Νεκρός επικεφαλής της Αλ Κάιντα

Νεκρός επικεφαλής της Αλ Κάιντα

1' 37" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ. Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ ανακοίνωσε ότι οι ΗΠΑ δολοφόνησαν τον επικεφαλής της Αλ Κάιντα στην Αραβική Χερσόνησο, Κασίμ αλ Ρίμι. «Υπό τον Ρίμι, η Αλ Κάιντα διέπραττε φρικτές πράξεις βίας εναντίον αμάχων στην Υεμένη και επιδίωκε να διαπράξει και να εμπνεύσει πολυάριθμες επιθέσεις εναντίον των ΗΠΑ και των δυνάμεών μας», σημείωσε ο Τραμπ.

«Ο θάνατός του αποδυναμώνει ακόμη περισσότερο την Αλ Κάιντα στην Αραβική Χερσόνησο και στον κόσμο, και μας φέρνει πιο κοντά στο να εξαλείψουμε την απειλή που συνιστούν οι ομάδες αυτές για την εθνική μας ασφάλεια». Ο Αμερικανός πρόεδρος δεν διευκρίνισε πότε εξαπολύθηκε το πλήγμα κατά του Ραμί, ενώ ο ανταποκριτής του δικτύου Αλ Τζαζίρα στην Ουάσιγκτον, Αντι Γκάλαχερ, μετέδωσε ότι το πλήγμα συνέβη τον περασμένο μήνα.

«Η CIA και οι αξιωματούχοι των αμερικανικών υπηρεσιών είναι πολύ προσεκτικοί, επειδή σε προηγούμενα πλήγματα αποδείχθηκε ότι οι στόχοι είχαν επιβιώσει», υποστήριξε. «Ο Αλ Ρίμι είναι σημαντικός στόχος για τις αμερικανικές αρχές, είναι ένας από τους λίγους που προϋπήρχαν των επιθέσεων της 11ης Σεπτεμβρίου», προσέθεσε. «Ο 41χρονος Υεμενίτης είχε εκπαιδευθεί σε στρατόπεδα στο Αφγανιστάν πριν επιστρέψει στην Υεμένη, όπου φυλακίστηκε για σχεδιασμό επίθεσης εναντίον του Αμερικανού πρέσβη. Απέδρασε από τη φυλακή και θεωρείται ότι βρίσκεται πίσω από την επίθεση στην πρεσβεία των ΗΠΑ», ανέφερε ο Γκάλαχερ.

Ο Αλ Ρίμι, με βίντεο διάρκειας 18 λεπτών, είχε αναλάβει την ευθύνη για την επίθεση στην αεροναυτική βάση Πενσακόλα της Φλόριντα, στις 6 Δεκεμβρίου. Την ημέρα εκείνη, Σαουδάραβας αξιωματικός της αεροπορίας που βρισκόταν στις ΗΠΑ για εκπαίδευση άνοιξε πυρ και σκότωσε τρεις Αμερικανούς ναύτες, πριν πέσει ο ίδιος νεκρός.

Ο ιδρυτής της Αλ Κάιντα, Οσάμα μπιν Λάντεν, εμπνευστής των επιθέσεων της 11ης Σεπτεμβρίου 2001 στη Νέα Υόρκη και στο Πεντάγωνο, ήταν επίσης Σαουδάραβας, το ίδιο και οι 15 από τους 19 αεροπειρατές που διέπραξαν την επίθεση εκείνη. Τα τελευταία χρόνια, η Αλ Κάιντα Αραβικής Χερσονήσου λειτουργεί σχεδόν ανενόχλητη στην Υεμένη, όπου οι αντάρτες Χούθι μάχονται με τον υποστηριζόμενο από τη Σαουδική Αραβία στρατό του έκπτωτου προέδρου Χαντί. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή