Παραίτηση Ζάεφ ενόψει εκλογών τον Απρίλιο

Παραίτηση Ζάεφ ενόψει εκλογών τον Απρίλιο

1' 35" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΣΚΟΠΙΑ. Ο πρωθυπουργός της Βόρειας Μακεδονίας, Ζόραν Ζάεφ, υπέβαλε χθες στη Βουλή την παραίτηση της κυβέρνησής του, ενόψει του σχηματισμού υπηρεσιακής κυβέρνησης. Αιτία της παραίτησης υπήρξε η άρνηση της Ευρωπαϊκής Ενωσης να ξεκινήσει ενταξιακές διαπραγματεύσεις με τα Σκόπια.

Η Γαλλία, με τη συνδρομή της Δανίας και της Ολλανδίας, έκλεισαν την πόρτα στη Βόρεια Μακεδονία και στην Αλβανία, ζητώντας συνολική μεταρρύθμιση της διαδικασίας ένταξης νέων μελών στην Ενωση. Η «σφαλιάρα» προς τον Ζάεφ και τον Αλβανό ομόλογό του Εντι Ράμα, τον περασμένο Οκτώβριο, δημιούργησε γενικευμένο κλίμα δυσαρέσκειας στα Βαλκάνια. Στα Σκόπια, ο Ζάεφ είχε επενδύσει όλο το πολιτικό του κεφάλαιο στο να θέσει τη χώρα σε ευρωπαϊκή τροχιά, υπογράφοντας με την Αθήνα τη συμφωνία των Πρεσπών. Υπενθυμίζεται πως η σοσιαλδημοκρατική κυβέρνησή του είχε ανεβεί στην εξουσία το 2017. Πάντως, η Κροατία, που ασκεί την προεδρία της Ε.Ε. για τους επόμενους έξι μήνες, δεσμεύθηκε ότι θα εργαστεί για την επανέναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Αλβανία και τη Βόρεια Μακεδονία.

Καθήκοντα υπηρεσιακού πρωθυπουργού αναμενόταν να αναλάβει ο απερχόμενος υπουργός Εσωτερικών Ολιβερ Σπασόφσκι, ο οποίος έλαβε από τον πρόεδρο της χώρας, Στέβο Πενταρόφσκι, εντολή για τον σχηματισμό της υπηρεσιακής κυβέρνησης. Ο Σπασόφσκι, ο οποίος θεωρείται στενός συνεργάτης του Ζόραν Ζάεφ και είναι αντιπρόεδρος του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος, παρουσίασε στη Βουλή τη σύνθεση και το πρόγραμμα της υπηρεσιακής κυβέρνησης, η οποία θα οδηγήσει τη χώρα στις πρόωρες βουλευτικές εκλογές, που θα διεξαχθούν στις 12 Απριλίου, και στον σχηματισμό νέας κυβέρνησης, που θα προκύψει από αυτές.

Δύο της αντιπολίτευσης

Στην υπηρεσιακή κυβέρνηση συμμετέχουν και δύο υπουργοί από το κόμμα της αντιπολίτευσης VMRO-DPMNE. Συγκεκριμένα, η αντιπολίτευση αναλαμβάνει τα υπουργεία Εσωτερικών και Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων. Η υπηρεσιακή κυβέρνηση του Σπασόφσκι αναμενόταν να λάβει ψήφο εμπιστοσύνης από τη Βουλή αργά χθες το βράδυ. Σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία της Βόρειας Μακεδονίας, 100 ημέρες πριν από τις εκλογές, δηλαδή χθες, 3 Ιανουαρίου, έπρεπε να σχηματιστεί μια υπηρεσιακή κυβέρνηση για να οδηγήσει τη χώρα στις εκλογές της 12ης Απριλίου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή