ΕΙΚΑΣΤΙΚΑ

Εικαστικά στον κόσμο

Το έργο του Βιτόριο Γκρεγκότι ξεπέρασε τα σύνορα της Ιταλίας.

ΕΤΙΚΕΤΕΣ:

Σχεδιαστής μεγάλων έργων

Εφυγε τη Δευτέρα από τη ζωή, σε ηλικία 92 ετών, ο σπουδαίος Ιταλός αρχιτέκτονας Βιτόριο Γκρεγκότι, θύμα και αυτός του κορωνοϊού που του προκάλεσε οξεία πνευμονία. «Ηταν ένας άνθρωπος που έδωσε παγκόσμια αίγλη στη χώρα μας», δήλωσε ο υπουργός Πολιτισμού της Ιταλίας, Ντάριο Φραντσεσκίνι. Το έργο του Γκρεγκότι, τόσο ως αρχιτέκτονα όσο και ως σχεδιαστή πόλεων, πράγματι ξεπέρασε τα σύνορα της χώρας του. Πιο γνωστός για τα ευρείας κλίμακας πρότζεκτ του, εκείνος σχεδίασε την ανακαίνιση του Ολυμπιακού Σταδίου της Βαρκελώνης για τους Αγώνες του 1992, καταφέρνοντας να παντρέψει τις σύγχρονες απαιτήσεις με την κλασική ταυτότητα του κτίσματος που υπήρχε από το 1929. Παρόμοιες δουλειές, που συνδυάζουν την παράδοση με τη μοντέρνα αρχιτεκτονική αντίληψη, ο Γκρεγκότι πραγματοποίησε σε ολόκληρο τον κόσμο, με πιο εντυπωσιακή ίσως τη δημιουργία μιας ολόκληρης συνοικίας με ιταλικά χαρακτηριστικά στην πόλη της Σαγκάης.

Ασιατική εβδομάδα μετ’ εμποδίων

Παρά τα έκτακτα μέτρα για τον κορωνοϊό που σταδιακά επιβάλλονται και στις ΗΠΑ, η Ασιατική Εβδομάδα Τέχνης στις γκαλερί της Νέας Υόρκης δεν αναβάλλεται. Μέχρι τα τελευταία δεδομένα τουλάχιστον, καθώς κάθε μέρα ανακοινώνονται και καινούργιοι περιορισμοί. Για τη συγκεκριμένη διοργάνωση, οι ετήσιες εκθέσεις και οι εκδηλώσεις, στις οποίες λαμβάνουν μέρος πολλές μεγάλες γκαλερί της πόλης, τιμώντας τη σύγχρονη τέχνη αλλά και την πολιτιστική κληρονομιά της Ασίας, στην οποία ούτως ή άλλως οι Νεοϋορκέζοι έχουν αδυναμία, θα πραγματοποιηθούν κανονικά. Αντιθέτως οι προγραμματισμένες δημοπρασίες, που διεξάγονται κάθε χρόνο στο πλαίσιο της Ασιατικής Εβδομάδας, θα μεταφερθούν για τα τέλη Ιουνίου. Ηδη πάντως οι διοργανωτές των εκδηλώσεων επισημαίνουν τη μεγάλη πτώση που έχει φέτος η κίνηση και η συμμετοχή των φιλότεχνων, με το εμπόριο τέχνης να μετράει φυσικά και εκείνο τις δικές του οικονομικές απώλειες λόγω της πανδημίας.

Διευθυντές σε μουσεία

Προσκλήσεις ενδιαφέροντος για την κάλυψη των θέσεων των διευθυντών τους δημοσίευσαν πρόσφατα δύο αθηναϊκά μουσεία. Το πρώτο είναι το Μουσείο της Ακρόπολης το οποίο, σύμφωνα με απόφαση της υπουργού Πολιτισμού, Λίνας Μενδώνη, συγκροτεί ειδική επιτροπή επιλογής του γενικού διευθυντή του μουσείου, η οποία αποτελείται από Ελληνες και ξένους ακαδημαϊκούς και επιστήμονες όπως οι Δημήτρης Παντερμαλής, Μανώλης Κορρές, Βασίλης Λαμπρινουδάκης, Massino Osanna, Andreas Scholl κ.ά., σχετικούς με τους σκοπούς του Μουσείου Ακροπόλεως. Το δεύτερο ίδρυμα που αναζητεί διευθυντή είναι το Μουσείο Παύλου και Αλεξάνδρας Κανελλοπούλου. Οπως αναφέρει η ανακοίνωση: «Ο διευθυντής ως όργανο διοίκησης, σε συνεργασία με το Διοικητικό Συμβούλιο, καλείται να συμβάλει στη δημιουργία ενός σύγχρονου μουσείου, ενός χώρου ανάδειξης μιας ιδιαίτερης συλλογής με εκθέματα από την αρχαία έως και τη βυζαντινή τέχνη και ενός χώρου πολιτισμού και τέχνης ανοιχτού σε όλους».

Έντυπη

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ