Ο ΔΗΚΤΗΣ (15/12/19)

3' 50" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εσωκομματικές έριδες στον ΣΥΡΙΖΑ για τον «Ηρακλή»

Το σχέδιο μείωσης κόκκινων δανείων μέσω τιτλοποιήσεων με εγγύηση του Δημοσίου, ο περίφημος «Ηρακλής», αποτέλεσε πεδίο αντιπαράθεσης όχι μόνο μεταξύ της κυβέρνησης και της αξιωματικής αντιπολίτευσης, αλλά και μεταξύ των «προεδρικών» του ΣΥΡΙΖΑ και του πρώην υπουργού Ευκλείδη Τσακαλώτου. Η γραμμή των πρώτων, που τελικά επικράτησε, ήταν να καταψηφιστεί το νομοσχέδιο. Ο κ. Τσακαλώτος διαφώνησε επειδή αισθάνεται τον «Ηρακλή» δικό του παιδί. Επί των ημερών του, υποστηρίζει –και σε κάποιο βαθμό είναι αλήθεια– είχε σχεδόν ολοκληρωθεί η κατάρτιση του σχεδίου και απέμενε μόνο το «φινίρισμα». Ερμήνευσε δε την απόφαση για καταψήφιση και τις επιθετικές δηλώσεις κατά του νομοσχεδίου από στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ (π.χ. του κ. Παππά) ως προσπάθεια να πληγεί ο ίδιος, στο πλαίσιο του εσωκομματικού παιγνίου, που βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη. Ετσι, κατά την ψηφοφορία της περασμένης Πέμπτης, ο πρώην υπουργός Οικονομικών επέλεξε να απουσιάσει αντί να ακολουθήσει τη «γραμμή» και να καταψηφίσει. Αλλος ένας που διαφώνησε με τη στάση του ΣΥΡΙΖΑ έναντι του «Ηρακλή» φέρεται να είναι ο πρώην υφυπουργός Οικονομικών Δημήτρης Λιάκος, που είχε επίσης εμπλακεί ενεργά στην κατάρτιση του σχεδίου. Ο κ. Λιάκος πρότεινε κριτική τοποθέτηση και «παρών», αντί της καταψήφισης, αλλά φαίνεται πως η βασική γραμμή είναι το «όχι σε όλα, ακόμη και στα δικά μας».

H συμμετοχή πολλών τραπεζιτών στο πρόσφατο συνέδριο Capital Link στη Νέα Υόρκη είναι μία από τις κύριες αιτίες της νέας καθυστέρησης στην έγκριση της συμφωνίας εξυγίανσης της Creta Farms. Αν και αρχικά αναμενόταν η έγκριση αυτή να δοθεί έως προχθές Παρασκευή, η διαδικασία παρατείνεται και η σχετική έγκριση αναμένεται αυτή την εβδομάδα. Πηγές με γνώση της υπόθεσης εκφράζουν αισιοδοξία ότι έως μεθαύριο Τρίτη θα έχει δοθεί το πράσινο φως από τις τράπεζες. Σε αυτή την περίπτωση θεωρείται εφικτός ο στόχος να έχει ολοκληρωθεί το κείμενο της συμφωνίας έως τις 23 Δεκεμβρίου. Για τις 23 Δεκεμβρίου, άλλωστε, έχει οριστεί έκτακτη γενική συνέλευση των μετόχων με βασικό θέμα της ημερήσιας διάταξης την έγκριση της συμφωνίας εξυγίανσης. Η κατάθεση της αίτησης υπαγωγής στο άρθρο 10 παρ. β και δ του Πτωχευτικού Κώδικα μάλλον θα γίνει το νέο έτος.

Καταιγιστικός ο ρυθμός των εξελίξεων

Εξελίξεις αναμένονται αύριο Δευτέρα, και μάλιστα με καταιγιστικούς ρυθμούς, αναφορικά με σημαντικότατη υπόθεση υψηλού προφίλ που έχει απασχολήσει επί μακρόν τον ελληνικό επιχειρηματικό κόσμο και την αγορά. Αν και μένει να κριθεί εκ του αποτελέσματος η επιτυχία της σχετικής πρωτοβουλίας μακροπρόθεσμα, είναι η πρώτη δραστική κίνηση που αναλαμβάνεται και αν μη τι άλλο, μπορεί τουλάχιστον να ικανοποιήσει το κοινό περί δικαίου αίσθημα. Βεβαίως, ο χρόνος και η προσπάθεια που έχει επιβάλει η αντιμετώπιση του εν λόγω ζητήματος και φυσικά το τεράστιο κόστος για την αγορά δεν αναπληρώνονται. Τουλάχιστον ας  γίνει μάθημα σε όλους.

Περισσότερα οσονούπω.

Αποζημιώσεις διεκδικεί η «Ακτωρ» 

Χωρίς τη συμμετοχή ελληνικού ομίλου θα κατασκευαστεί εντέλει το μεγαλύτερο ενεργειακό έργο στην Κύπρο, το οποίο αφορά την ανάπτυξη των υποδομών για την υποδοχή φορτίων υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) στο νησί, μέσω μιας πλωτής μονάδας αποθήκευσης και αποϋγροποίησης φυσικού αερίου. Πρόκειται για σύμβαση αξίας 500 εκατ. ευρώ, η οποία εντέλει υπεγράφη, χθες, ανάμεσα στην Εταιρεία Υποδομών Φυσικού Αερίου και στη διεθνή κοινοπραξία των εταιρειών υπό την JV China Petroleum Pipeline Engineering Co Ltd. Στο σχήμα μετείχε με 25% και ο όμιλος Ελλάκτωρ, μέσω της θυγατρικής «Ακτωρ», που όμως τελικά αποκλείστηκε από τη συνέχεια της διαδικασίας, λόγω της φερόμενης σύνδεσής του με την Ηλέκτωρ Κύπρου, εταιρεία η οποία από το 2018 βρίσκεται σε μαύρη λίστα αποκλεισμού της από τη διεκδίκηση νέων δημόσιων συμβάσεων. Η «Ακτωρ» είχε προσφύγει κατά του αποκλεισμού της στην Αναθεωρητική Αρχή Προσφορών, χωρίς όμως αποτέλεσμα, καθώς η τελευταία δεν έκρινε την ουσία της υπόθεσης, απορρίπτοντας τελικά την προσφυγή. Η ουσιαστική κρίση της υπόθεσης θα γίνει το προσεχές διάστημα και εφόσον δικαιωθεί, τότε η «Ακτωρ» θα μπορεί να διεκδικήσει και να λάβει αποζημιώσεις.

Τα δίκτυα 5G και η απλή αναλογική στις δημοτικές εκλογές 

Το πρώτο που πρέπει να γίνει προκειμένου να μην υπάρξουν άλλα φαινόμενα τεχνοφοβίας αντίστοιχα με εκείνα της πόλης της Καλαμάτας σχετικά με την κινητή τηλεφωνία 5ης γενιάς (5G) είναι να… καταργηθεί η απλή αναλογική στις δημοτικές εκλογές. Με τον σκωπτικό αυτό τρόπο σχολίασε ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ και δήμαρχος Τρικκαίων, Δημήτρης Παπαστεργίου, την αντίθεση του εκλεγμένου δημάρχου της πόλης της Καλαμάτας στη σχηματισθείσα πλειοψηφία συμβούλων που υπερψήφισε τη διακοπή της πιλοτικής λειτουργίας του δικτύου 5G της Wind στην πελοποννησιακή πόλη. O ίδιος πρόσθεσε ότι αν και ο δήμαρχος Καλαμάτας έχει υπερψηφιστεί από τους κατοίκους της πόλης, ελέγχει μόλις τους 9 από τους 41 συμβούλους του δημοτικού συμβουλίου, οδηγώντας πρακτικά σε ακυβερνησία τον δήμο. Από εκεί κι έπειτα, ο δήμαρχος Τρικκαίων κάλεσε τις τοπικές κοινωνίες να είναι λιγότερο τεχνοφοβικές και περισσότερο ενημερωμένες σχετικά με το θέμα της ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή