Η εξάπλωση του κορωνοϊού ανησυχεί τις αγορές

Η εξάπλωση του κορωνοϊού ανησυχεί τις αγορές

2' 1" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε νέα ιστορικά υψηλά έκλεισαν οι τρεις βασικοί χρηματιστηριακοί δείκτες της Wall Street και ο ευρωπαϊκός δείκτης Euro Stoxx 600 την Πέμπτη, καθώς ελπίδες για την εξεύρεση θεραπείας για την καταπολέμηση του νέου κορωνοϊού οδήγησαν σε αύξηση της διάθεσης των επενδυτών για ανάληψη ρίσκου.

Τα θετικά εταιρικά και μακροοικονομικά στοιχεία για την αμερικανική οικονομία, αλλά και η ανακοίνωση της Κίνας ότι θα περικόψει κατά 50% τους δασμούς σε σειρά εισαγόμενων αμερικανικών αγαθών συνολικής ετήσιας αξίας $75 δισ., στο πλαίσιο της συμφωνίας «Πρώτης Φάσης» με τις ΗΠΑ για τη ρύθμιση των διμερών εμπορικών σχέσεων, επηρέασαν επίσης θετικά το επενδυτικό κλίμα. Εντούτοις, οι χρηματιστηριακές αγορές της Ασίας και της Ευρώπης κινήθηκαν σε αρνητικό έδαφος την Παρασκευή, μετά τα τελευταία στοιχεία για τον αριθμό των κρουσμάτων του κορωνοϊού που φαίνεται πως ξεπέρασαν τις 30.000 και τον αριθμό των επιβεβαιωμένων θυμάτων στην Κίνα που υπερδιπλασιάστηκε σε λιγότερο από μία εβδομάδα, αλλά και τις ανακοινώσεις του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) πως είναι ακόμη νωρίς για να θεωρηθεί ότι η επιδημία έχει κορυφωθεί και πως θα απαιτηθούν αρκετοί μήνες για τη δημιουργία εμβολίου κατά του ιού.

Σε αυτό το περιβάλλον, οι αποδόσεις του 10ετούς αμερικανικού και γερμανικού τίτλου ανήλθαν στο υψηλότερο επίπεδο σε διάστημα σχεδόν δύο εβδομάδων την Πέμπτη, 1,68% και -0,34% αντίστοιχα, προτού υποχωρήσουν μερικώς στην περιοχή του 1,60% και -0,39% στις αγορές της Ευρώπης την Παρασκευή μετά την αύξηση των ανησυχιών για την εξάπλωση του κορωνοϊού, παραμένοντας όμως περίπου 8 μ.β. και 5 μ.β., αντίστοιχα, υψηλότερα σε εβδομαδιαία βάση. Στις αγορές συναλλάγματος, ο δολαριακός δείκτης DXY διαπραγματευόταν στην περιοχή του 98,61 την Παρασκευή την ώρα συγγραφής του άρθρου, το υψηλότερο επίπεδο από τα μέσα Οκτωβρίου 2019, επηρεασμένος από τα θετικά εταιρικά και μακροοικονομικά στοιχεία που δημοσιεύθηκαν για την αμερικανική οικονομία.

Ενδεικτικά, σύμφωνα με τα στοιχεία του ινστιτούτου ADP, οι θέσεις εργασίας στον ιδιωτικό τομέα αυξήθηκαν κατά 291.000 τον Ιανουάριο, η μεγαλύτερη αύξηση που έχει καταγραφεί από τον Μάιο του 2015. Επιπρόσθετα, ο Δείκτης Υπευθύνων Προμηθειών (ISM) για τον τομέα των υπηρεσιών ανήλθε τον Ιανουάριο στο υψηλότερο σημείο από τον Αύγουστο του 2019 (55,5 μονάδες).

Η ενίσχυση του δολαρίου οδήγησε την ισοτιμία ευρώ/δολ. σε πτώση στο 1,0946 στις αγορές της Ευρώπης την Παρασκευή, το χαμηλότερο επίπεδο από τον Οκτώβριο του 2019. Τα στοιχεία για τη βιομηχανική παραγωγή στη Γερμανία για τον μήνα Δεκέμβριο, τα οποία έδειξαν αναπάντεχη πτώση κατά 3,5% σε μηνιαία βάση, επηρέασαν επίσης αρνητικά το κοινό νόμισμα.

 

* Tομέας Οικονομικής Ανάλυσης & Ερευνας Διεθνών Κεφαλαιαγορών της Εurobank.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή