Ευρωπαϊκά μηνύματα στήριξης προς Ελλάδα και Κύπρο

Ευρωπαϊκά μηνύματα στήριξης προς Ελλάδα και Κύπρο

2' 55" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ικανοποίηση εκφράστηκε από την ελληνική πλευρά για την ανταπόκριση των Ευρωπαίων εταίρων απέναντι σε Αθήνα και Λευκωσία κατά τη Σύνοδο Κορυφής των Βρυξελλών, ως απάντηση στην αυξανόμενη τουρκική προκλητικότητα των τελευταίων εβδομάδων.

Ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά τη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε μετά το πέρας των εργασιών του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, σημείωσε, μεταξύ άλλων:

«Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο επαναβεβαιώνει απερίφραστα την αλληλεγγύη του προς την Ελλάδα και την Κύπρο έναντι των συγκεκριμένων ενεργειών της Τουρκίας. Οπως αποδεικνύεται από το κείμενο των συμπερασμάτων, ζήτησα από τους συναδέλφους μου και έλαβα την πλήρη στήριξη προς την Ελλάδα, όλων των κρατών της Ευρωπαϊκής Ένωσης». Παράλληλα, έκανε λόγο για διπλωματική απομόνωση της Αγκυρας, «μετά την κίνησή της να υπογράψει αυτό το άκυρο μνημόνιο», όπως χαρακτηριστικά ανέφερε.

Την ικανοποίηση της ελληνικής κυβέρνησης για το κείμενο των συμπερασμάτων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, τόνισαν επίσης τόσο ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, όσο και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας.

Τι αναφέρει το κείμενο συμπερασμάτων

Υπενθυμίζεται ότι η αναφορά του Συμβουλίου στην παράγραφο 19 του κειμένου συμπερασμάτων έχει ως εξής:

«Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο υπενθυμίζει τα προηγούμενα συμπεράσματά του σχετικά με την Τουρκία της 22ας Μαρτίου και της 20ής Ιουνίου. Επαναβεβαιώνει τα συμπεράσματά του της 17ης και 18ης Οκτωβρίου σχετικά με τις παράνομες γεωτρήσεις της Τουρκίας στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Κύπρου. Το μνημόνιο συμφωνίας Τουρκίας – Λιβύης για την οριοθέτηση των θαλάσσιων δικαιοδοσιών στη Μεσόγειο Θάλασσα παραβιάζει τα κυριαρχικά δικαιώματα τρίτων κρατών, δεν συμμορφώνεται με το δίκαιο της θάλασσας και δεν μπορεί να παράγει νομικές συνέπειες για τα τρίτα κράτη. Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο επιβεβαιώνει χωρίς αμφιβολία την αλληλεγγύη του στην Ελλάδα και στην Κύπρο σχετικά με αυτές τις ενέργειες της Τουρκίας».

Ο Εμ. Μακρόν

Σαφή δήλωση αλληλεγγύης προς Ελλάδα και Κύπρο πραγματοποίησε και ο Γάλλος πρόεδρος, Εμανουέλ Μακρόν, σημειώνοντας: «Οπως έπραξα και στην Σύνοδο του ΝΑΤΟ, χθες εκφράσαμε την πλήρη αλληλεγγύη μας με την Κύπρο και την Ελλάδα δεδομένης της Τουρκικής προκλητικότητας στην Ανατολική Μεσόγειο».

«Θεωρώ ότι η αλληλεγγύη μεταξύ κρατών – μελών είναι απολύτως καίριας σημασίας, γι αυτό λαμβάνουμε κάθε χρήσιμο μέτρο προς αυτή την κατεύθυνση και δεν θα ενδώσουμε σε οποιαδήποτε μορφής πρόκληση»,  συμπλήρωσε ο κ. Μακρόν

Την ίδια ώρα, σε ανακοινωθέν που εξεδόθη μετά την ολοκλήρωση του τρίτου γύρου διαβουλεύσεων, στο πλαίσιο του Ελληνογερμανικού Σχεδίου Δράσης, η Γερμανία εξέφρασε «την πλήρη αλληλεγγύη της προς την Ελλάδα, σε ότι αφορά τις ενέργειες της Τουρκίας». Μάλιστα η Αγκυρα χαρακτηρίζεται «σημαντικός αν και συχνά πολύ δύσκολος εταίρος».

Η δήλωση Μπορίσοφ

Από την πλευρά του, ιδιαίτερα προσεκτικός όσον αφορά την Τουρκία εμφανίστηκε ο πρωθυπουργός της Βουλγαρίας Μπόικο Μπορίσοφ. «Όλοι οι ηγέτες μίλησαν πολύ, πολύ πιο ήπια για την Τουρκία χθες βράδυ» είπε και πρόσθεσε πως «όλοι παρατηρούν ότι η συμφωνία (για τους πρόσφυγες) θα έπρεπε να συνεχιστεί, όλοι παρατηρούν ότι η Τουρκία έχει μια πολύ σημαντική γεωστρατηγική θέση».

Και συνέχισε ο Βούλγαρος πρωθυπουργός: «Ουδείς μιλάει πλέον για κυρώσεις στις εξαγωγές όπλων προς την Τουρκία, αλλά το αντίθετο, επειδή όταν επιβάλλονται κυρώσεις η Τουρκία δεν σταματά αλλά στρέφεται στη Ρωσία για να εξοπλιστεί» είπε χαρακτηριστικά. «Είπα στους Έλληνες συνεργάτες μου να βρουν τα εργαλεία να βοηθήσουν τους εαυτούς τους μόνοι τους, γιατί μπορεί να τους στηρίζουμε με όλους τους τρόπους, όμως τώρα η Τουρκία παίζει έναν πολύ σημαντικό ρόλο στην περιοχή».

Προσεκτική διατύπωση χρησιμοποίησε και ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ.  Αφού τόνισε ότι το Συμβούλιο εξέφρασε την πλήρη στήριξη του στην Κύπρο και την Ελλάδα πρόσθεσε ότι «είναι πολύ σημαντικό για το μέλλον να συνεχίσουμε τον διάλογο με αυτή την σημαντική χώρα», προσθέτοντας: «Γνωρίζουμε όσον αφορά την μετανάστευση ότι είναι πολύ σημαντικό να κρατήσουμε αυτή την στενή συνεργασία».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή