Ο Ντ. Τραμπ προειδοποιεί τον Ερντογάν

Ο Ντ. Τραμπ προειδοποιεί τον Ερντογάν

1' 52" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με ευρεία πλειοψηφία (325-184), το τουρκικό Κοινοβούλιο έδωσε χθες στην κυβέρνηση Ερντογάν το πράσινο φως για την αποστολή στρατευμάτων στη Λιβύη, προς ενίσχυση της κυβέρνησης της Τρίπολης υπό τον Φαγέζ Σαράζ, έναντι του Εθνικού Λιβυκού Στρατού του στρατάρχη Χαλίφα Χαφτάρ. Ωστόσο, η απόφαση της Εθνοσυνέλευσης αφήνει ανοικτά τον χρόνο και την έκταση της τουρκικής εμπλοκής, εξουσιοδοτώντας τον πρόεδρο της χώρας να αποφασίσει κατά βούληση.

Την Τετάρτη, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Φουάτ Οκτάι είχε αφήσει ανοικτό το ενδεχόμενο να μην πραγματοποιηθεί, τελικά, η αποστολή μάχιμων τουρκικών στρατευμάτων, εφόσον οι δυνάμεις του Χαφτάρ αναστείλουν την πολιορκία της λιβυκής πρωτεύουσας. «Αν η άλλη πλευρά υιοθετήσει διαφορετική στάση και πει “εντάξει, αποσυρόμαστε, υποχωρούμε”, τότε γιατί θα πρέπει να πάμε;» διερωτήθηκε ο Τούρκος αξιωματούχος σε δηλώσεις του στο κρατικό πρακτορείο Ανατολή.

Αναλυτές θεωρούν ότι η τουρκική κυβέρνηση δεν αντέχει πολιτικά και δεν μπορεί να στηρίξει επιχειρησιακά μια στρατιωτική παρέμβαση μεγάλης έκτασης, χιλιάδες χιλιόμετρα μακριά από τις ακτές της. Καταλυτικό ρόλο πρέπει να έπαιξε και η ψυχρολουσία που υπέστη ο Ερντογάν κατά την πρόσφατη επίσκεψή του στην Τυνησία, όπου ο νέος πρόεδρος της χώρας Κάις Σαϊέντ απέρριψε το αίτημά του για την παροχή ναυτικών και αεροπορικών διευκολύνσεων, επιμένοντας να διατηρήσει ουδετερότητα στη λιβυκή κρίση.

«Η (τουρκική) επέμβαση θα αρχίσει πιθανότατα με αποστολή στρατιωτικών συμβούλων και drones», εκτιμά ο πρώην διπλωμάτης της Τουρκίας, Σινάν Ουλγκέν. «Η Αγκυρα βλέπει την ανάμειξή της στη Λιβύη ως σύμβολο της καινούργιας θέσης της ως περιφερειακής δύναμης», υποστηρίζει από την πλευρά του ο Ασλί Αϊντιντασμπάς, από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Διεθνών Σχέσεων. Σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters, η Αγκυρα έχει ήδη στείλει στη Λιβύη Τουρκμένιους που πολέμησαν στο πλευρό της στη βόρεια Συρία, προς ενίσχυση της κυβέρνησης Σαράζ.

Αμέσως μόλις έγινε γνωστό το αποτέλεσμα της χθεσινής ψηφοφορίας, το υπουργείο Εξωτερικών της Αιγύπτου εξέδωσε ανακοίνωση με την οποία καταδικάζει σε έντονο ύφος την κίνηση της Αγκυρας και απευθύνει έκκληση στη διεθνή κοινότητα να αντιδράσει «κατεπειγόντως».  Παράλληλα, συνεδρίασε εσπευσμένα το συμβούλιο εθνικής ασφαλείας της Αιγύπτου. Χθες το βράδυ, ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε ότι κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής συνομιλίας Τραμπ – Ερντογάν ο Αμερικανός πρόεδρος είπε στον Τούρκο ομόλογό του ότι «η ξένη παρέμβαση περιπλέκει την κατάσταση στη Λιβύη».  Από την τουρκική προεδρία είχε ανακοινωθεί νωρίτερα πως οι δύο ηγέτες είχαν τονίσει «την ανάγκη (εξεύρεσης) διπλωματικών λύσεων στα περιφερειακά ζητήματα».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή