Χάφταρ σε Μητσοτάκη: Ακυρα τα μνημόνια με την Τουρκία – Τι ειπώθηκε στην συνάντηση

Χάφταρ σε Μητσοτάκη: Ακυρα τα μνημόνια με την Τουρκία – Τι ειπώθηκε στην συνάντηση

1' 34" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο Πρωθυπουργός κ. Κυριάκος Μητσοτάκης δέχθηκε σήμερα στο γραφείο του στη Βουλή τον Αρχηγό του Λιβυκού Εθνικού Στρατού Χαλίφα Χαφτάρ, ο οποίος τον ενημέρωσε για την κατάσταση στην Λιβύη και για τις επιδιώξεις του ενόψει της Διάσκεψης του Βερολίνου.

Το τετ α τετ με τον πρωθυπουργό στη Βουλή διήρκεσε περίπου 40 λεπτά και δεν ακολούθησαν δηλώσεις. Προσερχόμενος, ο κ. Χαφτάρ δήλωσε: «Είμαστε φιλειρηνιστές. Ήρθαμε εδώ να συζητήσουμε για την ειρήνη». 

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, ο ισχυρός άνδρας τη ανατολικής Λιβύης ανέπτυξε αναλυτικά τον αντιπαραγωγικό ρόλο που διαδραματίζουν οι έξωθεν παρεμβάσεις στην χώρα του, στο στρατιωτικό αλλά και στο πολιτικό επίπεδο.

Χάφταρ σε Μητσοτάκη: Ακυρα τα μνημόνια με την Τουρκία – Τι ειπώθηκε στην συνάντηση-1

Εκτίμησε ότι ο λιβυκός λαός θα πρέπει να αφεθεί να αποφασίσει για το μέλλον του μέσω μιας πανεθνικής συνέλευσης, χωρίς αποκλεισμός.

Ο στρατάρχης Χαφτάρ κατήγγειλε ειδικότερα τον αρνητικό παρεμβατικό ρόλο της Τουρκίας και δήλωσε ότι αμφότερα τα μνημόνια Σάραζ (κυβέρνηση της Τρίπολης – Τουρκίας ) είναι άκυρα, επειδή αντιβαίνουν στο διεθνές δίκαιο αλλά και επειδή έχουν υπογραφεί από κυβέρνηση που δεν έχει την προς τούτο νομιμοποίηση.

Χάφταρ σε Μητσοτάκη: Ακυρα τα μνημόνια με την Τουρκία – Τι ειπώθηκε στην συνάντηση-2

Ο Πρωθυπουργός τόνισε την ανάγκη εξεύρεσης πολιτικής λύσης στην λιβυκή κρίση και παρότρυνε τον Λίβυο στρατάρχη να τηρήσει εποικοδομητική στάση στη Διάσκεψη του Βερολίνου

Υπογράμμισε ότι η κατάπαυση του πυρός είναι το αναγκαίο πρώτο βήμα για την αποκατάσταση της ασφάλειας και την απομάκρυνση των μισθοφόρων, πράγμα που θα επιτρέψει την έναρξη της πολιτικής διαδικασίας επίλυσης.

Από την συζήτηση, η οποία κάλυψε σε βάθος όλα τα θέματα για το ευρύτερο περιβάλλον ασφαλείας στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, συγκρατείται η ξεκάθαρη τοποθέτηση του Χαλίφα Χαφτάρ  για την ακυρότητα του Μνημονίου Σάραζ – Τουρκίας και η δέσμευσή του για την οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών με την Ελλάδα.

Χάφταρ σε Μητσοτάκη: Ακυρα τα μνημόνια με την Τουρκία – Τι ειπώθηκε στην συνάντηση-1

Πριν την συνάντηση στο Μαξίμου με τον πρωθυπουργό, ο στρατάρχης Χαφτάρ συναντήθηκε επισήμως το πρωί στο ΥΠΕΞ με τον Νίκο Δένδια, όπου συμφώνησε με όλες τις παρατηρήσεις της Ελλάδος, συμπεριλαμβανομένης της ανάγκης αναγνώρισης της ακυρότητας των παράνομων μνημονίων ανάμεσα στην Τουρκία και την κυβέρνηση Σάρατζ. 

 

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή