Εγκλωβισμένη σε ύφεση η γερμανική μεταποίηση

Εγκλωβισμένη σε ύφεση η γερμανική μεταποίηση

1' 43" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Απαισιόδοξες παραμένουν οι γερμανικές βιομηχανίες για την πορεία του κλάδου της μεταποίησης, διαμηνύοντας ότι ο κλάδος είναι «κλειδωμένος» στην ύφεση. Ο Σύνδεσμος Γερμανικών Βιομηχανιών (ΒDI), διά στόματος του προέδρου Ντίτερ Κεμπφ, υπογράμμισε ότι μετά τη δύσκολη περασμένη χρονιά δεν υπάρχει ένδειξη για ανάκαμψη του κλάδου. Οπως μεταδίδει ο Guardian, στο ετήσιο συνέδριο του συνδέσμου, ο κ. Κεμπφ προειδοποίησε ότι «ο κλάδος παραμένει κολλημένος στην ύφεση, δεν υπάρχουν ενδείξεις ανάκαμψής του». Ετσι, ο σύνδεσμος προβλέπει ότι η γερμανική οικονομία θα σημειώσει ρυθμό ανάπτυξης μόλις 0,5% φέτος, σε αυτό θα βοηθήσει η αύξηση των ημερών εργασίας.

Η γερμανική οικονομία, η οποία μάλιστα βασίζεται στον εξαγωγικό της κλάδο, έχει υποστεί ισχυρό πλήγμα από τον εμπορικό πόλεμο που έχει ξεσπάσει μεταξύ ΗΠΑ – Κίνας. Η επιβράδυνση της παγκόσμιας ανάπτυξης, σημειώνει ο Guardian, επηρεάζει τη ζήτηση για βαρύ εξοπλισμό, κατασκευασμένο από τη γερμανική βιομηχανία. Παράλληλα, η γερμανική οικονομία έχει πληγεί λόγω και της επιβράδυνσης της οικονομίας της Ευρωζώνης αλλά και της ανάγκης μετάβασης των γερμανικών αυτοκινητοβιομηχανιών στα ηλεκτρικά οχήματα, γεγονός που απαιτεί δομικές αλλαγές στο εσωτερικό τους.

Ο BDI, λοιπόν, ζητάει από το Βερολίνο να υλοποιήσει νέα μεγάλα έργα υποδομών με στόχο την ενίσχυση του ΑΕΠ. Με τον τρόπο αυτό, εκτιμά πως οι γερμανικές βιομηχανίες-μέλη του συνδέσμου θα δημιουργήσουν και νέες θέσεις εργασίας.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η γερμανική οικονομία σημείωσε τον χαμηλότερο ρυθμό ανάπτυξης από το 2013, αφού πέρυσι το ΑΕΠ της ενισχύθηκε μόλις κατά 0,6%. Αυτή η χαμηλή επίδοση αποδίδεται και στη συρρίκνωση του κλάδου μεταποίησης κατά 3,6%, με τους οικονομολόγους να προβλέπουν ότι η γερμανική οικονομία ίσα που θα καταφέρει να ενισχυθεί φέτος, παρά και τη συμφωνία εξόδου της Βρετανίας από την Ε.Ε. και την προκαταρκτική συμφωνία μεταξύ ΗΠΑ – Κίνας που υπογράφηκε την περασμένη Τετάρτη.

Σύμφωνα με τη Wall Street Journal, η αναιμική ανάπτυξη της γερμανικής οικονομίας φέρνει άσχημα νέα στην Ευρώπη, όχι τόσο επειδή η οικονομία της αντιπροσωπεύει περίπου το ένα πέμπτο του ευρωπαϊκού ΑΕΠ, αλλά κυρίως επειδή o μεταποιητικός κλάδος είναι άρρηκτα συνδεδεμένος με την Κεντρική και την Aνατολική Ευρώπη, όπου οι γερμανικές εταιρείες διατηρούν δικές τους μονάδες παραγωγής αντιπροσωπεύοντας μεγάλο μέρος των θέσεων εργασίας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή