Βρετανία: Σύστημα πόντων για μετανάστες

Βρετανία: Σύστημα πόντων για μετανάστες

1' 58" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΛΟΝΔΙΝΟ. Προτεραιότητα σε ειδικευμένους εργαζομένους από κάθε χώρα του κόσμου δίνει το νέο μεταναστευτικό νομοσχέδιο της Βρετανίας, επιβάλλοντας σύστημα πόντων και δίνοντας τέλος στην εξάρτηση των βρετανικών επιχειρήσεων από φθηνά ευρωπαϊκά εργατικά χέρια. Η ανησυχία για τις επιπτώσεις της μαζικής μετανάστευσης από την Ε.Ε. προς τη Βρετανία ήταν ένα από τα σημαντικότερα αίτια της ψήφου υπέρ της αποχώρησης από την Ενωση το 2016.

Το νέο σύστημα, που θα ισχύσει από την Πρωτοχρονιά του 2021, θα στηρίζεται σε πόντους για συγκεκριμένες δεξιότητες, ειδικεύσεις, μισθούς ή επαγγέλματα, με τη βίζα να χορηγείται μόνο σε όσους συγκεντρώνουν επαρκείς πόντους. Το νέο σύστημα θα αντιμετωπίζει με τον ίδιο τρόπο πολίτες της Ε.Ε. και υπηκόους άλλων κρατών. Η επιβολή του θα σηματοδοτήσει κρίσιμη αλλαγή για τις βρετανικές επιχειρήσεις, που έχουν ευνοηθεί από τη διεύρυνση της Ενωσης προς τα κράτη της Ανατολικής Ευρώπης, εξασφαλίζοντας φθηνό εποχικό εργατικό δυναμικό. «Διατηρούμε πολλές οδούς ανοικτές στο σύστημα μετανάστευσης με πόντους για όσους επιθυμούν να μεταβούν στη χώρα μας και διαθέτουν την αναγκαία ειδίκευση για να στηρίξουν τη Βρετανία και την οικονομία της», είπε χθες η υπουργός Εσωτερικών, Πρίτι Πατέλ.

Πολλές επιχειρήσεις εξαρτώνται, πάντως, από τους μετανάστες, με τους εργοδότες να προειδοποιούν για μελλοντικές ελλείψεις εργαζομένων στους τομείς της αγροτικής παραγωγής, της φροντίδας ηλικιωμένων και ασθενών, και της εστίασης. Ο τομέας φρούτων και λαχανικών, για παράδειγμα, εξαρτάται άμεσα από 80.000 εποχικούς μετανάστες από την Ε.Ε. Σύμφωνα με το κυβερνητικό σχέδιο, όμως, μόλις 10.000 θέσεις εργασίας θα καλύπτονται από μετανάστες. Στο μεταξύ, το υπουργείο Εσωτερικών αποδέχθηκε πρόταση της ανεξάρτητης Συμβουλευτικής Επιτροπής Μετανάστευσης, για μείωση του κατώτατου ετήσιου μισθού για ειδικευμένους μετανάστες, από 30.000 σε 25.600 στερλίνες.

Οι ειδικευμένοι εργαζόμενοι, που θα αιτούνται άδειας εργασίας μετά το 2021, θα πρέπει να μιλούν αγγλικά και να έχουν εξασφαλίσει πρόσκληση από τον μελλοντικό εργοδότη τους. «Πρέπει να αντιμετωπίσουμε την εξάρτηση της οικονομίας μας από τα φθηνά ευρωπαϊκά εργατικά χέρια και να εστιάσουμε στην τεχνολογία και στην αυτοματοποίηση. Οι εργοδότες θα πρέπει να προσαρμοσθούν στη νέα αυτή πραγματικότητα», αναφέρει κυβερνητικό έγγραφο για την απασχόληση μετά το Brexit.

Η μετανάστευση από την Ε.Ε. έχει σημειώσει κατακόρυφη πτώση στη Βρετανία μετά το δημοψήφισμα του 2016. Οι προηγούμενες κυβερνήσεις των Συντηρητικών είχαν δεσμευθεί να μειώσουν τον αριθμό μεταναστών σε 100.000 τον χρόνο, ενώ η Βρετανία υποδέχεται ετησίως 200.000 μετανάστες. Οι νέοι κανόνες, πάντως, απαλλάσσουν τους πολίτες της Ε.Ε. από την υποχρέωση βίζας για να επισκεφθούν τη Βρετανία για χρονικό διάστημα έως έξι μηνών.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή