Χρυσή ευκαιρία για τους κερδοσκόπους η τεράστια ζήτηση

Χρυσή ευκαιρία για τους κερδοσκόπους η τεράστια ζήτηση

3' 25" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μάσκες και αντισηπτικά υγρά, κυρίως όσα διακινούνται πλέον μέσω φαρμακείων και ηλεκτρονικών καταστημάτων, βρίσκονται στο επίκεντρο των καταγγελιών αλλά και των αρμόδιων αρχών για αισχροκέρδεια. Μάλιστα, το φαινόμενο των υπερβολικών ανατιμήσεων που διαπιστώνεται τις τελευταίες μέρες, δεν αφορά μόνο τις κλασικές χειρουργικές μάσκες, αλλά επεκτείνεται ακόμη και στις μάσκες ηλεκτροσυγκολλήσεων, καθώς ακόμη και αυτές έγιναν ανάρπαστες.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Skroutz.gr, τα οποία παρουσιάζει η «Κ», από τα 25 πρώτα προϊόντα σε όγκο πωλήσεων στο διάστημα 1η Φεβρουαρίου – 12 Μαρτίου 2020 τα 16 αφορούν διάφορα είδη μασκών. Σε αυτό το διάστημα πωλήθηκαν μέσω των καταστημάτων που συνεργάζονται με την πλατφόρμα του Skroutz 68.723 τεμάχια μασκών (σ.σ. τα στοιχεία είναι από το Skroutz Analytics και προέρχονται από 3.000 και πλέον εκ των 4.500 καταστημάτων της πλατφόρμας). Στις πρώτες θέσεις φιγουράρουν μάσκες για προστασία από στερεά σωματίδια σκόνης, μάσκες για προστασία από πτητικά υγρά, μάσκες με βαλβίδα, μάσκες ηλεκτροσυγκολλήσεων και βεβαίως νοσοκομειακές μάσκες μιας χρήσης. Με βάση τα στοιχεία της εξέλιξης των τιμών, μάσκα που στις αρχές του χρόνου είχε 2 ευρώ, τώρα πωλείται 7 ευρώ.

Το ίδιο ισχύει και με αντισηπτικά τζελ, τα οποία ενώ στις αρχές του έτους πωλούνταν 1 ευρώ, τώρα πωλούνται 5 ευρώ. Μάλιστα, η πλατφόρμα skroutz αποφάσισε, σύμφωνα με πληροφορίες, να διακόψει τη συνεργασία με κάποια από τα ηλεκτρονικά καταστήματα που είχαν προβεί σε υπερβολικές ανατιμήσεις.

Ο Γιώργος Μπουρνάς, διευθύνων σύμβουλος της Bournas Medicals-SOFT, η οποία παράγει και εισάγει αναλώσιμο υγειονομικό υλικό, δίνει μία γεύση για το πώς έχουν διαμορφωθεί οι τιμές στα είδη αυτά. «Οι Κινέζοι πωλούσαν σε τιμές χονδρικής 0,02 λεπτά τη μάσκα, πριν από το ξέσπασμα του ιού, και τώρα έχουν φθάσει να την πουλάνε 0,30 με 0,50 λεπτά. Οπότε, το ένα κουτί με τις 50 μάσκες έχει ανέλθει στα 15-25 δολ. όταν προηγουμένως η τιμή τους ήταν μόλις 1 δολ. Ανεξάρτητα όμως από την αύξηση αυτή, πλέον δεν μας δίνεται καν η δυνατότητα να εισάγουμε το συγκεκριμένο προϊόν λόγω δέσμευσής τους από τα τελωνεία της χώρας τους, με σκοπό να καλύψουν τις ανάγκες που υπάρχουν στους χώρους υγείας», αναφέρει.

Εως και δεκαπλάσιες είναι οι χρεώσεις των μικροβιοκτονιών που διεξάγονται αυτή την περίοδο στη χώρα μας. Και οι χρεώσεις πιθανόν να ανέλθουν, αν συνεχιστούν με τον ρυθμό που διεξάγονται αυτή την περίοδο. Οπως σημειώνει ο πρόεδρος του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Απεντομώσεων Μυοκτονιών Ελλάδος (ΣΕΑΜΕ), Βλάσης Μπισμπίκης, η κατάσταση θα γίνει ακόμη πιο σοβαρή, καθώς εξαντλούνται οι πόροι για τη διεξαγωγή τους.

Στους πόρους συγκαταλέγονται  μηχανές νεφελοψεκασμού, μέσα προστασίας των ανθρώπων που πραγματοποιούν τους ψεκασμούς και υλικά μικροβιοκτονίας. Ηδη οι ηλεκτρικοί νεφελοψεκαστήρες ψυχρού τύπου, όπως ονομάζονται, δεν υπάρχουν ούτε για δείγμα.

Σύμφωνα με τον κ. Μπισμπίκη, ο μικρός αριθμός αποθεμάτων που υπήρχε προ του κορωνοϊού, εξαφανίσθηκε μόλις ενέσκηψε ο ιός στην Ευρώπη και σήμερα δεν βρίσκονται καθώς έχουν εξαντληθεί και διεθνώς. Σήμερα, βρίσκονται 300-500 νεφελοψεκαστήρες στην Ελλάδα, αλλά αν λειτουργούσαν και οι διπλάσιοι, τότε θα δούλευαν και αυτοί μέρα νύχτα, παραδέχεται ο κ. Μπισμπίκης.

Το δεύτερο ζήτημα που τίθεται, αφορά το προσωπικό των επιχειρήσεων που εργάζονται στις επιχειρήσεις μικροβιοκτονίας. Σήμερα, τα υλικά αυτά είναι διαθέσιμα, παραδέχεται ο πρόεδρος του ΣΕΑΜΕ, αλλά θεωρεί σίγουρο ότι με τους ρυθμούς που χρησιμοποιούνται και εφόσον βεβαίως παραμείνει η απαγόρευση εξαγωγών που έχουν θέσει διάφορες χώρες, π.χ. η Γερμανία, «θα αντιμετωπίσουμε πρόβλημα στις επόμενες 15-20 ημέρες».

Τέλος, περιορισμένη είναι και η διαθεσιμότητα υλικών μικροβιοκτονίας. Τα υλικά αυτά ένας ιδιώτης δεν μπορεί πλέον τα βρει στην αγορά και τα λίγα αποθέματα που έχουν απομείνει, παραδίδονται στους πελάτες που κάνουν επαγγελματικά αυτή τη δουλειά. Ο πρόεδρος του ΣΕΑΜΕ επικρίνει τις προληπτικές απολυμάνσεις –θεωρεί ότι πρέπει να γίνονται μόνον εφόσον έχει εντοπισθεί επιβεβαιωμένο κρούσμα– και εκτιμά ότι σε πολλές περιπτώσεις θα υπάρξουν καταστάσεις αισχροκέρδειας, όπου κάποιοι όχι μόνον θα χρεώσουν υπέρμετρα, αλλά επιπλέον θα εξαπατήσουν τον πελάτη. «Δεν θα με ξαφνιάσει αν υπάρξουν κρούσματα απολυμάνσεων με… νερό ή επιβλαβή διαλύματα», λέει χαρακτηριστικά.

Ο κ. Μπισμπίκης παραδέχεται ότι η εταιρεία του πουλάει πλέον σε υψηλότερες τιμές απ’ ό,τι στο παρελθόν, αλλά δεν αποκλείει κάποιοι να πωλούν με χρεώσεις 10πλάσιες απ’ ό,τι πριν. «Είναι φυσιολογικό οι χρεώσεις να αυξάνονται όταν η ζήτηση αυξάνεται υπέρμετρα και όταν ο ενδιαφερόμενος ζητεί εσπευσμένως να εκτελέσουμε μια μικροβιοκτονία εκτός προγράμματος ή Σάββατο βράδυ», αναφέρει.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή