Θεωρείο (27/03/20)

3' 34" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Θα φύγει, αλλά θα επιστρέψει

Ο Αντονι Φάουτσι, επικεφαλής ερευνών του Eθνικού Iνστιτούτου Yγείας των ΗΠΑ και μέλος της task force του Λευκού Οίκου για την πανδημία, κατά τη διάρκεια ενημέρωσης στον Λευκό Οίκο σημείωσε πως είναι πολύ πιθανό να έχουμε και δεύτερο γύρο κορωνοϊού, ο οποίος θα έρχεται και θα φεύγει σαν την εποχική γρίπη. Ο κορυφαίος Αμερικανός επιδημιολόγος υπογράμμισε πως ο ιός αρχίζει να εξαπλώνεται στο νότιο ημισφαίριο, όπου ο χειμώνας είναι προ των πυλών. «Αυτό που αρχίζουμε να βλέπουμε τώρα στη Νότια Αφρική και στις χώρες του νοτίου ημισφαιρίου είναι ότι έχουμε περιπτώσεις λοιμώξεων που εμφανίζονται, ενώ η περιοχή οδεύει προς τη χειμερινή σεζόν της. Και αν υπάρξει σημαντική έξαρση εκεί, αναπόφευκτα θα πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι ότι θα μπούμε σε έναν κύκλο για δεύτερη φορά», δήλωσε ο Φάουτσι. Σημειωτέον πως η πιθανότητα προσωρινής υποχώρησης της επιδημίας και η επιστροφή της τον επόμενο χειμώνα συζητήθηκε εκτενώς και στο τελευταίο υπουργικό συμβούλιο στην Ελλάδα.

Βαρέα και ανθυγιεινά

Με βουλευτική τροπολογία του ΣΥΡΙΖΑ, που έγινε αποδεκτή, εντάσσεται πλέον στα βαρέα και ανθυγιεινά το σύνολο του ιατρικού, νοσηλευτικού, παραϊατρικού και λοιπού προσωπικού των νοσοκομείων. Στην ίδια κατηγορία εντάσσονται οι οδηγοί, διασώστες και το πλήρωμα του ΕΚΑΒ, αλλά και το προσωπικό όλων των Μονάδων Κοινωνικής Φροντίδας και του προγράμματος «Βοήθεια στο σπίτι».

Επιστολή Ρομά για Ρομά

Μια κοινωνική ομάδα με τα δικά της χαρακτηριστικά είναι οι Ρομά. Με δεδομένο πως συμμορφώνονται και πειθαρχούν πιο δύσκολα στα μέτρα και δεν είναι βέβαιο πως το πρόστιμο των 150 ευρώ μπορεί να τους τρομάξει, πρέπει να υπάρξει ειδική ενημέρωση και μέριμνα για τη νόσο. Αυτό το έργο το ανέλαβαν οι ίδιοι οι Ρομά, στέλνοντας μία επιστολή στο υπουργείο Εσωτερικών, όπου περιγράφονται οι κίνδυνοι, και ζητούν επιπλέον ενημέρωση ώστε να εφαρμοστούν αυστηρά τα μέτρα. Εύγε!

1.000 εθελοντές

Ξεπέρασε τις 1.000 η συμμετοχή των πολιτών στο εθελοντικό κάλεσμα της Νέας Δημοκρατίας για την ενίσχυση του «Βοήθεια στο σπίτι». Για τον συντονισμό της δράσης έγινε χθες τηλεδιάσκεψη στην οποία συμμετείχαν μεταξύ άλλων ο γραμματέας της Π.Ε. Γιώργος Στεργίου, ο γενικός δ/ντής Γ. Μπρατάκος και οι εμπλεκόμενοι γραμματείς Στ. Κονταδάκης, Μ. Νάτσιου και Π. Κρυσταλλίδου και ο δ/ντής Γραφείου Τύπου Ν. Ρωμανός.

Νέες απειλές

Την ώρα που η ηγεσία του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης κρατάει μια υπεύθυνη στάση, πολλά στελέχη του δεν μπορούν να αντιληφθούν τα όρια και την κρισιμότητα των στιγμών. Χθες ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Στέλιος Κούλογλου ξεπέρασε τα όρια, καθώς με ανάρτησή του στο Τwitter απείλησε την κυβερνητική πλειοψηφία με ανοίκειες εκφράσεις, λέγοντας πως απλά περιμένει να… περάσει η κρίση. Γενικά, τις τελευταίες ημέρες μια σειρά στελεχών της αξιωματικής αντιπολίτευσης έχουν αρχίσει να σηκώνουν επικίνδυνα τους αντιπολιτευτικούς τόνους, σπάζοντας το άτυπο μορατόριουμ εν μέσω σφοδρής υγειονομικής κρίσης. Εξις δευτέρα φύσις…

Eξοδοι από τα hot spots

Μένω στο θέμα της εφαρμογής των μέτρων και πηγαίνω στα hot spots. Υπάρχουν καταγγελίες πως στο κέντρο προσφύγων στον Σκαραμαγκά πολλοί είναι αυτοί που κατά την έξοδό τους δεν τηρούν τα μέτρα προστασίας και μπαίνουν μαζικά σε λεωφορεία. Αυτό που ζητούν οι κάτοικοι είναι αυστηροποίηση των μέτρων, αλλά και της αστυνόμευσης, ώστε να μην υπάρξει κάποια δυσάρεστη εξέλιξη. Χθες, πάντως, ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Νότης Μηταράκης διαβεβαίωσε πως «μέχρι στιγμής, δεν έχουμε κανένα κρούσμα, σε καμία δομή φιλοξενίας μεταναστών-προσφύγων σε όλη τη χώρα».

Κλείνουν τα διόδια για Πάσχα;

Η κατάσταση έχει ως εξής και σας τη μεταφέρω όπως έχει. Η Ελλάδα είναι σε καλύτερη κατάσταση από άλλες χώρες, όπως φαίνεται και από τους αριθμούς. Αλλά αυτό δεν σημαίνει τίποτα. Τα δύσκολα είναι μπροστά μας και αυτό συνεπάγεται πως τα μέτρα περιορισμού δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να χαλαρώσουν. Ο μεγάλος φόβος είναι το… Πάσχα. Ο περιορισμός των Ελλήνων το Πάσχα, όταν θεωρείται βέβαιο πως και ο καιρός θα έχει φτιάξει, αποτελεί ένα μεγάλο στοίχημα. Μεταξύ των μέτρων που εξετάζονται είναι και το κλείσιμο των διοδίων. Τόσο απλά. Δηλαδή, δεν περνάς. Και το Πάσχα στο χωριό από του χρόνου…

Στα βαθιά ο Σκυλακάκης

Οι βουλευτές δέχονται καταιγισμό αιτημάτων από διάφορες κοινωνικές ομάδες που θέλουν να ενταχθούν στα ΚΑΔ, καθώς πλήττονται από την πρωτοφανή κρίση. Η λύση για τον συντονισμό αυτών των αιτημάτων δόθηκε σε μια «μονάδα διαχείρισης» που στήθηκε στο γραφείο του υφυπουργού Δημοσιονομικής Πολιτικής Θόδωρου Σκυλακάκη και επιχειρεί να συγκεντρώσει, να εξετάσει και να προωθήσει συντεταγμένα όλα τα αιτήματα. Οπως λέγεται, μάλιστα, ο υφυπουργός είναι πρόθυμος να βοηθήσει με όποιον τρόπο μπορεί, καθώς αντιλαμβάνεται την αγωνία χιλιάδων Ελλήνων πολιτών.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή