Πρέσβειρα της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας στην Ελλάδα: Η συμπονετική ψυχή που κατοικεί στα σώματά μας

Πρέσβειρα της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας στην Ελλάδα: Η συμπονετική ψυχή που κατοικεί στα σώματά μας

4' 32" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Διάφοροι άνθρωποι μπορεί να χρησιμοποιήσουν διαφορετικές λέξεις για να περιγράψουν τις φιλικές σινοελληνικές σχέσεις. Πρόσφατα, όμως, στον νου μου ήρθε η λέξη «συμπόνια». Ο μεγάλος Ελληνας φιλόσοφος, ο Αριστοτέλης, είχε πει κάποτε ότι η φιλία είναι «μία ψυχὴ δύο σώμασιν ἐνοικοῦσα». Η ενσυναίσθηση και τα φιλικά συναισθήματα που συνδέουν τους δύο λαούς μας εκδηλώθηκαν με σαφήνεια, για άλλη μία φορά, στον κοινό αγώνα μας ενάντια στον ιό COVID-19.

Τις τελευταίες εβδομάδες κάθε πρωί το πρώτο πράγμα που κάνω είναι να εξετάζω τα τελευταία στατιστικά για την επιδημία του COVID-19 στην Κίνα και στην Ελλάδα. Μόνο το Σάββατο το πρωί αντί γι’ αυτό έσπευσα στο αεροδρόμιο «Ελ. Βενιζέλος» για να υποδεχθώ την πτήση CA 863 της Air China. Στον αεροδιάδρομο με συνόδευσαν υπουργοί της ελληνικής κυβέρνησης. Το πρωινό αεράκι ήταν λίγο ψυχρό, ωστόσο μέσα μας έκαιγαν ο ενθουσιασμός και η συγκίνηση, καθώς το φορτίο έβγαινε από το αεροσκάφος. Περιελάμβανε συνολικά 8 τόνους με ιατροφαρμακευτικό υλικό: 550.000 ιατρικές μάσκες και προστατευτικό εξοπλισμό (γυαλιά, γάντια, καλύμματα υποδημάτων). Μαζί παρελήφθησαν άλλοι 10 τόνοι μάσκες, προσφορά κινεζικών επιχειρήσεων.

Αυτές οι τόσο αναγκαίες ιατρικές προμήθειες συγκεντρώθηκαν και μεταφέρθηκαν μέσα σε μόλις οκτώ ημέρες από την κινεζική κυβέρνηση που ανταποκρίθηκε στο επείγον αίτημα της Ελλάδας, σε μια περίοδο κατά την οποία και η ίδια η Κίνα εξακολουθεί να βρίσκεται υπό φοβερή πίεση λόγω της κινητοποίησής της για την καταπολέμηση της επιδημίας, και η διαθεσιμότητα ιατροφαρμακευτικού υλικού παραμένει περιορισμένη.

Η επιδημία αυτή μας υπενθυμίζει για άλλη μία φορά πόσο επιτακτική είναι η ανάγκη συνδημιουργίας μιας κοινότητας με κοινό μέλλον. Ο ιός δεν σέβεται τα σύνορα και για την αντιμετώπιση αυτής της παγκόσμιας πρόκλησης απαιτείται διεθνής συνεργασία. Από τις αρχές του τρέχοντος έτους η Κίνα πρωτοστατεί στην παγκόσμια μάχη κατά της επιδημίας, λαμβάνοντας τα πληρέστερα, αυστηρότερα και πλέον διεξοδικά μέτρα πρόληψης και ελέγχου. Κινητοποιήθηκε ολόκληρο το κινεζικό έθνος – όλα τα κυβερνητικά επίπεδα και κάθε τοπική κοινότητα καθώς και κάθε πολίτης. Η άμεση αντίδραση και οι ευρείες πρωτοβουλίες που βασίστηκαν στην προηγούμενη εμπειρία και την ισχυρή δέσμευσή μας σε μια πολιτική που δίνει προτεραιότητα στον άνθρωπο μας επέτρεψαν να περιορίσουμε και να επιβραδύνουμε την εξάπλωση του ιού.

Πρέσβειρα της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας στην Ελλάδα: Η συμπονετική ψυχή που κατοικεί στα σώματά μας-1

Ιατροφαρμακευτικά υλικά έτοιμα να αποσταλούν στην Ελλάδα.

Παράλληλα, η κινεζική κυβέρνηση συνεργάζεται στενά με τη διεθνή κοινότητα με πνεύμα ειλικρίνειας και διαφάνειας, ενώ με αίσθημα ευθύνης μοιράζεται πολύτιμες πληροφορίες και επιστημονικά δεδομένα. Χάρη στις προσπάθειες της Κίνας, οι υπόλοιπες χώρες κέρδισαν πολύτιμο χρόνο για να προετοιμαστούν και να κινητοποιήσουν τους πόρους τους. Οι βέλτιστες πρακτικές και η εμπειρία που η Κίνα μοιράστηκε έχουν αξιοποιηθεί σωστά, καθώς άλλες χώρες καταστρώνουν τις στρατηγικές τους. Ενα καλό παράδειγμα είναι η πρόσφατη τηλεδιάσκεψη της Κίνας με χώρες της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης για την πρόληψη και τον έλεγχο του COVID-19 στις 13 Μαρτίου, στην οποία συμμετείχαν κυβερνητικοί αξιωματούχοι και της Ελλάδας, όπου είχαμε μία εις βάθος ανταλλαγή επιστημονικών απόψεων πάνω στους τρόπους αντιμετώπισης της επιδημίας.

Κίνα και Ελλάδα συνεργάζονται στενά στον αγώνα κατά του COVID-19. Οταν η Κίνα βίωνε τις πλέον κρίσιμες στιγμές της, ο τέως Πρόεδρος Προκόπης Παυλόπουλος και ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης απεύθυναν επιστολές στον πρόεδρο Σι Τζινπίνγκ εκφράζοντας στήριξη, συμπάθεια και ισχυρή αλληλεγγύη στην κυβέρνηση και στον λαό της Κίνας. Ενώ δε κάποιες χώρες πανικόβλητες έκλειναν ξαφνικά την πόρτα τους ή επέβαλλαν παράλογους αποτρεπτικούς περιορισμούς εις βάρος των Κινέζων πολιτών, η ελληνική κυβέρνηση, μολονότι έλαβε τα απαραίτητα μέτρα προστασίας, δεν υιοθέτησε ποτέ μέτρα διακρίσεων εις βάρος των Κινέζων και των εισαγωγών από την Κίνα. Συγκινήθηκα βαθιά από τις αμέτρητες επιστολές που έστελναν απλοί άνθρωποι και οργανισμοί από την Ελλάδα δηλώνοντας την αλληλεγγύη και τη στήριξή τους, αλλά και από χειρονομίες και πράξεις όπως η δωρεά ιατρικών μασκών από ελληνικούς οργανισμούς και εταιρείες. Οι σπουδαστές και διδάσκοντες του Οικονομικού Ινστιτούτου Κομφούκιος στην Αθήνα γύρισαν ένα βίντεο στο οποίο εμψυχώνουν τον κινεζικό λαό, το οποίο αναδημοσιεύθηκε χιλιάδες φορές στην Κίνα.

Καθώς η κατάσταση με τον ιό COVID-19 στην Ελλάδα γίνεται δυσκολότερη, κινεζικές επιχειρήσεις όπως η Cosco Shipping, η State Grid, η Bank of China, η ICBC και η Huawei, μαζί με πολλές τοπικές κινεζικές οργανώσεις κίνησαν γη και ουρανό για να εξασφαλίσουν και να στείλουν στην Ελλάδα σημαντική ποσότητα ιατροφαρμακευτικών προμηθειών. Θα ακολουθήσουν και πολλές άλλες δωρεές. Γνωρίζω πολλά μέλη της τοπικής κινεζικής κοινότητας που ένωσαν τις δυνάμεις τους και κουράστηκαν μεταφέροντας πολλά πακέτα με ιατρικές μάσκες ως χειραποσκευές σε πτήσεις προς την Ελλάδα με σκοπό να τις δωρίσουν εδώ. Αυτή τη στιγμή εργάτες σε πολλά εργοστάσια της Κίνας εργάζονται αδιάκοπα φροντίζοντας για την έγκαιρη εκτέλεση μεγάλων παραγγελιών ιατροφαρμακευτικού υλικού που υποβλήθηκαν από την ελληνική κυβέρνηση.

Τα μέτρα πρόληψης και ελέγχου που έλαβε η Κίνα τους προηγούμενους μήνες αποδείχθηκαν αποτελεσματικά και πρόσφατα παρατηρούμε ενθαρρυντικές τάσεις. Αποτελούν επίσης απόδειξη του ότι η επιδημία μπορεί να περιοριστεί και να κατανικηθεί. Η ελληνική κυβέρνηση έλαβε εγκαίρως ισχυρά μέτρα για την αντιμετώπιση της επιδημίας. Είμαι πεπεισμένη ότι τα μέτρα αυτά θα αποδώσουν. Οι Ελληνες και οι Κινέζοι είναι δύο μεγάλοι λαοί που έχουν αντέξει στις δυσκολίες και έχουν ξεπεράσει τις προκλήσεις με επιτυχία, από καταστροφικούς πολέμους και φυσικές καταστροφές έως στερήσεις και επιδημίες. Αυτή τη φορά, με όλους τους Ελληνες ενωμένους ως ένα, η Ελλάδα είναι βέβαιο ότι θα κερδίσει τη μάχη. Ως φίλοι της Ελλάδας, βρισκόμαστε δίπλα σας και θα κάνουμε ό,τι μπορούμε για να βοηθήσουμε. Οπως επισημαίνει ο πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ σε επιστολή του στον Ελληνα ομόλογό του, «η δοκιμασία του κοινού μας αγώνα κατά αυτής της επιδημίας θα ισχυροποιήσει ακόμα περισσότερο τη φιλία μας, την οποία χαρακτηρίζουν η αμοιβαία αρωγή και η στήριξη».

*Η Τσανγκ Τσιγιουέ είναι πρέσβειρα της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας στην Ελλάδα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή