Φρανκφούρτη by locals

5' 22" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μικρές και μεγάλες απολαύσεις στην πόλη των τραπεζών: ένα ατμοσφαιρικό wine bar, ένα εστιατόριο που ενθαρρύνει τις νέες γνωριμίες, μια γωνιά με εξωτικά παγωτά και άλλα…

Αρτοπαρασκευάσματα Brot und Butter

Bockenheimer Anlage 49-50

Tηλ. +49 69976931399

Δευτέρα-Σάββατο 08.00-20.00

Bread & curd: 3,80 ευρώ

Oι Γερμανοί, μετά το shopping του Σαββάτου, πηγαίνουν για Kaffee und Kuchen (καφές και κέικ). Στο Brot und Butter, απέναντι από την Παλιά Όπερα, θα δοκιμάσετε Käse-Mohn-Kuchen (τούρτα τυριού με παπαρουνόσπορους) και σπιτικό σάντουιτς Sauerteigbrot, με ζαμπόν ή τυρί. Στον ίδιο χώρο θα βρείτε το κατάστημα Manufactum, με διάφορα είδη για το νοικοκυριό σας. Ακόμα κι αν δεν έχετε την πρόθεση να ξοδέψετε χρήματα, μπείτε μέσα και χαθείτε στον κόσμο των πολύχρωμων μύλων πιπεριού, τσαγερών και άλλων μικρών οικιακών «θησαυρών» που θα δείτε.

– Christian Paulus


Παγωτατζίδικο Coccola

Luisenstrasse 19

Τηλ. +49 1726356556

Καθημερινά 12.00-21.30

Μία μπάλα: 1,20 ευρώ

Φρανκφούρτη by locals-1

Βόλτα με το ποδήλατο στην Berger Strasse. © AFP/VISUALHELLAS.GR

Νιώθετε μια λαχτάρα για παγωτό ricotta-raspberry ή μαύρης σοκολάτας; Θέλετε να καθίσετε κάπου ήσυχα για ένα διάλειμμα από τις βόλτες στα καταστήματα της Berger Strasse; Κατευθυνθείτε προς τη Luisenplatz και μπείτε στο καλύτερο παγωτατζίδικο της γειτονιάς, το Coccola. Στο εσωτερικό υπάρχει χώρος μόνο για τον πάγκο του παγωτού, έξω όμως προσφέρει πέντε σεζλόνγκ για να ξεκουραστείτε και να απολαύσετε το παγωτό σας, που φτιάχνεται από φυσικά συστατικά, χωρίς ενισχυτές γεύσης ή χημικά πρόσθετα, γεγονός που εξηγεί την υπέροχη γεύση του. Εάν δεν είστε σίγουροι τι να δοκιμάσετε, το προσωπικό θα σας δώσει πρόθυμα μικρές κουταλιές από διάφορες γεύσεις για να σας βοηθήσει να αποφασίσετε. Αλλάζουν τακτικά τις επιλογές, προτείνοντας συχνά κάποιες πολύ περίεργες, όπως πουτίγκα ρυζιού. Είναι ενδιαφέρον να περιμένεις να δεις τι άλλο θα σκεφτούν.

– Carolina Leersch


Wine bar, κάβα Weinkellerei Dunker

Berger Str. 265

Τηλ. +49 69451993

Δευτέρα-Πέμπτη 14.00-01.00,

Παρασκευή 14.00-03.00,

Σάββατο 13.00-03.00,

Κυριακή 16.00-22.00

Ποτήρι κρασί: 5 ευρώ

Αυτό το όμορφο wine bar λειτουργεί από το 1948 και θεωρείται η παλαιότερη κάβα στην πόλη. Προσπεράστε την Irish Pub στην Berger Strasse και μέσω ενός διαδρόμου θα οδηγηθείτε σε μια αυλή, όπου θα σας καλωσορίσουν με κεριά και ζεστό φωτισμό. Κατεβείτε καμιά δεκαπενταριά σκαλοπάτια και θα φτάσετε στο ρουστίκ, φιλόξενο κελάρι. Μεγάλα βαρέλια κρασιού χρησιμεύουν ως τραπέζια, μπορείτε όμως να μοιραστείτε μαζί με τους άλλους θαμώνες τους πάγκους-τραπέζια στο βάθος. Συνήθως παραγγέλνω Frankfurter (λουκάνικα με ψωμί) και ένα μπουκάλι τοπικό λευκό κρασί. Συχνά διοργανώνουν γευσιγνωσίες κρασιού. Στη σελίδα τους στο Facebook θα πληροφορηθείτε τι ετοιμάζουν.

– Carolina Leersch


Μπιραρία Normal Kneipe

Frankenallee 113

Τηλ. +49 6975983838

Καθημερινά 16.00-03.00

Craft beer: από 5 ευρώ

Αν ζητήσετε να σας προτείνουν μπιραρίες στη Φρανκφούρτη, οι περισσότεροι θα σας συστήσουν το Naiv. Ωστόσο, αν τύχει να βρεθείτε στην άλλη πλευρά της πόλης, σας προτείνω το Normal Kneipe, που διαθέτει πολλές επιλογές σε μπίρες και διατηρεί μια παλιομοδίτικη αισθητική. Μοιάζει με μακρινό ξαδελφάκι μιας κλασικής γερμανικής μπιραρίας (Pilsstube), με ξύλινα πάνελ στους τοίχους και ρετρό έπιπλα. Ο κατάλογος με τις μπίρες, ωστόσο, έχει εμπλουτιστεί από τους νεότερους ιδιοκτήτες του. Οι θαμώνες εδώ είναι άνθρωποι διαφορετικών ηλικιών, κάτι που προσδίδει στο Normal Kneipe αίσθημα διαχρονικότητας. Είναι από τα αγαπημένα μου μέρη για έξοδο μια Παρασκευή μετά τη δουλειά.

– Samuel Bacon


Eστιατόριο Club Michel

Muenchener Street 12

Πέμπτη-Σάββατο (changing times)

Μενού: 20 ευρώ

Φρανκφούρτη by locals-2

Ποιοτικό φαγητό και γνωριμίες με νέους ανθρώπους στο Club Michel. © Sonja Schwarz

Εάν σας αρέσει το καλό φαγητό αλλά δεν θέλετε να ξοδέψετε μια περιουσία, μάλλον θα απολαύσετε μια βραδιά στο Club Michel. Mια φίλη μού είπε κάποτε γι’ αυτό, όταν της είπα πόσο μου άρεσε η ατμόσφαιρα των supper clubs, όπου το καλό φαγητό συνδυάζεται με την επικοινωνία ανάμεσα στους θαμώνες. Θα γνωρίσετε αμέσως όσους βρίσκονται γύρω σας, ζητώντας απλώς την κάρτα του μενού. Προσωπικά, μου αρέσει το LifeSaver τα Σάββατα, το οποίο είναι μόνο για χορτοφάγους. Τα πιάτα δημιουργούνται από την ομάδα του εστιατορίου αλλά και από καλεσμένους σεφ. Υπάρχουν επίσης εβδομαδιαία à la carte μενού τις Παρασκευές, όπως και κανονικό μενού τις Πέμπτες, συνήθως από 20-30 ευρώ ανά άτομο, με διαθέσιμη χορτοφαγική επιλογή. Εάν θέλετε να μάθετε περισσότερα, εγγραφείτε στην ιστοσελίδα του για να λαμβάνετε τα newsletters. Η ατμόσφαιρα είναι σπιτική και το φαγητό φρέσκο, με υλικά συχνά από τους τοπικούς παραγωγούς.

– Josefine Winkler


Δημόσια Bιβλιοθήκη Bücherschränke  

Dornbusch

Kαθημερινά όλο το 24ωρο

Δωρεάν

Φρανκφούρτη by locals-3

Μία από τις «Δημόσιες Βιβλιοθήκες» που θα βρείτε στην πόλη.

Εάν σας αρέσει το διάβασμα, θα εκτιμήσετε την ιδιαίτερη αυτή «Δημόσια  Βιβλιοθήκη» ή, όπως λέγεται στα γερμανικά, Bücherschränke. Στη Φρανκφούρτη θα βρείτε τέτοιου είδους βιβλιοθήκες σε διάφορα σημεία, ωστόσο δεν διαθέτουν όλες αγγλικές εκδόσεις. Στις περιοχές Bockenheim (κοντά στο Kaffee Rösterei Stern) και Bornheim (προς το Cafe Kante) έχετε περισσότερες πιθανότητες να βρείτε βιβλία στα αγγλικά. Δεν χρειάζεται να κάνετε εγγραφή και οι κανονισμοί είναι ελαστικοί. Ωστόσο, καλό είναι να τηρούνται οι αρχές ευγένειας και είτε να επιστρέψετε το βιβλίο που δανειστήκατε είτε να αφήσετε ένα δικό σας. Θεωρώ ότι είναι ένας πολιτισμένος τρόπος προώθησης του διαβάσματος και συμμετοχής στη ζωή μιας κοινότητας, ακόμα και κι αν είστε ταξιδιώτης.

– Alexandra Sepulveda


Κατάστημα με σουβενίρ Dippemarkt

Fahrgasse 80

Δευτέρα-Σάββατο 11.00-19.00

Garden gnome: 10 ευρώ

Δύσκολο να ξεφύγει κανείς από την παρωχημένη αισθητική των καταστημάτων που πουλάνε σουβενίρ. Το Dippemarkt, πάντως, βρίσκεται ένα βήμα μπροστά από τα υπόλοιπα μαγαζιά τουριστικών ειδών. Για παράδειγμα, εδώ θα βρείτε από έναν διακοσμητικό νάνο (gnome) μέχρι τα παραδοσιακά κανάτια για μηλίτη (Bembel). Χαθείτε για λίγο ανάμεσα στα χιλιάδες «μπιχλιμπίδια», είτε αναζητάτε ένα παραδοσιακό σουβενίρ από τη Φρανκφούρτη είτε κάτι πραγματικά παράξενο και πρωτότυπο.

– Samuel Bacon


Εκκλησία St. Katharinen  

An der Hauptwache 1

Τηλ. +49 697706770

Δευτέρα και Πέμπτη: 16.30-17.00

Δωρεάν

Φρανκφούρτη by locals-4

Hρεμία και γαλήνη υπό τους ήχους του Μπαχ στην εκκλησία της St. Katharinen. © Getty Images/Ideal Image

Μου αρέσει η ενέργεια που έχει αυτή η πόλη, απολαμβάνω εξίσου όμως να μπορώ να απομονωθώ από τη φασαρία γύρω μου. Tα κονσέρτα που διοργανώνει ο καθηγητής μουσικής Martin Lücker στην εκκλησία St. Katharinen στο Hauptwache είναι ένα σύντομο αλλά εξαιρετικό διάλειμμα. Κάθε Δευτέρα και Πέμπτη, στις 16.30 ακριβώς, ένας μουσικός δίνει εδώ μια ημίωρη συναυλία. Εκπλήσσομαι από το πόσοι άνθρωποι έρχονται πολύ τακτικά είτε για να απολαύσουν το αριστοτεχνικό παίξιμο του εκκλησιαστικού οργάνου Rieger από τον ίδιο τον καθηγητή είτε για κάποια άλλη συναυλία. Όταν κάθομαι στις πρώτες σειρές ακούγοντας τις μελωδίες του Μπαχ, ξεχνώ όλες τις έγνοιες της καθημερινότητας. Ενημερωθείτε για το πρόγραμμα των συναυλιών στην ιστοσελίδα st-katharinengemeinde.de.

– Aroon Nagersheth

Το Spotted by Locals είναι μια σειρά εφαρμογών και μπλογκ με επικαιροποιημένα tips από ντόπιους σε περισσότερες από 60 πόλεις σε Ευρώπη και Βόρεια Αμερική – www.spottedbylocals.com.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή