Ο ΔΗΚΤΗΣ (28/03/20)

2' 55" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Θέλουν να φέρουν ξανά το ΔΝΤ στην Ε.Ε.

Η Ευρώπη μετράει χιλιάδες νεκρούς, οι κοινωνίες της ζουν τον εφιάλτη ενός αόρατου εχθρού, οι οικονομίες της δοκιμάζονται από μια ασύμμετρη απειλή, αλλά οι τυπολάτρες της δημοσιονομικής ορθοδοξίας αρνούνται να αντιληφθούν ότι τα πάντα γύρω τους καταρρέουν και πως τα πλεονάσματά τους, όσο μεγάλα κι αν είναι, δεν είναι αρκετά ισχυρά για να τους σώσουν. Στο πρόσφατο Eurogroup, ο πρόεδρος του ESM Κλάους Ρέγκλινγκ (φωτ.) ετοίμασε μια γερμανικής έμπνευσης πρόταση για δανεισμό των κρατών-μελών από τον οργανισμό του οποίου προΐσταται. Μια εντελώς ανεπαρκή πρόταση, που προέβλεπε δανεισμό, συνοδεία μνημονίων, την οποία μάλιστα απέστειλε στους υπουργούς Οικονομικών λίγα λεπτά πριν από την έναρξη της τηλεδιάσκεψης. Ενα από τα θέματα που κατά τη γνώμη του ήταν ανοικτά προς συζήτηση ήταν και το ποιος θα είναι ο ρόλος του ΔΝΤ στην κατάρτιση και στην παρακολούθηση εφαρμογής των μνημονίων. Αυτό κι άλλα παρόμοια προκάλεσαν την αγανάκτηση της κ. Λαγκάρντ, η οποία είπε στους υπουργούς ότι μάλλον δεν έχουν αντιληφθεί ποιο είναι το μέγεθος του προβλήματος.

Στην εταιρεία «Οδός ΑΤΕ» έργο του Δήμου Αθηναίων

Ενας από τους τελευταίους διαγωνισμούς που πρόλαβαν να παραγάγουν αποτέλεσμα, τουλάχιστον σε επίπεδο ανάδειξης προσωρινού αναδόχου, πριν από το «πάγωμα» κάθε δραστηριότητας μέχρι το τέλος Απριλίου, αφορούσε στο μεγαλύτερο πρόγραμμα ασφαλτοστρώσεων στον Δήμο Αθηναίων επί σειράν ετών. Πρόκειται για βελτιωτικά έργα στο οδόστρωμα άνω του 50% των δρόμων της Αθήνας. Το κόστος υπολογίζεται σε 42 εκατ. ευρώ και ανάδοχος ανακηρύχθηκε η εταιρεία Οδός ΑΤΕ. Η ολοκλήρωση των έργων έχει οριστεί στα δύο χρόνια, με δυνατότητα παράτασης, ενώ η χρηματοδότηση προέρχεται από ίδιους πόρους του δήμου.

Καθολική μείωση ενοικίων ζητούν οι έμποροι

Μείωση ενοικίων σε ποσοστό 40% για όλα τα καταστήματα που έκλεισαν υποχρεωτικά, ζητεί ο Εμπορικός Σύλλογος Αθηνών, ανεξαρτήτως της συνεισφοράς των πωλήσεων στον συνολικό κύκλο εργασιών. Οπως αναφέρει, το αίτημά του αποτελεί διορθωτική παρέμβαση. Και αυτό διότι, εν γένει, είναι προς τη σωστή κατεύθυνση η διεύρυνση των επιχειρήσεων που μπορούν να τύχουν των ευνοϊκών μέτρων από την πολιτεία ακόμη και με τον δευτερεύοντα ΚΑΔ, παρότι μπαίνει η προϋπόθεση ο συγκεκριμένος Κωδικός Αριθμός να υπερβαίνει σε τζίρο τον κύριο.

Ευκαιρίες στον τομέα των διανομών

Σχεδόν 400.000 συντάξεις διένειμαν στις 24 και 26 του μηνός Μαρτίου οι διανομείς των ΕΛΤΑ. Η διανομή έγινε χωρίς προβλήματα σε μια δύσκολη περίοδο. Η εταιρεία, σε σύνολο περίπου 6.000 εργαζομένων μέχρι σήμερα, είχε μόλις ένα κρούσμα προσβεβλημένου από τον κορωνοϊό. Στελέχη της διοίκησης αποδίδουν την καλή αυτή επίδοση στο ότι πολύ έγκαιρα λήφθηκαν μέτρα περιορισμού μιας πιθανής μόλυνσης. Ειδικές προφυλάξεις λήφθηκαν στα κέντρα διαλογής της αλληλογραφίας, τα οποία θεωρούνται οι πιο κρίσιμες δομές στη λειτουργία του οργανισμού. Τα ΕΛΤΑ, όπως και κάθε άλλη εταιρεία στον τομέα των διανομών, βλέπει σημαντικές ευκαιρίες μέσα στην παρούσα πανδημία του κορωνοϊού.

Η εκδίκηση του Κέινς εν μέσω κρίσης

O υφυπουργός Δημοσιονομικής Πολιτικής Θεόδωρος Σκυλακάκης (φωτ.) αυτοπροσδιορίζεται ως φιλελεύθερος. Κατ’ εξοχήν. Η οπτική του για τον φιλελευθερισμό έχει όμως ενδιαφέρον. Χθες, μιλώντας στην εκπομπή του Παύλου Τσίμα, στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ, μίλησε και πάλι για την «εκδίκηση του Κέινς» –τον οποίο χαρακτήρισε φιλελεύθερο– και υποστήριξε ότι σε περίπτωση μιας τέτοιας κρίσης, οι κοινωνίες οφείλουν να «δανειστούν από το μέλλον για να κρατήσουν ζωντανό τον παραγωγικό ιστό».

Αυτό πρέπει να γίνει και τώρα, τόνισε. Η μοιρασιά γίνεται αργότερα. Και, φυσικά, αυτός που μπορεί να κάνει τη δουλειά αυτή αποτελεσματικότερα είναι το κράτος. Μεταφέροντας την εικόνα από την Αμερική του Μεγάλου Κραχ στην Ελλάδα του σήμερα, ο αρμόδιος για τον προϋπολογισμό υφυπουργός τόνισε ότι «θα στηρίξουμε τον παραγωγικό ιστό» και πρόσθεσε: «Οι θέσεις εργασίας είναι αυτό που παίζεται. Απόλυτη γραμμή μας είναι η διατήρησή τους». 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή