Απόπειρα πόλωσης από Τσίπρα

Απόπειρα πόλωσης από Τσίπρα

2' 0" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στο κενό έπεσε η προσπάθεια του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης να πολωθεί έντονα το κλίμα κατά τη χθεσινή συζήτηση στη Βουλή και να αποκομίσει πολιτικά οφέλη από τη διαδικασία. Χαρακτηριστικό είναι πως σε κάποιο σημείο της δευτερολογίας του ο τέως πρωθυπουργός, αναφερόμενος στη συμφωνία των Πρεσπών και στη σημερινή στάση της Ν.Δ. χαρακτήρισε «πολιτικό απατεώνα» τον πρωθυπουργό, επιχειρώντας να ανεβεί στα ύψη η αντιπαράθεση.

Ο κ. Τσίπρας, πάντως, κατά την προσφιλή του τακτική έκανε για μία ακόμη φορά εκτενή αναφορά στην περίοδο που η Ν.Δ. ήταν αξιωματική αντιπολίτευση, κατηγορώντας τον κ. Μητσοτάκη πως ζητούσε εκλογές για 3,5 χρόνια και προέβλεπε διαρκώς «καταστροφή και 4ο μνημόνιο». Χαρακτηριστική η αναφορά του πως «αν σήμερα είστε σε θέση να κοκορεύεστε, είναι γιατί εμείς βγάλαμε τη χώρα από τα μνημόνια». Με αναφορά στο παρελθόν σχολίασε και την κυβερνητική προσπάθεια για μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων: «Εσείς με την κυβέρνηση Σαμαρά είχατε συμφωνήσει σε πλεονάσματα 4% και 5%. Τα θυμάστε; Δεν σας αρέσει να τα θυμάστε γιατί τώρα ο Σαμαράς είναι απέναντι», ανέφερε. 

Ο κ. Τσίπρας κατά την πρωτολογία του αναφέρθηκε και στα εργασιακά που ήταν και το επίδικο της συζήτησης. Ο τέως πρωθυπουργός αναφέρθηκε σε «οκτώ χειρουργικά χτυπήματα στα εργασιακά», αναφέροντας  ως πρώτο την υποβάθμιση του ΣΕΠΕ. Επιπλέον, ο κ. Τσίπρας κατήγγειλε «τροπολογία της τελευταίας στιγμής κατά παραγγελία του ΣΕΒ» που καταργεί τον βάσιμο λόγο απόλυσης των εργαζομένων, ενώ «καταργήσατε τα μέτρα προστασίας των εργαζομένων».

Μεταξύ άλλων, ανέφερε και τη «διάλυση του θεσμού των συλλογικών διαπραγματεύσεων», κατηγορώντας την κυβέρνηση πως τη διακατέχει το πνεύμα του Τόμσεν. Επιπλέον, ο κ. Τσίπρας αναφέρθηκε και στο θέμα του κατώτατου μισθού, λέγοντας πως «διάγραμμα δείχνει ότι η μόνη χώρα της Ε.Ε. που ο κατώτατος μισθός του 2020 είναι χαμηλότερος από το 2010 είναι η Ελλάδα».

Ανοιγμα στη Γεννηματά

Σε αυτό το σημείο και με το βλέμμα σε όσα συμβαίνουν στον ευρύτερο χώρο της Kεντροαριστεράς, ο κ. Τσίπρας επιχείρησε ένα άνοιγμα στην πρόεδρο του ΚΙΝΑΛ. «Ακουσα με ενδιαφέρον την κ. Γεννηματά να συμφωνεί στην αύξηση του κατώτατου μισθού, αλλά να θεωρεί ότι η ευθύνη ανήκει στους κοινωνικούς εταίρους.

Αν συμφωνούμε ότι πρέπει να επανέλθουμε τουλάχιστον το 2021 εκεί όπου ήμασταν στο 2010, δηλαδή στα 751, τότε είμαι έτοιμος να αλλάξουμε την πρόταση νόμου μας» είπε ο κ. Τσίπρας και αυτή να προσαρμοστεί στα όσα είπε η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ «με την προϋπόθεση ότι το πάτωμα θα είναι 7,5% για 2020 και 7,5% για 2021 και αν θέλετε να καταθέσουμε μαζί την πρόταση». 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή