ΚΟΣΜΟΣ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ:

Ξεπέρασαν τους 2.800 οι θάνατοι από τον κορωνοϊό

Ξεπέρασαν τους 2.800 οι θάνατοι από τον κορωνοϊό σε παγκόσμιο επίπεδο, όπως προκύπτει από τα διαρκώς ανανεωμένα επιδημιολογικά δεδομένα της ιστοσελίδας του Πανεπιστημίου Johns Hopkins.

Σύμφωνα με τα στοιχεία, έως σήμερα έχουν επιβεβαιωθεί πάνω από 82.230 κρούσματα και 2.804 θάνατοι παγκοσμίως. Μετά την Κίνα, η Νότια Κορέα ακολουθεί με 1.595 κρούσματα και 13 θανάτους και ακολουθεί η Ιταλία με 528 κρούσματα και 12 θανάτους, η Ιαπωνία με 189 κρούσματα και 3 θανάτους, και το Ιράν με 141 επιβεβαιωμένα περιστατικά και 22 θανάτους, ενώ στο Κουβέιτ τα επιβεβαιωμένα κρούσματα ανέρχονται σε 43.

Επιπλέον, από χθες έχουν επιβεβαιωθεί τα πρώτα κρούσματα σε Ελλάδα, Βραζιλία, Γεωργία, Πακιστάν, Βόρεια Μακεδονία, Αυστρία και Ισραήλ, ενώ τέσσερα περιστατικά καταγράφηκαν συνολικά και στην Ελβετία.

Σε όλες τις περιπτώσεις οι ασθενείς είχαν ταξιδέψει πρόσφατα είτε στην Ιταλία είτε στο Ιράν. Ενδιαφέρον προκαλεί η περίπτωση μιας γυναίκας από την Ιαπωνία στην οποία ανιχνεύτηκε ο κορωνοϊός για 2η φορά μετά την αρχική πρωτολοίμωξη. Διερευνάται η πιθανότητα δεύτερης λοίμωξης όσο και η μη αποτελεσματική καταπολέμηση του ιού από το ανοσοποιητικό, κατά την πρωτολοίμωξη.

«Κάτω του 50% η εκτιμώμενη αποτελεσματικότητα των μέτρων διαλογής πιθανών κρουσμάτων»

Παράλληλα, όπως αναφέρει ο πρύτανης του ΕΚΠΑ, κ. Θάνος Δημόπουλος, κάτω του 50% είναι η εκτιμώμενη αποτελεσματικότητα των μέτρων διαλογής πιθανών κρουσμάτων, σύμφωνα με τα πρώτα αποτελέσματα της επιδημιολογικής ανάλυσης και μαθηματικών μοντέλων κινδύνου διεθνούς ομάδας επιστημόνων από τα πανεπιστήμια του Σικάγο και της Καλιφόρνιας των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής και της Σχολής Υγιεινής και Τροπικής Ιατρικής του Λονδίνου στο Ηνωμένο Βασίλειο.

«Ο θεμελιώδης περιορισμός όλων αυτών των μέτρων διαλογής είναι η αδυναμία εντοπισμού των ασυμπτωματικών φορέων που δεν έχουν εκδηλώσει συμπτώματα και αγνοούν την παρουσία της λοίμωξης. Επομένως, σε περιοχές όπου υπάρχει συρροή κρουσμάτων, τα γενικά μέτρα ατομικής υγιεινής καθίστανται καθοριστικά για την πρόληψη», υπογραμμίζει ο  κ. Δημόπουλος.

με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Online

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ