Ο κορωνοϊός «προσγειώνει» τις αεροπορικές εταιρείες

Ο κορωνοϊός «προσγειώνει» τις αεροπορικές εταιρείες

1' 50" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ισχυρά χτυπήματα συνεχίζουν να δέχονται οι επιχειρήσεις παγκοσμίως λόγω της επιδημίας του κορωνοϊού, επηρεάζοντας και την πορεία της διεθνούς οικονομίας. Σύμφωνα με την εφημερίδα Guardian, που κατέγραψε τις τελευταίες εξελίξεις σχετικά με τις επιπτώσεις του κορωνοϊού, ήδη εταιρείες, από τη βρετανική κατασκευαστική εκσκαφέων JCB μέχρι και τις αεροπορικές εταιρείες της Μέσης Ανατολής, αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα. Παράλληλα, όπως αναφέρουν και ευρωπαϊκοί φορείς, ο ιός αποτελεί πηγή ανησυχίας καθώς και σημαντικό κίνδυνο για την επιβράδυνση του ρυθμού ανάπτυξης παγκοσμίως.

Ετσι, η βρετανική JCB μείωσε τις ώρες εργασίας και κατήργησε προσωρινά τις υπερωρίες των 4.000 εργαζομένων της στη Βρετανία, καθώς μετά το ξέσπασμα της επιδημίας υπήρξε έλλειψη σε εξαρτήματα που έρχονται από την Κίνα. Συγκεκριμένα, οι εργαζόμενοι στα εργοστάσια θα δουλεύουν 34 ώρες την εβδομάδα μέχρι να αποκατασταθεί η αναταραχή που έχει δημιουργηθεί στην εφοδιαστική αλυσίδα. Ωστόσο, θα συνεχίσουν να πληρώνονται με βάση το προηγούμενο ωράριό τους, δηλαδή 39 ώρες την εβδομάδα, ενώ τις ώρες που δεν θα δουλέψουν θα τις αναπληρώσουν αργότερα μέσα στη φετινή χρονιά. Εξηγώντας τους λόγους που έλαβε η εταιρεία αυτή την απόφαση, ο πρόεδρός της Μαρκ Τούρνερ ανέφερε ότι περισσότεροι από 25% των προμηθευτών της εταιρείας στην Κίνα έχουν διακόψει τις εργασίες τους, ενώ όσοι τις έχουν επανεκκινήσει δυσκολεύονται να κάνουν αποστολές.

Ο διευθύνων σύμβουλος της Alibaba, ανταγωνίστριας της Amazon, Ντάνιελ Ζανγκ, επισήμανε ότι σύντομα η επιδημία του κορωνοϊού θα αποτελέσει πρόκληση για την εταιρεία, καθώς αρκετοί από τους πωλητές της που χρησιμοποιούν την πλατφόρμα αδυνατούν να επιστρέψουν στη δουλειά τους. Επιπλέον, 24 αεροπορικές εταιρείες έχουν ακυρώσει δρομολόγια από και προς την Κίνα. Aνάμεσα σε αυτές είναι η British Airways, η Air France και η KLM, η οποία θα αναστείλει ορισμένες πτήσεις κυρίως κατά τη διάρκεια του Μαρτίου. Στις ΗΠΑ, η American Airlines και η Delta διέκοψαν τις πτήσεις μέχρι το τέλος Απριλίου, όπως έκανε και η ισπανική Iberia. Εξάλλου, οι αεροπορικές εταιρείες της Μέσης Ανατολής έχουν επίσης υποστεί σοβαρό πλήγμα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η αναθεώρηση προς τα κάτω των προβλέψεων –κυρίως για την πορεία της κινεζικής οικονομίας– έχει οδηγήσει σε μείωση των τιμών πετρελαίου. Στο μεταξύ, η Διεθνής Υπηρεσία Ενέργειας προβλέπει πως η ζήτηση για πετρέλαιο θα μειωθεί τους πρώτους τρεις μήνες του έτους σε σχέση με πέρυσι έως και 435.000 βαρέλια την ημέρα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή