Βρετανία: Διάψευση για κρίση στις σχέσεις ΜΙ5 και Πρίτι Πατέλ

Βρετανία: Διάψευση για κρίση στις σχέσεις ΜΙ5 και Πρίτι Πατέλ

1' 59" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΛΟΝΔΙΝΟ. Σε πρωτοφανή διάψευση δημοσιευμάτων του Τύπου προχώρησαν χθες οι μυστικές υπηρεσίες της Βρετανίας, ανακοινώνοντας ότι η υπηρεσία εσωτερικής αντικατασκοπείας MI5 ουδέποτε απέκρυψε πληροφορίες από την υπουργό Εσωτερικών. Το επίμαχο δημοσίευμα των Times του Λονδίνου υποστήριζε ότι στελέχη της υπηρεσίας δεν εμπιστεύονται την υπουργό Εσωτερικών, Πρίτι Πατέλ, και αποκρύπτουν στοιχεία πολλών ερευνών από τις συσκέψεις.

Η κ. Πατέλ, που απολαύει της «αμέριστης εμπιστοσύνης» του πρωθυπουργού, ζήτησε τη διενέργεια υπηρεσιακής έρευνας για το περιεχόμενο των συσκέψεων και για το ενδεχόμενο πράκτορες της MI5 να απέκρυψαν στοιχεία από αυτήν. Η υπουργός ζήτησε από την επικεφαλής του γραφείου τήρησης κανόνων του υπουργικού συμβουλίου, Ελεν Μακναμάρα, να ανακαλύψει την πηγή των διαρροών. Την περασμένη εβδομάδα, οι Times αποκάλυψαν ότι η Πατέλ επεδίωκε να εξασφαλίσει την παραίτηση του σερ Φίλιπ Ράτναμ, μόνιμου υφυπουργού Εσωτερικών. Ο Ράτναμ θεωρήθηκε υπεύθυνος από την Πατέλ για τις καταγγελίες υφισταμένων της υπουργού, που παραπονέθηκαν για κουλτούρα τρομοκρατίας στο υπουργείο, με την Πατέλ να εκφοβίζει και να μειώνει συστηματικά συνεργάτες της. Η κ. Μακναμάρα απαγόρευσε, όμως, την πραγματοποίηση έρευνας. «Η Πρίτι έχει εξοργιστεί. Οι δημόσιοι υπάλληλοι έχουν ξεσηκωθεί εναντίον της και ζητούν το κεφάλι της», είπε μιλώντας στους Times στέλεχος του υπουργείου.

Από τη μεριά του, ο γενικός γραμματέας της συνδικαλιστικής ένωσης δημοσίων λειτουργών, Ντέιβ Πένμαν, είπε: «Οι επιθέσεις της κ. Πατέλ εναντίον στελεχών δημόσιων υπηρεσιών είναι ντροπιαστικές. Οι δημόσιοι λειτουργοί δεν έχουν δικαίωμα να απαντήσουν σε τέτοιους ισχυρισμούς, ενώ οι δηλώσεις της υπουργού υποσκάπτουν το κύρος των υπηρεσιών και τη σχέση εμπιστοσύνης μεταξύ των υπουργών και των δημοσίων υπαλλήλων. Ο πρωθυπουργός οφείλει να λάβει άμεσα πρωτοβουλίες, έτσι ώστε να αποφευχθεί η μόνιμη ζημιά στον κρατικό μηχανισμό».

Πηγή των υπηρεσιών ασφαλείας είπε χθες ότι «οι δήθεν αποκαλύψεις για κρίση μεταξύ της υπουργού Εσωτερικών και των υπηρεσιών που επιβλέπει είναι ψευδείς. Η υπουργός συμμετέχει στις καθημερινές συσκέψεις και ενημερώνεται πλήρως για κάθε ενέργεια των υπηρεσιών πληροφοριών». Το δημοσίευμα των Times υποστηρίζει ότι στελέχη της MI5 μορφάζουν κατά τη διάρκεια συσκέψεων με την Πατέλ και ειρωνεύονται ανοικτά την υπουργό, την οποία θεωρούν ανόητη και επικίνδυνη για τη δημόσια ασφάλεια. Για τον λόγο αυτό, υποστηρίζει η εφημερίδα, η Πρίτι Πατέλ δεν ενημερώνεται πλήρως από τους υφισταμένους της, οι οποίοι αποκρύπτουν από αυτήν σημαντικά στοιχεία. Η υπηρεσία εσωτερικής ασφάλειας και αντικατασκοπείας MI5 ιδρύθηκε το 1909, σε μια προσπάθεια αντιμετώπισης της γερμανικής κατασκοπείας. Η σημερινή της αποστολή αφορά κατά κύριο λόγο την αντιμετώπιση της διεθνούς τρομοκρατίας, ενώ περισσότεροι από 4.000 υπάλληλοι απασχολούνται σε αυτήν.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή