Προβλέψεις για νέα μείωση επιτοκίων από την ΕΚΤ τον Ιούλιο

Προβλέψεις για νέα μείωση επιτοκίων από την ΕΚΤ τον Ιούλιο

2' 49" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Καθώς ο κορωνοϊός περνάει τα σύνορα και διασχίζει μεγαλύτερο μέρος του πλανήτη, η επιδημία αρχίζει πλέον να απειλεί όλο και περισσότερες οικονομίες. Το βάρος της στήριξης των οικονομιών φαίνεται πως θα πέσει για ακόμη μια φορά στις κεντρικές τράπεζες. Οπως τονίζει το Bloomberg, Fed, ΕΚΤ και άλλες μεγάλες τράπεζες δεν έχουν ακόμη παρουσιάσει σχέδια για τόνωση της οικονομίας, καθώς δεν έχουν φανεί ακόμη οι επιπτώσεις στην οικονομία. Οι αγορές, όμως, προεξοφλούν πως η ΕΚΤ θα προχωρήσει σε νέα μείωση των επιτοκίων για να στηρίξει την οικονομία της Ευρωζώνης εγκαίρως προτού ακόμη πληγεί από την επιδημία. Και στο μεταξύ, τα ομόλογα της ευρωπαϊκής περιφέρειας δέχονται νέες πιέσεις εξαιτίας της επιδημίας. Οπως χαρακτηριστικά τονίζει το Bloomberg, τα ελληνικά και τα ιταλικά ομόλογα υποχωρούν, καθώς εν μέσω της νέας αβεβαιότητας ανακτούν τον χαρακτήρα των επισφαλών τίτλων. Οι αποδόσεις των δεκαετών ομολόγων της Ιταλίας σημείωσαν χθες άνοδο επτά μονάδων βάσης και της Ελλάδας 12 μονάδων βάσης.

Μέχρι στιγμής, η Τράπεζα της Ιαπωνίας είναι η μόνη που έχει λάβει ήδη πρωτοβουλία καλώντας τις μεγάλες τράπεζες της χώρας να την ενημερώσουν σχετικά με τα μέτρα που έχουν λάβει για την περίπτωση μιας επιδείνωσης της επιδημίας, με όσα κάτι τέτοιο συνεπάγεται για την οικονομική τους ευρωστία. Από τις απαντήσεις προκύπτει πως τα μεγάλα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα έχουν ετοιμαστεί αρκετά για να αντιμετωπίσουν την κατάσταση. Μεταξύ άλλων έχουν σχέδια για τη μεταφορά των γραφείων τους σε περιοχές που δεν έχουν πληγεί ώστε να αποφύγουν τη διακοπή καίριων δραστηριοτήτων. Οι μεγαλύτερες τράπεζες της Ιαπωνίας έχουν, άλλωστε, ήδη επιτρέψει στους υπαλλήλους τους να εργάζονται από το σπίτι ή σε βάρδιες, ώστε να αποφεύγουν τον συνωστισμό στα τρένα, που αυξάνει τον κίνδυνο της μετάδοσης.

Σε ό,τι αφορά την Ευρωζώνη, μόνον η Γερμανία ενδέχεται να κάνει την κίνηση που έχει σχεδιάσει ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Ολαφ Σολτς για να ενισχύσει εγκαίρως τη μεγαλύτερη ευρωπαϊκή οικονομία. Πρόθεσή του είναι να αναστείλει προσωρινό το λεγόμενο «φρένο χρέους» που υπάρχει στο σύνταγμα της Γερμανίας και να αυξήσει τον δανεισμό της, ώστε να διευκολύνει τα γερμανικά κρατίδια που έχουν συσσωρεύσει μεγάλο όγκο χρέους.  Στο μεταξύ, όμως, οι αγορές της Ευρωζώνης προεξοφλούν πως η ΕΚΤ θα προχωρήσει σε νέα μείωση του κόστους δανεισμού για να στηρίξει την οικονομία και να περιορίσει τις επιπτώσεις της επιδημίας. Τα στοιχήματα δίνουν ήδη πιθανότητα 70% σε μια μείωση των επιτοκίων τον Ιούλιο. Αναλυτές της αγοράς εκτιμούν, άλλωστε, πως η ΕΚΤ θα αναγκαστεί να δράσει άμεσα αν φανεί πως η οικονομία διολισθαίνει σε ύφεση.

Μιλώντας στο Bloomberg, αναλυτές της αγοράς εξέφρασαν την εκτίμηση πως η επικεφαλής της ΕΚΤ Κριστίν Λαγκάρντ θα αναγκαστεί να εξετάσει σύντομα τις επιλογές της, καθώς το πρόβλημα που πριν από ένα μήνα ήταν στην Κίνα, τώρα βρίσκεται στην Ευρωζώνη. Ετσι, η ΕΚΤ μπορεί να απευθυνθεί κυρίως στην κυβέρνηση της Γερμανίας, ζητώντας από αυτή να παράσχει φοροαπαλλαγές και να αυξήσει τις δημόσιες επενδύσεις. Μπορεί ασφαλώς να μειώσει τα επιτόκια, αν και έχει εκδηλωθεί διχογνωμία στους κόλπους της τράπεζας με τους διοικητές της Τράπεζας της Γαλλίας και της Τράπεζας της Ιταλίας να επιμένουν πως θα ήταν εσφαλμένη μια τέτοια κίνηση.

Από πλευράς της Fed, αντιθέτως, δεν φαίνεται να σχεδιάζεται η λήψη μέτρων. Ο Ρίτσαρντ Κλάριντα, αντιπρόεδρος της Fed, τόνισε χθες πως είναι «ακόμη πολύ νωρίς» για να εκτιμηθεί κατά πόσον θα προκαλέσει ουσιαστικό πλήγμα στην οικονομία των ΗΠΑ. Σε ό,τι αφορά την ΕΚΤ, ο Φρανσουά Βιλερουά ντε Γκαλό, μέλος του Δ.Σ. της Τράπεζας, τόνισε πως δεν υπάρχει προς το παρόν ανάγκη για περαιτέρω χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή