ταλέντο και την εφευρετικότητα της ερευνητικής ομάδας του ΑΠΘ, τις ευρωπαϊκές χρηματοδοτικές ευκαιρίες, την αμυντική μας βιομηχανία και με συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα, θα έχουμε σύντομα το ελληνικό UAV » είπε ο κ. Παναγιωτόπουλος.

Σημείωσε ότι καθηγητές και φοιτητές του ΑΠΘ έχουν ήδη αναπτύξει 3-4 πρωτότυπα μη επανδρωμένα αεροσκάφη ενώ ένα ακόμα πρωτότυπο θα δοκιμαστεί το καλοκαίρι στη Θεσσαλία.

«Στη Τουρκία, παρατήρησε ο υπουργός, πήρε 15 χρόνια να αναπτύξουν το δικό τους ΜΕΑ, αλλά εμείς, δεν έχουμε παρά να ενώσουμε τα κομμάτια του παζλ και η ελληνική προσπάθεια θα έχει σύντομα αποτέλεσμα» είπε ο κ. Παναγιωτόπουλος.

Ιδιαίτερη σημασία είχε επίσης η ενημέρωση της Βουλής από τον κ. Παναγιωτόπουλο για το πρόγραμμα απόκτησης τριών στοιχείων UAV από τις ΗΠΑ «με στρατηγικές-εποπτικές δυνατότητες από τη Μαύρη Θάλασσα έως τη Λιβύη. Και μην μου πείτε ότι δεν πρέπει να ελέγχουμε την περιοχή μέχρι τη Λιβύη, μετά τις τελευταίες εξελίξεις, και ότι πρέπει να πηγαίνουμε μόνο από τον Έβρο έως την Κρήτη», είπε ο κ. Παναγιωτόπουλος.

Ενημέρωσε επίσης ότι έχει ήδη προκριθεί από το ΚΥΣΕΑ, ως ξεχωριστό υποπρόγραμμα, η απόκτηση δύο ακόμα Μη Επανδρωμένων Αεροσκαφών, ισραηλινής κατασκευής.

Σχολιάζοντας την ενημέρωση του υπουργού Εθνικής Άμυνας, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Θανάσης Παφίλης είπε ότι η Ελλάδα δεν έχει σύνορα στη Μαύρη Θάλασσα και ότι τα ΜΕΑ θα υπηρετούν ΝΑΤΟϊκούς σχεδιασμούς.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή