Εντονες αντιδράσεις στα πέντε νησιά για τις νέες δομές

Εντονες αντιδράσεις στα πέντε νησιά για τις νέες δομές

2' 9" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Θύελλα αντιδράσεων ξεσήκωσαν οι χθεσινές κυβερνητικές ανακοινώσεις για την επίταξη εκτάσεων προκειμένου να δημιουργηθούν τα νέα κέντρα ελεγχόμενης διαμονής σε Λέσβο, Σάμο, Χίο, Λέρο και Κω. Η ανακοίνωση της χωρητικότητας των νέων δομών, που θα φθάνουν τις 20.000 θέσεις, θεωρήθηκε «η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι», καθώς οι δήμαρχοι είχαν ζητήσει να μειωθεί η δυναμικότητα των νέων κέντρων.

Με έκτακτα δημοτικά συμβούλια απάντησε άμεσα η Τοπική Αυτοδιοίκηση σε Λέσβο, Σάμο και Χίο. Ο Δήμος Ανατολικής Σάμου, όπου βρίσκεται το υπάρχον Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης (ΚΥΤ) στο Βαθύ, με ανακοίνωσή του τονίζει ότι δεν ανέχεται άλλο την κοροϊδία. Υπενθυμίζεται ότι οι τοπικές αρχές είχαν συμφωνήσει με τη δημιουργία νέας δομής στη θέση που ανακοινώθηκε, υπό τον όρο όμως ότι δεν θα ξεπερνάει σε χωρητικότητα τις 1.200 θέσεις. Η επίταξη των παρακείμενων εκτάσεων φανερώνει σαφώς την πρόθεση να υπάρχει δυνατότητα επέκτασης της δομής, γεγονός που εξόργισε τους αυτοδιοικητικούς. Οι κυβερνητικές ανακοινώσεις «αποδεικνύουν έμπρακτα ότι δεν υπάρχει ούτε βούληση ούτε σχεδιασμός για τον απεγκλωβισμό των μεταναστών προσφύγων από το νησί μας», αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση. Ο δήμαρχος Αν. Σάμου Γιώργος Στάντζος τονίζει ότι στο δημοτικό συμβούλιο, που αναμένεται να πραγματοποιηθεί σήμερα, θα εισηγηθεί να μη συμμετάσχει ο Δήμος Αν. Σάμου στη συνάντηση που είχε προγραμματιστεί στην Αθήνα με κυβερνητικά στελέχη καθώς και να μην αποδεχθούν κανένα αντισταθμιστικό όφελος, όπως έχει προταθεί από την κυβέρνηση.

«Μολών λαβέ», ήταν η πρώτη αντίδραση του προέδρου του Μανταμάδου, Χαράλαμπου Τζελαΐδη, που επισήμανε στην «Κ» ότι κανένα κυβερνητικό στέλεχος δεν τον ενημέρωσε για την εξέλιξη να δημιουργηθεί νέα δομή στην περιοχή Καράβα. «Εχω τη διάθεση να δώσω δημόσια περιουσία για να γίνουν έργα πολιτισμού και ανάπτυξης που τόσο ανάγκη τα έχει το νησί – όχι για να κάνω νεκροταφεία ψυχών», ξεκαθάρισε.

Στο μεταξύ, επειδή τις προηγούμενες ημέρες το σενάριο Καράβα είχε διαρρεύσει, το τοπικό συμβούλιο έχει ήδη έτοιμη αρνητική απόφαση, σημειώνοντας ότι η τοποθεσία βρίσκεται στο κέντρο του μεγάλου πευκοδάσους της Λέσβου και ότι στην περιοχή αυτή υπάρχουν πολλές  κτηνοτροφικές μονάδες.

Ο δήμαρχος Δυτικής Λέσβου Ταξιάρχης Βέρρος τόνισε στην «Κ» ότι «η απόφαση αυτή είναι αιφνιδιαστική, την κρίνουν ήδη οι πολίτες και είναι φυσικά απαράδεκτη». Πρότεινε, μάλιστα, στον περιφερειάρχη Βορείου Αιγαίου Κώστα Μουτζούρη, ως πρώτη αντίδραση, «να μην παραστούμε στη συνάντηση που είχε προγραμματιστεί με κυβερνητικά στελέχη την ερχόμενη Πέμπτη». Ο περιφερειάρχης, ο οποίος ενημερώθηκε τηλεφωνικά για την εξέλιξη από τον υπουργό Μετανάστευσης και Ασύλου Ν. Μηταράκη, σχολίασε ότι όσα ανακοινώθηκαν αντιβαίνουν σε όσα έχουν αποφασίσει οι νησιώτες. Την αντίθεσή τους στη δημιουργία μιας νέας δομής στο Αίπος, αλλά και γενικότερα στη Χίο, εξέφρασαν σε κοινή συνέντευξή τους χθες και οι αντιπεριφερειάρχες Παντελής Μπουγδάνος, Παντελής Βρουλής και Νίκος Νύκτας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή