Αντικυβερνητικές διαδηλώσεις στο Ιράν

Αντικυβερνητικές διαδηλώσεις στο Ιράν

1' 35" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΤΕΧΕΡΑΝΗ. Η παραδοχή του ιρανικού σώματος των Φρουρών της Επανάστασης ότι χειριστής αντιαεροπορικού συστήματος κατέρριψε κατά λάθος την πτήση PS752 των ουκρανικών αερογραμμών, θεωρώντας ότι πρόκειται για αμερικανικό πύραυλο, έχει προξενήσει οργή και έκπληξη στο Ιράν – οργή εναντίον των υπευθύνων της τραγωδίας και έκπληξη εξαιτίας του γεγονότος ότι, όπως είπε ο ανταποκριτής του BBC Μπαχμάν Καλμπασί, οι ιρανικές αρχές δεν έχουν ποτέ έως τώρα παραδεχθεί σοβαρό σφάλμα. 

Μερικές εκατοντάδες διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν χθες, για τρίτη ημέρα, έξω από τα πανεπιστήμια της Τεχεράνης και του Ισφαχάν με συνθήματα εναντίον του ισλαμικού καθεστώτος και του ανώτατου θρησκευτικού ηγέτη, αγιατολάχ Χαμενεΐ, ο οποίος είναι επικεφαλής των Φρουρών της Επανάστασης.

Στη διάρκεια των διαδηλώσεων ακούστηκαν πυροβολισμοί, χωρίς να εξακριβωθούν περισσότερες λεπτομέρειες. «Βλέπουμε ότι ο ιρανικός λαός σηκώνεται και ζητάει τα δικαιώματά του, εκφράζει ελπίδες για μια καλύτερη κυβέρνηση – για ένα διαφορετικό καθεστώς», δήλωσε ο Αμερικανός υπουργός Αμυνας Μαρκ Εσπερ.  

Το θέμα απασχόλησε και τον Αμερικανό πρόεδρο Τραμπ, ο οποίος απηύθυνε μήνυμα στήριξης προς τους διαδηλωτές στα περσικά. «Δεν νομίζω ότι αυτό βοηθάει καθόλου», σχολίασε ο ιρανικής καταγωγής καθηγητής του Πανεπιστημίου της Βοστώνης Αλί Καντιβάρ. «Το μόνο που κάνει είναι να ενισχύει τους σκληροπυρηνικούς. Ο Τραμπ έχει απαγορεύσει στους Ιρανούς την είσοδο στις ΗΠΑ, έχει επιβάλει κυρώσεις που βλάπτουν τους απλούς ανθρώπους και έχει απειλήσει ότι θα καταστρέψει την ιρανική πολιτιστική κληρονομιά».

Στην ανακοίνωση του Σαββάτου, με την οποία ανέλαβε την πλήρη ευθύνη για την κατάρριψη του επιβατικού αεροσκάφους, ο διοικητής των αεροδιαστημικών δυνάμεων των Φρουρών της Επανάστασης, στρατηγός Αμιρ Αλί Χατζιζαντέχ, υποστήριξε ότι το σφάλμα ήταν «το τίμημα των μηχανορραφιών, εντάσεων και μέτρων των ΗΠΑ στην περιοχή. Εκείνη τη νύχτα ήμασταν απολύτως έτοιμοι για έναν κανονικό πόλεμο». Το ουκρανικό αεροσκάφος καταρρίφθηκε λίγες ώρες αφότου το Ιράν είχε απαντήσει στη δολοφονία του Ιρανού στρατηγού Σουλεϊμανί από τις ΗΠΑ, βομβαρδίζοντας αναίμακτα αμερικανικές βάσεις στο Ιράκ.

Χθες ο Καναδός πρωθυπουργός Τριντό ζήτησε απονομή δικαιοσύνης, καθώς από τα 176 θύματα τα 138 κατευθύνονταν προς τον Καναδά.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή