500 λέξεις με τον Ισίδωρο Ζουργό

500 λέξεις με τον Ισίδωρο Ζουργό

1' 59" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο Ισίδωρος Ζουργός γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη το 1964. Σπούδασε Παιδαγωγικά και υπηρετεί στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση ως δάσκαλος, στη γενέτειρά του. Εχει δύο παιδιά. Εχει εκδώσει τα μυθιστορήματα: «Φράουστ», «Αποσπάσματα από το βιβλίο του ωκεανού», «Η ψίχα εκείνου του καλοκαιριού», «Στη σκιά της πεταλούδας», «Η αηδονόπιτα», «Ανεμώλια» (Βραβείο Αναγνωστών ΕΚΕΒΙ), «Χίλιες και μία νύχτες», «Σκηνές από τον βίο του Ματίας Αλμοσίνο». Πρόσφατα κυκλοφόρησε το βιβλίο του «Οι ρετσίνες του βασιλιά» (εκδ. Πατάκη).

Ποια βιβλία έχετε αυτόν τον καιρό πλάι στο κρεβάτι σας;

Το «Πεθαίνοντας την άνοιξη» του Ραλφ Ρότμαν (εκδ. Καστανιώτη).

Ποιος ήρωας/ηρωίδα λογοτεχνίας θα θέλατε να είστε και γιατί;

Ο Οδυσσέας. Στο προοίμιο της Οδύσσειας, της Βίβλου του ελληνικού πολιτισμού, αναφέρεται ρητά πως «γνώρισε πολιτείες πολλές, έμαθε πολλών ανθρώπων τις βουλές κι έζησε καταμεσής στο πέλαγος». Τι άλλο να ονειρευτεί κανείς;

Διοργανώνετε ένα δείπνο. Ποιους ποιητές ή συγγραφείς καλείτε, ζώντες και τεθνεώτες;

Κάποιους που θα είχαν εξάπαντος καλή σχέση με τη βρώση και την πόση, από τον Αλέξανδρο Δουμά ώς τον Νίκο Τσιφόρο. Ολιγαρκείς και ασκητικούς δημιουργούς μετά λύπης μου δεν θα προσκαλούσα.

Ποιο ήταν το πιο ενδιαφέρον στοιχείο που μάθατε πρόσφατα χάρη στην ανάγνωση ενός βιβλίου;

Οτι η αυτοκράτειρα Θεοδώρα στο πρώιμο Βυζάντιο έβαζε σκόνη κιμωλίας το πρόσωπό της.

Ποιο κλασικό βιβλίο διαβάσατε πρόσφατα για πρώτη φορά;

Το «Κύρου παιδεία» του Ξενοφώντος.

Το βιβλίο που έχετε διαβάσει τις περισσότερες φορές;

Τις «Ιστορίες μυστηρίου και φαντασίας» του Εντγκαρ Αλαν Πόου σε μετάφραση Νίκου Σημηριώτη (εκδ. Δωδώνη). Είναι από τα πρώτα βιβλία που είχα αγοράσει με το εφηβικό μου χαρτζιλίκι, το 1980. Υπάρχει ακόμη επάνω του η τιμή: 260 δραχμές.

Πόσο και πώς συνδράμει ο δάσκαλος τον συγγραφέα και τούμπαλιν;

Ο δάσκαλος συνδράμει ουσιαστικά: Η τάξη απαιτεί καθημερινή σχέση με βιβλία και γνωστικά αντικείμενα που αφυπνίζουν. Η διδασκαλία μαθαίνει στον συγγραφέα πώς να γίνεται κατανοητός χωρίς να πελαγοδρομεί και να κουράζει. Τον εκπαιδεύει να τα βγάζει πέρα με δύσκολα ακροατήρια και του ασκεί τη συναισθηματική νοημοσύνη. Επίσης του μεταγγίζει υπομονή, ευελιξία και κυρίως το μεγαλείο της παιδικής ηλικίας. Ο συγγραφέας εκπαιδεύει τον δάσκαλο στην καταβύθιση των κειμένων και στη σημασία και της παραμικρής λέξης. Επίσης του ξύνει λίγο τις βεβαιότητες και τον ξεναγεί στους κόσμους της δημιουργικής φαντασίας.

Ποιος είναι ο βασιλιάς του νέου σας βιβλίου και γιατί «φοράει» ένα βαρέλι ρετσίνας;

Πρόκειται για ένα εξουσιαστικό πρόσωπο που αποδομείται από τα γηρατειά και όχι μόνο. Στο εξώφυλλο έχουμε μια συμβολική εικόνα του εγκλωβισμού του μέσα σε οδυνηρές ενοχές και αλκοόλ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή