350 εργαζόμενοι της Amazon διαμαρτύρονται για τις συνθήκες εργασίας

350 εργαζόμενοι της Amazon διαμαρτύρονται για τις συνθήκες εργασίας

1' 44" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Περισσότεροι από 350 εργαζόμενοι της Amazon διαμαρτυρήθηκαν δημοσίως για τις επιχειρηματικές τακτικές της εταιρείας και ιδίως για την προσέγγιση του ζητήματος της κλιματικής αλλαγής.

Σε ανοιχτή επιστολή τους, η οποία δημοσιεύθηκε στη διαδικτυακή πλατφόρμα Medium, οι υπάλληλοι του αμερικανικού τεχνολογικού κολοσσού ζήτησαν από την εταιρεία να διακόψει τις σχέσεις της με την πετρελαϊκή βιομηχανία. Η Amazon προμηθεύει εξοπλισμό υπολογιστικού νέφους (cloud computing) μεταξύ άλλων στις BP, Shell και GE Oil & Gas.

Τον Σεπτέμβριο, ο διευθύνων σύμβουλος της Amazon Τζεφ Μπέζος υποσχέθηκε ότι η εταιρεία θα είναι περιβαλλοντικά ουδέτερη μέχρι το 2040 και ότι θα λειτουργεί αποκλειστικά με ενέργεια που θα παράγεται από ΑΠΕ μέχρι το 2030. Επιπλέον, ο επικεφαλής της Amazon είχε ανακοινώσει ότι η εταιρεία θα δημοσιεύει εκθέσεις ανά τακτά διαστήματα για την πρόοδό της στις περιβαλλοντικές τακτικές.

Πολλοί από τους εργαζομένους υποστήριξαν ότι η εταιρεία δεν έχει θέσει αρκετά υψηλούς στόχους, αντιπαραβάλλοντας την επιδίωξη της Microsoft για μηδενικό περιβαλλοντικό αποτύπωμα μία δεκαετία νωρίτερα, δηλαδή μέχρι το 2030. «Πιστεύω ειλικρινά ότι η Amazon έχει τη δυνατότητα να ανοίξει τον δρόμο προς ένα βιώσιμο μέλλον και για άλλες τεχνολογικές εταιρείες», έγραψε μία από τις υπαλλήλους της Amazon.

Εκτός από τις περιβαλλοντικές ανησυχίες τους, πολλοί από τους υπαλλήλους της Amazon προέβαλαν προβληματισμούς σχετικά με τις παρεμβατικές τεχνολογίες παρακολούθησης. «Είναι απάνθρωπο να φοβάται ο κόσμος να πάει στις τουαλέτες», αναφέρει εργαζόμενος της εταιρείας. Τα συστήματα ασφαλείας, το υλικό των οποίων μπορεί να εξεταστεί από τα κεντρικά γραφεία, «δεν είναι συμβατά με μία ελεύθερη κοινωνία», γράφει στο Medium άλλος εργαζόμενος της Amazon.

Δεν πρόκειται για την πρώτη αντίδραση των υπαλλήλων εναντίον των τακτικών της εταιρείας. Σε παλαιότερη διαμαρτυρία, ορισμένοι από τους εργαζομένους της ισχυρίστηκαν ότι δέχθηκαν απειλές για απόλυση. Εκπρόσωπος της εταιρείας είχε δηλώσει πέρυσι ότι «παρότι όλοι οι εργαζόμενοι έχουν δικαίωμα να συζητήσουν εποικοδομητικά με τις πολλές ομάδες εντός της Amazon, οι οποίες ασχολούνται με τη βιωσιμότητα και με άλλα ζητήματα, εμείς επιβάλλουμε την πολιτική εξωτερικών διασυνδέσεων και δεν θα επιτρέψουμε στους υπαλλήλους μας να δυσφημίζουν ή να διαστρεβλώνουν δημοσίως την εταιρεία ή τη σκληρή δουλειά των συναδέλφων τους, οι οποίοι αναπτύσσουν λύσεις σε αυτά τα δύσκολα προβλήματα».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή