Ελληνικός Χρυσός: Η πολύτιμη σταθερά στην εποχή των ραγδαίων αλλαγών

Ελληνικός Χρυσός: Η πολύτιμη σταθερά στην εποχή των ραγδαίων αλλαγών

2' 32" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πρόσω ολοταχώς για τη νέα δεκαετία. Η έμπροσθεν πορεία μας προκαλεί να αναρωτηθούμε όχι μόνο για όσα μεταβάλλονται συνεχώς γύρω μας, αλλά και για τα συνεχή που μας περιβάλλουν. Επιτακτική η ανάγκη να επιστρέψουμε στην αρχή των πάντων, στη πρώτη ύλη. Η μεταλλευτική ιστορία και εξέλιξη, σαν έμπνευση και σταθερά.

Ως ανεπτυγμένη κοινωνία, είμαστε τυχεροί που μπορούμε να απολαύσουμε τα πολλά οφέλη που προσφέρουν τα ορυκτά – μεταξύ άλλων, τα απαραίτητα υλικά για την κατασκευή κατοικιών, ιατρικών μηχανημάτων, σχολείων, κοσμημάτων, δρόμων, κινητών τηλεφώνων και αερολιμένων. Η μεταλλεία υπήρξε καταλυτική στον τρόπο που η ανθρώπινη κοινωνία δημιουργήθηκε και ευδοκίμησε, και στο πώς θα εξελιχθεί  στο εγγύς και πιο μακρινό μέλλον.

 

Η υπεύθυνη και βιώσιμη εξόρυξη, σε σύμπνοια με την εκάστοτε τοπική κοινωνία και με τη χρήση καινοτόμων τεχνολογιών παράγει άμεσα οφέλη για το περιβάλλον, την οικονομία και την ευρύτερη κοινωνία. Τρανό παράδειγμα το μεταλλευτικό προφίλ της Σουηδίας, της οποίας τα κοιτάσματα και μεταλλεία τυγχάνουν παγκόσμιας αναγνώρισης και καθολικής αποδοχής, και η οποία αποτελεί παγκόσμιο αναπτυξιακό πρότυπο του κλάδου εξορύξεων. Η Σουηδία αποτελεί διαχρονικά τη “μεταλλευτικότερη” χώρα της Ευρώπης, με χαρακτηριστική την περιοχή Bergslagen: πρόκειται για μία από τις ιστορικότερες και κοιτασματολογικά πλουσιότερες στην Ευρώπη, όπου η μεταλλευτική δραστηριότητα υφίσταται συνεχώς από τον 13ο αιώνα μ.Χ. μέχρι σήμερα. Η ισχυρή οικονομία, το υψηλό βιοτικό επίπεδο και ο σταθερά ανερχόμενος ρυθμός ανάπτυξης οφείλουν πολλά στη μεταλλευτική βιομηχανία της χώρας, ειδικότερα μέσα σε ένα παραγωγικό πλαίσιο που διασφαλίζει το δημόσιο συμφέρον και σέβεται το περιβάλλον, σε συμφωνία με τη στιβαρή Σουηδική περιβαλλοντική νομοθεσία.

Στα πρότυπα αυτά, η Ελληνικός Χρυσός είναι μια μεταλλευτική εταιρεία χρυσού, αργύρου, μολύβδου, ψευδαργύρου και χαλκού η οποία δραστηριοποιείται στην Ελλάδα από το 2004, αναπτύσσοντας και λειτουργώντας με υπευθυνότητα, ασφάλεια και υπό τους αυστηρότερους περιβαλλοντικούς όρους, τα Μεταλλεία Κασσάνδρας στη ΒΑ Χαλκιδική, απασχολώντας πάνω από 1.600 εργαζόμενους. Με δέσμευση σε πρωταρχικές αξίες και περιβαλλοντική συνείδηση, η Ελληνικός Χρυσός παράγει την πρώτη ύλη για ένα καλύτερο αύριο.

 

Η απάντηση της εταιρείας στην σύγχρονη περιβαλλοντική πρόκληση είναι η καινοτομία.  Με μία από τις βασικές εταιρικές της αξίες τον σεβασμό στο περιβάλλον που φιλοξενεί τις μεταλλευτικές της δραστηριότητες, έχει εκπονήσει ένα από τα πιο ολοκληρωμένα προγράμματα Περιβαλλοντικής Διαχείρισης. Το Πρόγραμμα αποτελείται από τρεις βασικούς πυλώνες με κυρίαρχο ένα από τα αρτιότερα Προγράμματα Παρακολούθησης στην Ευρώπη, το οποίο παρατηρεί και καταγράφει την ποιότητα του αέρα, του εδάφους και των υδάτων, του θορύβου, της σεισμικότητας και του οικοσυστήματος, και το οποίο είναι προσβάσιμο σε όλους μέσω διαδικτύου. Δεύτερος πυλώνας η αρχή της Παράλληλης Αποκατάστασης με εργασίες εξυγίανσης και επαναφοράς της γης στην πρότερη κατάστασή της όπου ολοκληρώνονται οι εξορυκτικές δραστηριότητες και αποκατάσταση ολόκληρων περιοχών από το αποτύπωμα της προγενέστερης μεταλλευτικής δραστηριότητας, με παράδειγμα- πρότυπο την αποκατάσταση στη περιοχή της Ολυμπιάδας.

Τρίτος πυλώνας, η χρήση βέλτιστων πρακτικών Περιβαλλοντικής διαχείρισης, όπως η χρήση τεχνολογίας Ξηρής Απόθεσης αποβλήτων, για μικρότερο περιβαλλοντικό αποτύπωμα και καλύτερη ενσωμάτωση στο φυσικό περιβάλλον μετά το πέρας της αποκατάστασης.

Η Ελληνικός Χρυσός, δρώντας με έντονο το αίσθημα ευθύνης, με ακρίβεια και ευαισθησία δημιουργεί τις προϋποθέσεις που θα καταστήσουν την Ελλάδα μια από τις σημαντικότερες χώρες παραγωγούς χρυσού και χαλκού διεθνώς.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή