Ανακαλύψτε τη «νουάρ» Αθήνα

Ανακαλύψτε τη «νουάρ» Αθήνα

1' 41" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Από το Κολωνάκι ώς τα Εξάρχεια με ενδιάμεσες στάσεις στην πλατεία Κολωνακίου, στις οδούς Σκουφά, Λυκαβηττού και Ιπποκράτους, θα αναζητήσουν οι αναγνώστες την Αθήνα της νουάρ λογοτεχνίας. Συγκεκριμένα, την προσεχή Κυριακή 9/2 στις 5.30 το απόγευμα, o Δήμος Αθηναίων και το Δίκτυο Πολιτισμού Δήμου Αθηναίων «Athens Culture Net» σε συνεργασία με τις Εκδόσεις Καστανιώτη διοργανώνουν λογοτεχνική διαδρομή με τίτλο: «Η “σκοτεινή” Αθήνα στο ελληνικό νουάρ». Η δράση εντάσσεται στην ενότητα «Αθηναϊκές Διαδρομές Βιβλίου» του Δικτύου Πολιτισμού Δήμου Αθηναίων, στο πλαίσιο της οποίας συγγραφείς οδηγούν κοινό και αναγνώστες σε γειτονιές, δρόμους και περιοχές της Αθήνας που έγιναν σκηνικό για την πλοκή τους ή αφορμή έμπνευσης για τα έργα τους. Η διαδρομή είναι βασισμένη σε αστυνομικά μυθιστορήματα των Σέργιου Γκάκα, Αννας Δάρδα-Ιορδανίδου, Ιερώνυμου Λύκαρη, Γιάννη Ράγκου, Μιμής Φιλιππίδη και Σταύρου Χριστοδούλου. Σημείο συνάντησης: Πλατεία Δεξαμενής.

Αποχαιρετισμός μιας «βασίλισσας»

Τα βιβλία της έχουν πουλήσει περισσότερα από 100 εκατομμύρια αντίτυπα μόνο στις ΗΠΑ, και το όνομά της υπήρξε για πολλά χρόνια στις λίστες με τους πιο ευπώλητους συγγραφείς αστυνομικής λογοτεχνίας στον κόσμο. Η «βασίλισσα της αγωνίας» Μαίρη Χίγκινς Κλαρκ πέθανε την προηγούμενη Παρασκευή σε ηλικία 92 ετών, όπως ανακοίνωσε η κόρη της, επίσης συγγραφέας μυθιστορημάτων αγωνίας Κάρολ Χίγκινς Κλαρκ. Στη μακρά συγγραφική πορεία της εξέδωσε 56 τίτλους, και 10 από τα βιβλία της έγιναν κινηματογραφικές και τηλεοπτικές ταινίες. Είχε λάβει πολλές τιμητικές διακρίσεις, μεταξύ των οποίων το Χρυσό Μετάλλιο Τιμής από την Αμερικανο-Ιρλανδική Ιστορική Εταιρεία και το Grand Prix de Litterature Policiere της Γαλλίας το 1980.

Σε κόμικς η Γαλλική Επανάσταση

Δύο πολύ νέοι δημιουργοί, ο Ιούν Λοκάρ και ο Φλοράν Γκρουαζέλ, έλαβαν το βραβείο του καλύτερου άλμπουμ για το 2019 στο μεγάλο ετήσιο φεστιβάλ κόμικς που διοργανώνεται στη πόλη Ανγκουλέμ της Γαλλίας. Το βιβλίο τους λέγεται «Επανάσταση» («Révolution», Actes Sud/L’An 2) και είναι μια ζωντανή και τεκμηριωμένη απεικόνιση των γεγονότων που συνέβησαν από το 1789 έως το 1794. Αποτελεί τον πρώτο τόμο μιας τριλογίας που έπεται και έχει υπότιτλο «Liberté» (Ελευθερία). Αξίζει να σημειώσουμε ότι η πρώτη έκδοση του βιβλίου, που είχε τιράζ πέντε χιλιάδων αντιτύπων, εξαντλήθηκε μέσα σε δύο μήνες.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή