Κορωνοϊός: Διευρύνεται η κινεζική «καραντίνα» – Πρώτος θάνατος εκτός Κίνας

Κορωνοϊός: Διευρύνεται η κινεζική «καραντίνα» – Πρώτος θάνατος εκτός Κίνας

2' 12" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στις Φιλιππίνες κατεγράφη ο πρώτος νεκρός εκτός Κίνας από τον κορωνοϊό, όπως ανακοίνωσε την Κυριακή ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, την ώρα που ο συνολικός αριθμός των θυμάτων ανέρχεται σε 304. 

Πρόκειται για έναν Κινέζο από την πόλη Γουχάν, όπου εμφανίστηκε για πρώτη φορά ο κορωνοϊός. Κατά τη διάρκεια της νοσηλείας του, σύμφωνα με τις υγειονομικές αρχές των Φιλιππίνων, εμφάνισε πνευμονία και τελικά υπέκυψε.

Πρόκειται «για τον πρώτο θάνατο που καταγράφεται εκτός της Κίνας », δήλωσε στον Τύπο ο Ραμπίντρα Αμπεγιασίγκε, εκπρόσωπος του ΠΟΥ στις Φιλιππίνες. Κατά το υπουργείο Υγείας της χώρας, έχει επιβεβαιωθεί τουλάχιστον άλλο ένα κρούσμα του 2019-nCoV στη χώρα, εκτός του θανόντος.

Κορωνοϊός: Διευρύνεται η κινεζική «καραντίνα» – Πρώτος θάνατος εκτός Κίνας-1

Τα συνολικά κρούσματα εκτός Κίνας αγγίζουν τα 150, ενώ μόνο στην επαρχία Χουμπέι, οι αρχές έκαναν λόγο για 1.921 νέα επιβεβαιωμένα περιστατικά. Το σύνολο των επιβεβαιωμένων νέων κρουσμάτων σε όλη την κινεζική επικράτεια ως τα μεσάνυχτα της 1ης Φεβρουαρίου ανερχόταν σε 2.590, ενώ συνολικά, από την αρχή της έκρηξης της επιδημίας, έχουν νοσήσει 14.380 άτομα.

Προς διεθνή «απομόνωση» η Κίνα

Τα διαρκώς αυξανόμενα περιστατικά εντός και εκτός Κίνας έχουν θέσει σε κατάσταση ύψιστου συναγερμού πολλές χώρες σε όλο τον πλανήτη, ενώ ολοένα και περισσότερα είναι τα κράτη που θέτουν σε «καραντίνα» τους προερχόμενους από την κινεζική επικράτεια αλλοδαπούς πολίτες.

Χθες, κατεγράφη και όδγοο κρούσμα στις ΗΠΑ, όπου η έχει ανακοινωθεί σειρά μέτρων, ενώ η κυβέρνηση κήρυξε υγειονομική κατάσταση έκτακτης ανάγκης και αποφάσισε να απαγορεύσει την είσοδο στη χώρα όλων των αλλοδαπών που έχουν επισκεφθεί πρόσφατα την Κίνα. Το Πεντάγωνο ανακοίνωσε ότι μπορεί να προσφέρει κατάλυμα σε όσους επιστρέφουν από το εξωτερικό και χρειάζεται να τεθούν σε καραντίνα.

Κορωνοϊός: Διευρύνεται η κινεζική «καραντίνα» – Πρώτος θάνατος εκτός Κίνας-2

Οι υγειονομικές υπηρεσίες «ζήτησαν από το υπουργείο Άμυνας να διαθέσει πολλές εγκαταστάσεις στις οποίες θα μπορούν να στεγαστούν τουλάχιστον 250 άνθρωποι σε ατομικούς θαλάμους ως τις 29 Φεβρουαρίου 2020», διευκρινίζεται σε ανακοίνωση.

Τρία νέα κρούσματα επιβεβαίωσε και η Ιαπωνία. Η τελευταίες χώρες που προστέθηκαν στη λίστα των κρατών τα οποία έχουν απαγορεύσει την είσοδο σε αλλοδαπούς προερχόμενους από την Κίνα, είναι η Νέα Ζηλανδία, το Ιράκ και η Ινδονησία.

ΗΠΑ, Αυστραλία, και Ισραήλ έχουν ήδη απαγορεύσει στην είσοδο στο έδαφός τους των αλλοδαπών που έχουν επισκεφθεί την κινζεική επικράτεια τις τελευταίες 14 ημέρες. Η Μογγολία, η Ρωσία και το Νεπάλ έχουν κλείσει τα χερσαία τους σύνορα με την Κίνα.

Ενεση ρευστότητας από την Κεντρική Τράπεζα – Ανοίγουν τα χρηματιστήρια

Την ίδια ώρα, η κεντρική τράπεζα της Κίνας ανακοίνωσε ότι θα επενδύσει 1,2 τρισ. γιουάν (156 δισ. ευρώ) προκειμένου να στηρίξει την οικονομία της χώρας που έχει πληγεί από τον ιό.

Οι διαδικαιες για την οικονομική ενίσχυση θα εκκινήσουν αύριο, Δευτέρα, όταν θα ανοίξουν ξανά οι κινεζικές αγορές μετά τις διακοπές για το σεληνιακό νέο έτος, οι οποίες παρατάθηκαν λόγω της επιδημίας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή