Καταγγέλλει σφαγή αμάχων στο Ιντλίμπ ο Τραμπ

Καταγγέλλει σφαγή αμάχων στο Ιντλίμπ ο Τραμπ

1' 36" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ. Για «σφαγή χιλιάδων αμάχων» στην περιοχή του Ιντλίμπ, στη βόρεια Συρία, έκανε λόγο ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ σε μήνυμά του την Πέμπτη στο Twitter. «Ρωσία, Συρία και Ιράν σκοτώνουν ή κατευθύνονται προς τον τόπο σφαγής χιλιάδων αθώων αμάχων στην επαρχία Ιντλίμπ. Μην το κάνετε! Η Τουρκία εργάζεται σκληρά για να σταματήσει αυτή η σφαγή», έγραψε ο Αμερικανός πρόεδρος.

Το μήνυμα Τραμπ αφορά τον εντατικό βομβαρδισμό, από εδάφους και αέρος, από τις κυβερνητικές δυνάμεις της Συρίας στα νότια και ανατολικά της επαρχίας Ιντλίμπ, το τελευταίο προπύργιο των αντικυβερνητικών ανταρτών στο συριακό έδαφος.

Οι συριακές κυβερνητικές δυνάμεις είχαν εξαπολύσει, πριν από έναν μήνα, νέα επιχείρηση με στόχο την ανακατάληψη της επαρχίας, την οποία ελέγχουν μαχητές σουνιτικής τρομοκρατικής οργάνωσης προσκείμενης στην Αλ Κάιντα. Η επαρχία Ιντλίμπ έχει πληθυσμό 3 εκατομμυρίων.

Σε ανακοίνωσή της την Τετάρτη, συριακή οργάνωση αρωγής ανέφερε ότι περισσότεροι από 200.000 άνδρες, γυναίκες και παιδιά εγκατέλειψαν τις εστίες τους με λεωφορεία, αυτοκίνητα και φορτηγά τις τελευταίες εβδομάδες, με πολλούς από αυτούς να κατευθύνονται προς τα τουρκικά σύνορα, προς αναζήτηση ασφάλειας. Πριν από την έναρξη των χερσαίων επιχειρήσεων από τον συριακό κυβερνητικό στρατό, την περασμένη εβδομάδα, ο ΟΗΕ εκτίμησε ότι 60.000 κάτοικοι του Ιντλίμπ είχαν ήδη εγκαταλείψει την περιοχή εξαιτίας των αεροπορικών βομβαρδισμών. Σύμφωνα με εκτιμήσεις ανθρωπιστικών οργανώσεων, 252 άμαχοι, μεταξύ τους 79 παιδιά, έχασαν τη ζωή τους από τους βομβαρδισμούς της συριακής αεροπορίας, αλλά και κατά τη διάρκεια βομβαρδισμών ρωσικών αεροσκαφών εναντίον θέσεων των ανταρτών.

«Ικέτευε» και τον Ιούνιο

Σε μήνυμά του τον περασμένο Ιούνιο, ο πρόεδρος Τραμπ είχε ήδη αναφερθεί στο δράμα των κατοίκων και των προσφύγων του Ιντλίμπ, κατηγορώντας τη Ρωσία, τη Συρία και το Ιράν για «αδιάκριτη δολοφονία πολλών αθώων αμάχων» κατά τη διάρκεια των εντατικών βομβαρδισμών από τη ρωσική αεροπορία. «Ο κόσμος παρακολουθεί αυτή τη σφαγή. Σας ικετεύω, σταματήστε!», είχε γράψει ο Τραμπ. Ο Αμερικανός πρόεδρος εξέπληξε, όμως, τους συμμάχους του ανακοινώνοντας λίγους μήνες αργότερα την πρόθεσή του να αποσύρει τα αμερικανικά στρατεύματα από τη Συρία.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή