Η Κίνα παίρνει ανάσες, ο κόσμος μετράει θύματα

Η Κίνα παίρνει ανάσες, ο κόσμος μετράει θύματα

2' 2" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τρεις μήνες μετά την έκρηξη της επιδημίας του κορωνοϊού στην πόλη Γουχάν της κινεζικής ενδοχώρας, η Κίνα πέρασε την πρώτη της μέρα χωρίς κανένα νέο κρούσμα εσωτερικής προέλευσης. Οπως ανακοίνωσαν οι αρμόδιες αρχές, το προηγούμενο εικοσιτετράωρο κατεγράφησαν μόλις 34 νέα κρούσματα σε ολόκληρη τη χώρα και όλα αφορούσαν αφιχθέντες από το εξωτερικό.

Την ίδια στιγμή, όμως, η πανδημία καλπάζει σε παγκόσμια κλίμακα, με τον συνολικό αριθμό των νεκρών να πλησιάζει τις 10.000 και τις καταγεγραμμένες περιπτώσεις να υπερβαίνουν τις 220.000. Η Ιταλία ξεπέρασε χθες το βράδυ τη θέση της Κίνας ως η χώρα με τα περισσότερα θύματα στον κόσμο (πάνω από 3.400), παρότι η τελευταία έχει 23 φορές μεγαλύτερο πληθυσμό.

Στη Βρετανία, επίμονες φήμες για επικείμενη απαγόρευση της κυκλοφορίας και επιστράτευση των ενόπλων δυνάμεων στη μάχη κατά του κορωνοϊού προκάλεσαν πανικό στους καταναλωτές, που πολιορκούσαν από το πρωί τα σούπερ μάρκετ. Η κυβέρνηση διέψευσε τη φημολογία, επιβεβαίωσε ωστόσο ότι θα θέσει τους εφέδρους σε επιφυλακή. Τη χρησιμοποίηση του στρατού στη μάχη κατά του κορωνοϊού (δημιουργία νοσοκομείων έκτακτης ανάγκης, προστασία των υποδομών, διανομή ιατρικού και φαρμακευτικού υλικού) σκέφτεται η γερμανική κυβέρνηση, όπως δήλωσε η υπουργός Αμυνας, Ανεγκρετ Κραμπ-Καρενμπάουερ.

Ανάλογες δηλώσεις έκανε ο Καναδός πρωθυπουργός Τζάστιν Τριντό. Από την πλευρά του, ο Ντόναλντ Τραμπ κάλεσε, σε χθεσινή συνέντευξη Τύπου, την αρμόδια Υπηρεσία Φαρμάκων και Τροφίμων (FDA) να επιταχύνει τις διαδικασίες για τη χρήση της υδροξυλοχλοροκίνης, γνωστού φαρμάκου κατά της ελονοσίας, όπως επίσης και του πειραματικού αντιιικού φαρμάκου Remdisive στη μάχη κατά του κορωνοϊού, υποστηρίζοντας ότι έχουν πολύ ενθαρρυντικά αποτελέσματα. Ωστόσο ο επίτροπος της FDA Στέφεν Χαγ, που ήταν παρών στη συνέντευξη, προσγείωσε, με ευγενικό τρόπο, τον Αμερικανό πρόεδρο, δηλώνοντας ότι η υπηρεσία του εργάζεται με γρήγορους ρυθμούς εξετάζοντας όλες τις δυνατότητες.

Στους επωνύμους που έχουν προσβληθεί από τον κορωνοϊό ήρθε να προστεθεί ο Μισέλ Μπαρνιέ, διαπραγματευτής της Ε.Ε. για το Brexit, ενώ ανησυχία στο Καπιτώλιο προκάλεσε η είδηση ότι δύο μέλη του Κογκρέσου βρέθηκαν θετικοί στον ιό. Στο μεταξύ, το κινεζικό κράτος αποκατέστησε μετά θάνατον την τιμή του γιατρού Λι Γουενλιάγκ, ο οποίος είχε έγκαιρα προειδοποιήσει για τους κινδύνους που εγκυμονούσε ο κορωνοϊός στις απαρχές της επιδημίας. Η αστυνομία της Γουχάν, όπου ξέσπασε η επιδημία, όχι μόνον αγνόησε τις προειδοποιήσεις του, αλλά και επέπληξε τον Λι, ο οποίος έφυγε από τη ζωή σε ηλικία μόλις 34 χρόνων, χτυπημένος και αυτός από την ασθένεια. Χθες, η κρατική επιτροπή πειθαρχικού ελέγχου των δημόσιων λειτουργών ακύρωσε την επίπληξη του άτυχου γιατρού, ο οποίος έχει γίνει κάτι σαν εθνικός ήρωας στη συνείδηση των ομοεθνών του.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή