Ο ΔΗΚΤΗΣ (11/02/20)

2' 47" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Χαμηλός ΦΠΑ σε ραδιοφάρμακα

Στην υπαγωγή των διαγνωστικών ραδιοφαρμάκων και των υπηρεσιών ακτινοθεραπειών που διενεργούνται σε ασθενείς με δυσίατα νοσήματα, μεταξύ των οποίων οι καρκινοπαθείς, στον υπερμειωμένο συντελεστή ΦΠΑ 6% προχωρεί η κυβέρνηση.

Συγκεκριμένα, το υπουργείο Οικονομικών σε συνεννόηση με το υπουργείο Υγείας αναλαμβάνουν τη συγκεκριμένη νομοθετική πρωτοβουλία με στόχο να περιορισθούν οι επιβαρύνσεις για τους ασθενείς. Μέχρι σήμερα, τα ανωτέρω αγαθά και υπηρεσίες υπάγονταν στους συντελεστές 24% και 13%. Οπως τονίζεται από το υπουργείο Οικονομικών, με αυτή τη νομοθετική πρωτοβουλία μειώνεται το κόστος με το οποίο επιβαρύνονται οι ασθενείς, αλλά και η συνολική φαρμακευτική δαπάνη. Ουσιαστικά με την κίνηση αυτή μειώνεται το κόστος κατά περίπου 17% για όσους πλήρωναν μέχρι σήμερα υπηρεσίες ακτινοθεραπειών και διαγνωστικών ραδιοφαρμάκων. Σε κάθε περίπτωση, στην κυβέρνηση μετρούν τα δημοσιονομικά περιθώρια για γενικευμένες μειώσεις των συντελεστών ΦΠΑ.

Μπήκε πωλητήριο στο πρώην Ξενία Σπετσών

Αγοραστές για το ξενοδοχειακό συγκρότημα που φιλοξενούσε, έως τη δεκαετία του 1980, το Ξενία Σπετσών, αναζητάει η «Αλφα Αστικά Ακίνητα». Για το ιστορικό ακίνητο, το οποίο από τη δεκαετία του ’80 και μετά, λόγω της εκποίησης των μονάδων της αλυσίδας Ξενία, άλλαξε ιδιοκτήτη και μετονομάστηκε σε Λεύκα Παλλάς, η θυγατρική της Alpha Bank θέτει ως τιμή πώλησης το ποσό των 8,5 εκατ. ευρώ. Κατασκευάστηκε το 1960, βρίσκεται στην παραλιακή οδό Σωτηρίου Αναργύρου στις Σπέτσες, ενώ τα κτίρια έχουν συνολική επιφάνεια 5.651 τ.μ.

Πράσινο φως για την εξαγορά του Alpha από τη Motor Oil

Ενέκρινε  η Επιτροπή Ανταγωνισμού την εξαγορά του τηλεοπτικού και του ραδιοφωνικού σταθμού Alpha από τη Motor Oil, συμφερόντων Βαρδινογιάννη. Η εξαγορά, που έγινε στην ουσία μέσω της εταιρείας συμμετοχών Mediamax Holdings, 100% θυγατρικής της Motor Oil, κρίθηκε ομόφωνα από την ολομέλεια της Επιτροπής Ανταγωνισμού ότι δεν προσκρούει στη νομοθεσία περί ανταγωνισμού, καθώς η Motor Oil δεν θεωρείται ότι θα αποκτήσει δεσπόζουσα θέση σε καθεμία από τις επιμέρους αγορές ΜΜΕ (τηλεόραση και ραδιόφωνο).

Σκαλωσιές… μπαίνουν άμεσα στη Βουλή

Ζήτημα χρόνου αποτελεί η έναρξη των εργασιών ενεργειακής αναβάθμισης της Βουλής. Πρόκειται για έργο με προϋπολογισμό 2,8 εκατ. ευρώ, το οποίο κατακυρώθηκε σε τεχνική εταιρεία που προσέφερε έκπτωση 2,43%. Στόχος των εργασιών, που θα ολοκληρωθούν σε δύο χρόνια από την υπογραφή της σύμβασης, είναι η εξοικονόμηση ενέργειας σε ποσοστό έως 30% στο ιστορικό κτίριο με εμβαδόν 27.023 τ.μ.

Να σημειωθεί ότι πριν από περίπου δύο χρόνια, στο πλαίσιο της πρώτης φάσης της ενεργειακής εξοικονόμησης, τοποθετήθηκε γυάλινη ενεργειακή στέγη 400 τ.μ. στη Βουλή, η οποία κράτησε εκτός… κτιρίου το νερό που ουκ ολίγες φορές έσταζε στα κοινοβουλευτικά έδρανα.

Μικρά περιθώρια για το πλεόνασμα

Πόσο μπορεί να μειωθεί, αν μειωθεί, ο στόχος του πρωτογενούς πλεονάσματος 3,5% για το 2021 και το 2022; Στην κυβέρνηση κάποιοι αναγνωρίζουν ότι ο νέος στόχος δεν μπορεί να είναι χαμηλότερος από τον «μεσοπρόθεσμο στόχο», που θέτει για όλα τα κράτη-μέλη της Ευρωζώνης το Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης. Ο «μεσοπρόθεσμος στόχος» καθορίζεται με βάση το ύψος του χρέους κάθε χώρας, την οικονομική κατάστασή της καθώς και τις συνθήκες του οικονομικού κύκλου. Σύμφωνα με πληροφορίες, αυτή τη στιγμή για την Ελλάδα ο στόχος βρίσκεται στο 2,6% του ΑΕΠ. Οχι και πολύ χαμηλά. Ετσι, λοιπόν, εκτιμάται πως δεν θα γινόταν δεκτό ένα αίτημα για χαμηλότερα πρωτογενή πλεονάσματα από 2,6% του ΑΕΠ, στην καλύτερη περίπτωση. Θα δείξει. Σημειωτέον ότι ο μεσοπρόθεσμος αυτός στόχος αναθεωρείται ανά τριετία, οπότε για το μέλλον υπάρχει ελπίδα για κάτι καλύτερο. Πάντως, για να μην ξεχνιόμαστε, δεν είναι μόνο τα μνημόνια που βάζουν περιορισμούς στη δημοσιονομική ελευθερία…

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή