Απομόνωση σε ιδιωτικά νησιά και γιοτ εξαιτίας της πανδημίας

Απομόνωση σε ιδιωτικά νησιά και γιοτ εξαιτίας της πανδημίας

2' 45" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εναλλακτικά και πολυτελή καταλύματα επιλέγει μία μικρή μερίδα του πληθυσμού σε όλο τον κόσμο, προκειμένου να περάσει εκεί την περίοδο απομόνωσης λόγω κορωνοϊού. Τον τελευταίο μήνα έχει συνεπώς αυξηθεί κατακόρυφα η ζήτηση για ιδιωτικά νησιά και για καταλύματα σε απομονωμένες περιοχές.

Ενδεικτικά, η ζήτηση στην αμερικανική κατασκευαστική Rising S Company έχει πενταπλασιαστεί σε σχέση με την ίδια περίοδο πέρυσι, όπως σχολίασε στο αμερικανικό δίκτυο CNBC ο διευθύνων σύμβουλος Κλάιντ Σκοτ. Εντυπωσιακό είναι το γεγονός ότι η συγκεκριμένη επιχείρηση δέχεται πλέον κλήσεις και από άλλες χώρες  εκτός από τις ΗΠΑ. Αξίζει να σημειωθεί ότι η μέση τιμή ενός καταλύματος ανέρχεται στις 150.000 δολάρια.

Αντίστοιχη άνοδο στη ζήτηση έχει παρατηρήσει και η αμερικανική Survival Condo. Ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας, Λάρι Χολ, τόνισε «συνήθως προσπαθούμε λίγο για να πείσουμε τους ενδιαφερόμενους να έρθουν εδώ για μία ξενάγηση, αλλά τώρα οι πελάτες δείχνουν μια βιασύνη να αγοράσουν». Μιλώντας στο CNBC, ο Χολ ανέφερε μία χαρακτηριστική περίπτωση ενός πελάτη, ο οποίος αγόρασε ένα κατάλυμα της εταιρείας χωρίς προηγουμένως να το δει. Η τιμή των σπιτιών κυμαίνεται μεταξύ 500.000 δολαρίων και 2,4 εκατομμυρίων δολαρίων, ενώ τα περισσότερα σπίτια προσφέρουν ανέσεις, όπως εσωτερική πισίνα, γυμναστήριο ή τοίχο αναρρίχησης.

Αυξημένο είναι το ενδιαφέρον και για τα ιδιωτικά νησιά και ιδίως στην Καραϊβική. «Είναι πιθανότατα το ασφαλέστερο μέρος στον πλανήτη για όποιον θέλει να ξεφύγει από τον κορωνοϊό, διότι βρίσκεται 30 χιλιόμετρα από την ακτή», δήλωσε στο CNBC ο Κρις Κρόλοου, επικεφαλής της πλατφόρμας ενοικίασης ιδιωτικών νησιών Private Islands. Ο Κρόλοου αναφερόταν συγκεκριμένα στο νησί Γκλάντεν της Καραϊβικής, στο οποίο η διαμονή κοστίζει 1.950 δολάρια η διανυκτέρευση για δύο άτομα. Πολλοί ενδιαφέρονται και για απομόνωση στο Blue Island στις Μπαχάμες, διότι προσφέρει δικό του αεροδιάδρομο. Σύμφωνα με το CNBC, ο Κρόλοου δέχθηκε πολλές κλήσεις την περασμένη εβδομάδα από ενδιαφερόμενους, που βρίσκονταν κοντά στο νησί σε γιοτ και «προσπαθούσαν να βρουν ένα ασφαλές μέρος, ενώ ήταν διατεθειμένοι να πληρώσουν περισσότερα».

Ορισμένοι αποφασίζουν να απομονωθούν στη θάλασσα και συνεπώς προχωρούν σε ενοικίαση σκαφών. Ο Τζόναθαν Μπέκετ, διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας γιοτ Burgess Yachts, δήλωσε στο αμερικανικό δίκτυο CNBC ότι τις τελευταίες ημέρες εκμίσθωσε ένα σκάφος για τέσσερις εβδομάδες και ένα άλλο σκάφος για επτά εβδομάδες σε οικογένειες που θέλουν να βρίσκονται στη θάλασσα μέχρι να κατασταλεί ο ιός. Οι συγκεκριμένες οικογένειες φρόντισαν, ώστε τα παιδιά τους να συνεχίσουν τις διδασκαλίες μαθημάτων εν πλω. Επίσης, τα παιδιά θα μπορούν να κάνουν μαθήματα μαγειρικής με τον σεφ του πλοίου και θα περνούν χρόνο στον χώρο των  μηχανών, προκειμένου να μάθουν πώς λειτουργεί το σκάφος.

Στα μέσα του Φεβρουαρίου άρχισε να αυξάνεται η ζήτηση και για τα ιδιωτικά τζετ. Οπως δήλωσε στο CNBC ο Κρίστοφερ Γουίλιαμς Μάρτιν, επικεφαλής της εταιρείας FlyEliteJets, που δραστηριοποιείται στον σχετικό κλάδο, τότε «ξέσπασε η φήμη ότι έρχεται κάτι μεγάλο, το οποίο θα επηρεάσει σε μεγάλο βαθμό τις εμπορικές πτήσεις». Η ζήτηση για τα ιδιωτικά τζετ αυξήθηκε ελαφρώς και εκτοξεύθηκε στις αρχές Μαρτίου.

Συγκεκριμένα, η FlyEliteJets είχε 270 αιτήματα για ιδιωτικά τζετ μέσα σε πέντε ημέρες, ενώ προηγουμένως λάμβανε περίπου 30 την εβδομάδα. Τις επόμενες τρεις με τέσσερις ημέρες έλαβε 300 επιπλέον αιτήματα. Σύμφωνα με τον Γουίλιαμς- Μάρτιν, στις αρχές Μαρτίου η τιμή των αεροπορικών εισιτηρίων είχε αυξηθεί κατακόρυφα και «ξαφνικά η τιμή ενοικίασης ιδιωτικών τζετ δεν φαινόταν τόσο απλησίαστη». Ο ίδιος σχολίασε ότι εάν γέμιζε το τζετ, η τιμή ανά επιβάτη μπορούσε να συγκριθεί με ένα εισιτήριο θέσης business.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή