Το φιλόδοξο πολιτικό πείραμα της Βιέννης

Το φιλόδοξο πολιτικό πείραμα της Βιέννης

2' 1" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ενα φιλόδοξο πολιτικό πείραμα, το οποίο θα παρακολουθεί με μεγάλο ενδιαφέρον ο πολιτικός κόσμος στη Γερμανία, άρχισε την Τρίτη στην Αυστρία με την ορκωμοσία του ετερόκλητου κυβερνητικού συνασπισμού μεταξύ του δεξιού Λαϊκού Κόμματος και του κόμματος των Πρασίνων. Αν αποδειχθεί επιτυχημένη η πολιτική συγκατοίκηση στη Βιέννη, θα μπορούσε κάλλιστα να επαναληφθεί στο Βερολίνο μετά τις εκλογές του 2021.

Η πρώτη κυβέρνηση Κουρτς είχε καταρρεύσει όταν είχε αποκαλυφθεί τον Μάιο του 2019 πως ο ηγέτης του Κόμματος της Ελευθερίας (FPO), Χάιντς-Κρίστιαν Στράχε, συζητούσε με υποτιθέμενη συγγενή Ρώσου μεγιστάνα την παραχώρηση κρατικών συμβολαίων με αντάλλαγμα την παράνομη χρηματοδότηση του κόμματος. Οι Αυστριακοί Πράσινοι, ευτυχώς, δεν έχουν σχέσεις με Ρώσους μεγιστάνες από τον τομέα της ενέργειας, ωστόσο η πολιτική κοσμοθεωρία τους είναι εντελώς διαφορετική από αυτή του Λαϊκού Κόμματος. Οι Πράσινοι είναι υπέρ της μετανάστευσης, ενώ ο Σεμπάστιαν Κουρτς έχει υιοθετήσει πολύ σκληρή, μάλλον αντιευρωπαϊκή, γραμμή σε αυτό το ζήτημα, αρνούμενος να μοιραστεί έστω και κατ’ ελάχιστον (βέβαια, η προηγούμενη σοσιαλδημοκρατική κυβέρνηση είχε δεχθεί περίπου 100.000 μετανάστες) το βάρος της προσπάθειας που καταβάλλουν τα ευρωπαϊκά κράτη της «πρώτης γραμμής» όπως η Ελλάδα και η Ιταλία. Στο θέμα της προστασίας του περιβάλλοντος και της αντιμετώπισης της κλιματικής αλλαγής, το Λαϊκό Κόμμα έχει παραδοσιακά καλές σχέσεις με βιομηχάνους, ωστόσο οι Πράσινοι απαίτησαν και απέσπασαν την εφαρμογή πραγματικά φιλόδοξης περιβαλλοντικής πολιτικής που έχει στόχο η Αυστρία να γίνει «ουδέτερη» κλιματικά μέχρι το 2040, δηλαδή δέκα χρόνια νωρίτερα από την προθεσμία που έχει θέσει η Ε.Ε. Στην οικονομία, το Λαϊκό Κόμμα θέλει τον περιορισμό του δημόσιου χρέους και την επίτευξη δημοσιονομικών πλεονασμάτων, ενώ οι Πράσινοι την αύξηση της χρηματοδότησης για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής.

Ο Κουρτς και ο ηγέτης των Πρασίνων, Βέρνερ Κόγκλερ, συμφώνησαν να διαχωρίσουν εντελώς τις κυβερνητικές αρμοδιότητες που θα αναλάβει κάθε κόμμα, με την ελπίδα ότι αυτή η κατανομή εργασίας θα τους επιτρέψει να μην αθετήσουν τις υποσχέσεις που είχαν δώσει προεκλογικά στους ψηφοφόρους τους. Το Λαϊκό Κόμμα αναλαμβάνει τα υπουργεία και τη χάραξη πολιτικής στους τομείς οικονομίας, εξωτερικής πολιτικής και μετανάστευσης. Οι Πράσινοι ανέλαβαν τα υπουργεία Κοινωνικής Ασφάλειας, Υγείας, Πολιτισμού και το υπερυπουργείο Υποδομών και Περιβάλλοντος.

Εφόσον αποδειχθεί επιτυχημένη η συγκατοίκηση δεξιών – Πρασίνων στην Αυστρία, το πείραμα θα μπορούσε να επαναληφθεί και στη Γερμανία, όπου οι Πράσινοι βρίσκονται σταθερά στη δεύτερη θέση στις δημοσκοπήσεις τους τελευταίους μήνες, αρκετά πίσω από τους Χριστιανοδημοκράτες (CDU) της Μέρκελ και πολύ μπροστά από το ακροδεξιό κόμμα Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD) και τους Σοσιαλδημοκράτες (SPD) που έχουν υποχωρήσει στην τέταρτη θέση.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή