Για αντεπίθεση εναντίον του Χαφτάρ ετοιμάζεται η Τρίπολη

Για αντεπίθεση εναντίον του Χαφτάρ ετοιμάζεται η Τρίπολη

1' 28" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΤΡΙΠΟΛΗ. Για αντεπίθεση με στόχο την απώθηση των δυνάμεων του Χαλίφα Χαφτάρ από τα περίχωρα της πρωτεύουσας της Λιβύης προετοιμάζεται ο στρατός της διεθνώς αναγνωρισμένης κυβέρνησης στην Τρίπολη, σύμφωνα με δηλώσεις του υπουργού Εσωτερικών. «Η κυβέρνηση εθνικής ενότητας και οι στρατιωτικές δυνάμεις της δεν μπορούν να ανεχθούν άλλο τους καθημερινούς βομβαρδισμούς εναντίον της πρωτεύουσας και σχεδιάζουν να απωθήσουν τους μαχητές του Χαφτάρ μακριά από την Τρίπολη», είπε ο Φατί Μπασάγκα, υπουργός Εσωτερικών της κυβέρνησης, μιλώντας την Κυριακή στο ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters.

Οι βομβαρδισμοί της Τρίπολης έχουν ενταθεί τις τελευταίες ημέρες, με τα πυρά να διακόπτουν καθημερινά για πολλές ώρες τη λειτουργία του μοναδικού εν λειτουργία αεροδρομίου της λιβυκής πρωτεύουσας, που βρίσκεται υπό τον έλεγχο των κυβερνητικών δυνάμεων. Η κλιμάκωση των συγκρούσεων είναι η πλέον σοβαρή μετά την ανακοίνωση προσωρινής εκεχειρίας στις 12 Ιανουαρίου. Ο υπουργός Εσωτερικών εκτιμά ότι ο Χαφτάρ έχει εξαπολύσει νέα επίθεση με στόχο την κατάληψη της πρωτεύουσας.

«Την Παρασκευή, περισσότεροι από 60 πύραυλοι έπληξαν την περιοχή του αεροδρομίου της Μιτιτζά, ενώ περίπου τόσοι χτύπησαν και διάφορες περιοχές της Τρίπολης, το Σάββατο. Οι δυνάμεις μας θα αντεπιτεθούν εντός των προσεχών ωρών, αφού η εκεχειρία έχει ουσιαστικά λήξει», είπε ο Μπασάγκα. Ο Χαφτάρ εγκαινίασε πέρυσι την προσπάθειά του με στόχο την κατάληψη της Τρίπολης από το προπύργιό του, στην ανατολική Λιβύη, με τη βοήθεια των Εμιράτων, της Αιγύπτου και της Ρωσίας. Τον Ιανουάριο, η Τουρκία άρχισε την αποστολή στρατιωτικών συμβούλων και Σύρων μαχητών για να ενισχύσει τη διεθνώς αναγνωρισμένη κυβέρνηση. Ο Μπασάγκα ανέφερε ότι η πρωτοβουλία αυτή οδήγησε σε εξισορρόπηση δυνάμεων, η οποία θα οδηγήσει τον Χαφτάρ στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. Ο Λίβυος υπουργός κάλεσε επίσης τις ΗΠΑ και τη Βρετανία να ασκήσουν πιέσεις στις χώρες που υποστηρίζουν τον Χαφτάρ, επισημαίνοντας ότι η Λιβύη θα αντιμετωπίσει οξεία ανθρωπιστική κρίση εφόσον η διεθνής κοινότητα παραμείνει αδρανής.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή