Για κατάπαυση του πυρός δεσμεύτηκε στη σύνοδο του Βερολίνου ο Χαφτάρ

Για κατάπαυση του πυρός δεσμεύτηκε στη σύνοδο του Βερολίνου ο Χαφτάρ

1' 45" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΒΕΡΟΛΙΝΟ. Ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν ανακοίνωσε, χθες, ότι η χώρα του ξεκίνησε την αποστολή στρατιωτών στη Λιβύη για να στηρίξει την κυβέρνηση της Τρίπολης, παρά το γεγονός ότι στη χώρα εξακολουθεί να τηρείται κατάπαυση του πυρός. Παράλληλα, ο ισχυρός άνδρας της Βεγγάζης, Χαλίφα Χαφτάρ, δεσμεύθηκε στον Γερμανό υπουργό Εξωτερικών Χάικο Μάας, που τον επισκέφθηκε αιφνιδιαστικά χθες, ότι θα εξακολουθήσει να εφαρμόζει την κατάπαυση του πυρός.

Ο Χαφτάρ δήλωσε ότι θα παρευρεθεί στη σύνοδο του Βερολίνου, την Κυριακή, στην οποία έχει επιβεβαιώσει τη συμμετοχή του ο Τούρκος πρόεδρος Ερντογάν, ο Βρετανός πρωθυπουργός Τζόνσον, ο Ρώσος πρόεδρος Πούτιν, ο Ιταλός πρωθυπουργός Κόντε και ο Γάλλος πρόεδρος Μακρόν. Η Γερμανίδα καγκελάριος Μέρκελ καλωσόρισε τη δέσμευση του Χαφτάρ, σημειώνοντας ότι πέραν της κατάπαυσης του πυρός, πρέπει να γίνει σεβαστό και το εμπάργκο όπλων.

«Είναι καλό σημάδι ότι θέλει να τηρήσει την κατάπαυση του πυρός», είπε η Γερμανίδα καγκελάριος σε κοινή συνέντευξη Τύπου με τον πρωθυπουργό της Κροατίας. «Αυτό που πρέπει πάνω από όλα να φροντίσουμε στη διάσκεψη της Κυριακής είναι να τηρηθεί το εμπάργκο όπλων, το οποίο έχει συμφωνηθεί από τον ΟΗΕ αλλά δεν τηρείται». Μια ένδειξη της δυσκολίας του εγχειρήματος έδωσε η δήλωση, την ίδια ώρα, του Τούρκου πρόεδρου Ερντογάν. «Προκειμένου να συνεχίσει να στέκεται στα πόδια της η νόμιμη κυβέρνηση της Λιβύης και να εμπεδωθεί η σταθερότητα, στέλνουμε τώρα στρατιώτες στη χώρα», δήλωσε ο Ερντογάν σε εκδήλωση στην Αγκυρα. Μέχρι στιγμής, ο Τούρκος πρόεδρος έχει στείλει στη Λιβύη Τουρκομάνους αντάρτες από τη Συρία, αν και η χθεσινή ανακοίνωση έκανε λόγο για «στρατό». Ο Φαγιέζ αλ Σαράζ, που ελέγχει την Τρίπολη, στηρίζεται σε λιβυκές παραστρατιωτικές οργανώσεις.

«Το βασικό πρόβλημα της Λιβύης είναι γνωστό στον κόσμο, πρόκειται για την ύπαρξη παραστρατιωτικών οργανώσεων» υποστήριξε ο προσκείμενος στον Χαλίφα Χαφτάρ ταξίαρχος Χαλέντ αλ-Μαχτζούμπ, προσθέτοντας ότι στο Βερολίνο ο Χαφτάρ θα ζητήσει ξεκάθαρο χρονοδιάγραμμα για τη διάλυση των οργανώσεων αυτών.

Μετά τη χθεσινή συνάντηση με τον Χαφτάρ, ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Χάικο Μάας δημοσίευσε φωτογραφία με χειραψία των δύο ανδρών και λεζάντα που ανέφερε μεταξύ άλλων: «Ο στρατηγός Χαφτάρ είναι πρόθυμος να συμβάλει στην επιτυχία της διάσκεψης του Βερολίνου και να συνεχίσει να τηρεί την κατάπαυση του πυρός».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή