Ιστορική νίκη του Σιν Φέιν στην Ιρλανδία

Ιστορική νίκη του Σιν Φέιν στην Ιρλανδία

1' 27" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η Ιρλανδία είναι αντιμέτωπη με εβδομάδες πολιτικής αβεβαιότητας, μετά το ιστορικό εκλογικό αποτέλεσμα της Κυριακής που ανέδειξε πρώτο σε ψήφους το αριστερό κόμμα του Σιν Φέιν, το οποίο αποτελούσε κάποτε την πολιτική πτέρυγα της τρομοκρατικής οργάνωσης IRA. Το Σιν Φέιν, το οποίο υποστηρίζει την ένωση της Ιρλανδίας με τη Βόρειο Ιρλανδία, προσήλθε στις εκλογές υποσχόμενο να ενισχύσει την κοινωνική πρόνοια και κυρίως να αντιμετωπίσει την εποικιστική κρίση, εφαρμόζοντας το μεγαλύτερο πρόγραμμα κατασκευής «εργατικών» κατοικιών στην ιστορία της χώρας. Οι υποσχέσεις αυτές και η οργή πολλών ψηφοφόρων για την έλλειψη κατοικιών, για τα πολύ υψηλά ενοίκια και για την υποβάθμιση των δημοσίων υπηρεσιών οδήγησαν την πλειοψηφία των νεαρότερων Ιρλανδών να ψηφίσουν το Σιν Φέιν που απέσπασε το 24,5% των ψήφων. «Το Σιν Φέιν κέρδισε τις εκλογές. Κερδίσαμε τη λαϊκή ψήφο», δήλωσε η ηγέτις του κόμματος Μαίρη Λου Μακ Ντόναλντ.

Στις εκλογές του 2016 το Σιν Φέιν είχε λάβει ποσοστό 13,8%. Ακολούθησε το κεντροαριστερό Φιάνα Φέιλ με ποσοστό 22,2% (-2,1% σε σύγκριση με το 2016) και το απερχόμενο κεντροδεξιό κόμμα Φίνε Γκάελ με 20,9% (-4,9% σε σύγκριση με το 2016) του πρωθυπουργού Λέο Βάραντκαρ. Συνεχιζόταν μέχρι χθες βράδυ η καταμέτρηση των ψήφων για την κατανομή των εδρών, με το Σιν Φέιν να καταλαμβάνει 37, το Φίνε Γκάελ 29 και το Φιάνα Φέιλ 27. Σύμφωνα με προβλέψεις, το Φιάνα Φέιλ αναμένεται να καταλάβει 40 έδρες, καθώς το Σιν Φέιν δεν είχε παρουσιάσει υποψηφίους σε όλες τις εκλογικές περιφέρειες. Ωστόσο κανένα από τα τρία μεγαλύτερα κόμματα δεν μπορεί να σχηματίσει κυβέρνηση χωρίς κάποιο από τα δύο υπόλοιπα στην ιρλανδική Βουλή των 160 εδρών. Ο Λέο Βάραντκαρ του Φίνε Γκάελ απέκλεισε και χθες το ενδεχόμενο συνεργασίας με το Σιν Φέιν, ωστόσο ο Μάικλ Μάρτιν, ηγέτης του κεντροαριστερού Φιάνα Φέιλ, άφησε χθες ανοικτό αυτό το ενδεχόμενο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή