Ο κίνδυνος εξέλιξης της ύφεσης σε κρίση

Ο κίνδυνος εξέλιξης της ύφεσης σε κρίση

1' 54" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μέσα στις τελευταίες τρεις εβδομάδες έχουμε αναφέρει ότι υπάρχει ο κίνδυνος η παγκόσμια ύφεση, που προκλήθηκε από την πανδημία κορωνοϊού, να μετεξελιχθεί σε χρηματοπιστωτική κρίση. Εάν, όμως, οι πολιτικές ηγεσίες αναλάβουν να κάνουν τα απαιτούμενα βήματα, θα αποτρέψουν το να γίνει η συνεχιζόμενη έλλειψη ρευστού έλλειψη πίστωσης. Επισημαίνουμε ότι θα πρέπει να δοθεί ουσιαστική βοήθεια σε νοικοκυριά και εταιρείες για όσο διάστημα διαρκέσει η ύφεση, ούτως ώστε να μπει φρένο στον κλονισμό της εμπιστοσύνης των διεθνών κεφαλαιαγορών. Επιπλέον, έχουμε τονίσει ότι αναμένουν οι κυβερνήσεις να αρθούν στο ύψος των περιστάσεων και να απαντήσουν σε αυτήν την ακραία συνθήκη κινδύνου για τη δημόσια υγεία με πρωτοβουλίες άνευ προηγουμένου. Πάντως, ακόμη βρισκόμαστε στις πρώτες ημέρες της προκαλούμενης από την πανδημία ύφεσης.

Και αυτό σημαίνει πως οι οικονομίες θα αποδυναμωθούν έτι περαιτέρω μέσα στους επόμενους μήνες, ενόσω ο αντίκτυπος από την απαγόρευση κυκλοφορίας και την καραντίνα θα γίνεται πιο ορατός. Ούτως ή άλλως, διαπιστώνουμε ορισμένες αρχικές ενδείξεις στη συμπεριφορά των αγορών, ότι οι κυβερνήσεις και οι κεντρικές τράπεζες άρχισαν να συγκρατούν τον κίνδυνο να υπάρξουν σοβαρότατες δευτερογενείς επιπτώσεις στην οικονομία πλέον της ήδη μεγάλης βλάβης, που υπέστη λόγω της πανδημίας και των μέτρων συγκράτησής της.

Η κοινώς αποδεκτή στάση που υιοθετούν οι Αρχές είναι απλή: «Θα κάνουμε οτιδήποτε χρειαστεί, οτιδήποτε αποδίδει και για όσο καιρό χρειαστεί». Υπάρχουν, κατόπιν τούτου, ορισμένες προειδοποιητικές ενδείξεις, που φανερώνουν πως έχει μειωθεί ο κίνδυνος του να μετασχηματισθεί η συρρίκνωση της οικονομίας σε χρηματοπιστωτική κρίση.

Πρώτον, ότι το κόστος ασφάλισης έναντι κινδύνου να χρεοκοπήσει η Ιταλία υποχώρησε περισσότερο από 100 μονάδες βάσης από τα αρχικά επίπεδα ρεκόρ και παραμένει σε επίπεδα χαμηλότερα από εκείνα στην περίοδο της κρίσης του ευρώ.

Δεύτερον, ενώ το κόστος ασφάλισης έναντι κινδύνου μη ρευστοποίησης των ομολόγων υψηλής απόδοσης Βορείου Αμερικής (ομολόγων «σκουπιδιών») είναι υψηλό, μιλώντας με ιστορικά κριτήρια, έχει υποχωρήσει σχεδόν 200 μονάδες βάσης από τα επίπεδα ρεκόρ.  Είναι ακόμη πολύ νωρίς να ισχυριστούμε ότι έχουμε μετά βεβαιότητος αποφύγει τη χρηματοπιστωτική κρίση. Εντούτοις, προς το παρόν, ο κίνδυνος μιας εκτίναξης στα σπρεντ και μιας δριμείας έλλειψης πιστώσεων έχει κατά κάποιον τρόπο υποχωρήσει. Με αυτό κατά νουν, η απάντηση των πολιτικών ηγεσιών φαίνεται να αποδίδει καρπούς. Το να έχουμε μικρότερο αριθμό πτωχεύσεων και πιο συγκρατημένη άνοδο στην ανεργία αυξάνει τις πιθανότητες η οικονομική δραστηριότητα να ανακάμψει γρήγορα.

* Ο κ. Kallum Pickering είναι οικονομολόγος της Berenberg Bank.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή