Ο Τραμπ παρουσιάζει το σχέδιό του για τη Μέση Ανατολή και προϊδεάζει για νέες αναταραχές

Ο Τραμπ παρουσιάζει το σχέδιό του για τη Μέση Ανατολή και προϊδεάζει για νέες αναταραχές

2' 12" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Έτοιμος να παρουσιάσει  το ειρηνευτικό του σχέδιο για το Μεσανατολικό πριν από τη συνάντησή του με τον πρωθυπουργό του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου στον Λευκό Οίκο, την ερχόμενη την Τρίτη, ανακοίνωσε ότι είναι ο Ντόναλντ Τραμπ. 

Ο Αμερικανός πρόεδρος έσπευσε να προιδεάσει για το τι πρόκειται να… ακολουθήσει λέγοντας ότι «οι Παλαιστίνιοι ίσως  αντιδράσουν αρνητικά στην αρχή, αλλά το σχέδιο θα τους ωφελήσει»

«Είναι σπουδαίο σχέδιο που μπορεί στ’ αλήθεια να φέρει αποτέλεσμα» τόνισε  τόνισε ο Ρεπουμπλικανός πρόεδρος σε δημοσιογράφους την Παρασκευή, ενώ πετούσε για μία προεκλογική συγκέντρωση στο Μαϊάμι.

Ο Τραμπ αναμένεται να συναντηθεί και βασικό αντίπαλο του Νετανιάχου στις προσεχείς πρόωρες βουλευτικές εκλογές στο Ισραήλ, Μπένι Γκαντς, για να συζητήσουν την αμερικανική πρωτοβουλία για το παλαιστινιακό ζήτημα.

Στις συνομιλίες αυτές οι Παλαιστίνιοι, που θεωρούν την κυβέρνηση Τραμπ υπερβολικά φιλοϊσραηλινή, λένε ότι δεν έχουν προσκληθεί.

Σήμερα, ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου διαβεβαίωσε ότι το ειρηνευτικό σχέδιο για τη Μέση Ανατολή του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ θα είναι «ιστορικό». 

«Ευκαιρίες τέτοιου είδους εμφανίζονται μόνο μια φορά στην ιστορία και εμείς δεν επιτρέπεται να αποτύχουμε (…) Είμαι γεμάτος ελπίδες ότι βρισκόμαστε στο κατώφλι μιας ιστορικής στιγμής για το κράτος μας», ανέφερε σε ανακοίνωσή του, σχετικά με το αμερικανικό ειρηνευτικό σχέδιο.

«Σήμερα, έχουμε στον Λευκό Οίκο τον μεγαλύτερο φίλο που είχε ποτέ το Ισραήλ και, επομένως, τη μεγαλύτερη ευκαιρία που είχαμε ποτέ», πρόσθεσε.

Ο Τραμπ είπε την Πέμπτη ότι το ειρηνευτικό σχέδιο, η παρουσίαση του οποίου έχει αναβληθεί πολλές φορές, θα δοθεί στη δημοσιότητα μέχρι την Τρίτη.

Ο Μπένι Γκαντζ από την πλευρά του δήλωσε ότι ότι «το Ειρηνευτικό Σχέδιο του προέδρου Τραμπ θα σηματοδοτήσει την ιστορία ως ένα σημαντικό ορόσημο που θα επιτρέψει στους διάφορους πρωταγωνιστές στη Μέση Ανατολή να προχωρήσουν προς τα εμπρός, με μια ιστορική περιφερειακή συμφωνία»

«Είχα πολλές επαφές και συζητήσεις για το Ειρηνευτικό Σχέδιο με τους συμβούλους του προέδρου (Τραμπ), τους αξιωματούχους του Λευκού Οίκου και τον φίλο μου, τον πρεσβευτή (των ΗΠΑ στην Ιερουσαλήμ) Ντέιβιντ Φρίντμαν (…) Το περιεχόμενο των συνομιλιών μας, όπως και οι λεπτομέρειες του σχεδίου θα παραμείνουν απόρρητα προς το παρόν» είπε απόψε ο Γκαντζ.

Τι προβλέπει το σχέδιο Κούσνερ

Το αμερικανικό σχέδιο ειρηνευτικής συμφωνίας συντάχθηκε με την προσωπική επιμέλεια του γαμπρού και συμβούλου του προέδρου Τραμπ, Τζάρεντ Κούσνερ και του ειδικού απεσταλμένου για τη Μέση Ανατολή, πρώην δικηγόρου του Οργανισμού Τραμπ, Τζέισον Γκρίνμπλατ.

Παρότι οι λεπτομέρειες του σχεδίου παραμένουν επτασφράγιστο μυστικό, θεωρείται βέβαιο ότι θα είναι ιδιαίτερα «φιλικό» και γενναιόδωρο προς το Ισραήλ, σε πολλά ζητήματα, όπως αυτό των ισραηλινών εποικισμών και άλλα «καυτά θέματα».

Το σχέδιο στην ουσία θα προσπαθήσει να «χρυσώσει το χάπι» για τους Παλαιστινίους, με τη βοήθεια μεγάλων αραβικών επενδύσεων που κατάφερε να εξασφαλίσει ο Κούσνερ.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, ΑP, Reuters

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή