Εναλλακτικά προγράμματα αποταμίευσης από τη Eurobank

Εναλλακτικά προγράμματα αποταμίευσης από τη Eurobank

2' 16" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την ενίσχυση της αποταμίευσης μέσω ασφαλιστικών προγραμμάτων ή επενδυτικών επιλογών όπως τα αμοιβαία κεφάλαια, που μεγιστοποιούν τις πιθανότητες ικανοποιητικής απόδοσης των χρημάτων, θέτει στο επίκεντρο της πολιτικής της η Eurobank ως εναλλακτική επιλογή στο περιβάλλον των μηδενικών επιτοκίων. Η πολιτική αυτή, που παρουσιάστηκε χθες από τη διοίκηση της τράπεζας, εστιάζει στη διάθεση λύσεων μέσω των οποίων ένα μεσαίο νοικοκυριό μπορεί να «χτίσει» με μικρές καταβολές ένα αποταμιευτικό λογαριασμό για την κάλυψη μελλοντικών αναγκών της οικογένειας ή να συσσωρεύσει ένα κεφάλαιο μέσω επένδυσης σε αμοιβαία κεφάλαια.

Με δεδομένο το περιβάλλον των αρνητικών επιτοκίων, που σύμφωνα με τις εκτιμήσεις θα διαρκέσει έως και το 2025, ο διευθύνων σύμβουλος της Eurobank, Φωκίων Καραβίας, επεσήμανε ότι «η προφανής και απλή λύση της προθεσμιακής κατάθεσης για την επίτευξη αποδόσεων δεν υφίσταται πλέον».

Εντούτοις, η ανάγκη αποταμίευσης είναι ισχυρή προκειμένου σύμφωνα με τον πρόεδρο του ομίλου Γιώργο Ζανιά, να φτάσουμε στο επίπεδο που απαιτείται για την κάλυψη των αναπτυξιακών και επενδυτικών αναγκών της οικονομίας. Ο κ. Ζανιάς αναφέρθηκε στα νέα δίδυμα ελλείμματα, που χαρακτηρίζουν την τρέχουσα περίοδο, δηλαδή τα ελλείμματα των επενδύσεων και της αποταμίευσης, η οποία, όπως εξήγησε «είχε κατά τη διάρκεια της κρίσης έντονα καθοδική τάση και παρότι η τάση αυτή ήδη αντιστρέφεται, απέχουμε ακόμη σημαντικά από το επιθυμητό επίπεδο». Ο επικεφαλής οικονομολόγος του ομίλου της Eurobank, Τάσος Αναστασάτος, ανέλυσε τις τάσεις στην αποταμίευση στην Ελλάδα και τις επιπτώσεις από το μακροοικονομικό περιβάλλον στην Ευρωζώνη, ιδίως όσον αφορά τα επιτόκια. Η ανάλυση δείχνει ότι η αποταμίευση των νοικοκυριών στην Ελλάδα, η οποία μειώθηκε σημαντικά στα χρόνια της κρίσης, αρχίζει να ανακάμπτει. Επιπλέον, τα ελληνικά νοικοκυριά εξακολουθούν να τοποθετούν μεγαλύτερο μέρος της αποταμίευσής τους σε καταθέσεις, σε σχέση με το σύνολο της Ευρωζώνης. Το γεγονός αυτό, υπογράμμισε ο κ. Αναστασάτος, «καθιστά επιτακτική την ανάγκη διαφοροποίησης ενός χαρτοφυλακίου, δεδομένης και της πολιτικής της ΕΚΤ, η οποία αναμένεται να διατηρήσει χαμηλά τα επιτόκια για μεγάλο χρονικό διάστημα ακόμη».

Οπως εξήγησε ο διευθύνων σύμβουλος της Eurobank Asset Management ΑΕΔΑΚ, Θεοφάνης Μυλωνάς, αυτό που καθορίζει την απόδοση της επένδυσης είναι η ευρεία διασπορά και ο μακροπρόθεσμος ορίζοντας, καθώς όσο πιο μακρά είναι η διάρκεια της επένδυσης τόσο περισσότερο ελαχιστοποιούνται οι περίοδοι αρνητικών αποδόσεων. Στόχος της Eurobank είναι να δώσει τη δυνατότητα σε κάθε ενδιαφερόμενο να διαμορφώσει, με βάση το προφίλ του και τις βασικές αρχές της διασποράς και του μεγάλου επενδυτικού ορίζοντα, αυτό που ανταποκρίνεται στις πραγματικές του ανάγκες στο μέλλον.

Ο γενικός διευθυντής λιανικής τραπεζικής, Ιάκωβος Γιαννακλής, τόνισε τη μακρόχρονη εμπειρία της τράπεζας τόσο στην αποταμίευση όσο και τις επενδυτικές λύσεις, σημειώνοντας ότι «η εμπιστοσύνη των πελατών μας αποδεικνύεται, καθώς όλα αυτά τα χρόνια πάνω από ένα εκατομμύριο πελάτες έχουν καλύψει τις αποταμιευτικές τους ανάγκες μαζί μας ενώ, διαχρονικά, μας προσφέρουν την πρώτη θέση στα μερίδια αγοράς αμοιβαίων κεφαλαίων μέσω των επενδυτικών τους επιλογών». 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή