Δάνεια με επικόκιο έως 12% στο πακέτο μέτρων της βρετανικής κυβέρνησης

Δάνεια με επικόκιο έως 12% στο πακέτο μέτρων της βρετανικής κυβέρνησης

1' 13" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Θύελλα αντιδράσεων έχουν ξεσηκώσει οι αυστηροί όροι και τα τσουχτερά επιτόκια που επιβάλλουν οι βρετανικές τράπεζες στο πρόγραμμα χορήγησης δανείων που έχει ενεργοποιήσει η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου, ώστε να διασφαλίσει την επιβίωση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων όσο διαρκεί το χάος που έχει προκαλέσει ο κορωνοϊός. Η Βarclays προσφέρει επιτόκιο έως και 12%, όπως δηλώνει στο BBG ο Πάτρικ Μακναμάρα, πρώην trader της City και νυν επιχειρηματίας στο Λονδίνο. Εν μέσω κατακραυγής, η τράπεζα το μείωσε μεταξύ 2% και 5%, σύμφωνα με τον κ. Μακναμάρα.

Πέραν των απαγορευτικών επιτοκίων, η Lloyds Banking Group και η θυγατρική της Banco Santander στη Βρετανία ζητούν προσωπικές εγγυήσεις για δάνεια που υπερβαίνουν τις 250.000 στερλίνες (305.000 δολάρια), ανέφεραν στο BBG έγκυρες πηγές. Εκπρόσωπος της Barclays ανέφερε ότι καταργήθηκε ο όρος των προσωπικών εγγυήσεων, ενώ περιέγραψε το αρχικό επιτόκιο που ανέφερε ο κ. Μακναμάρα ως λάθος τιμολόγηση. Η Royal Bank of Scotland ανακοίνωσε χθες ότι δεν ζητεί εγγυήσεις με προσωπικά περιουσιακά στοιχεία για τα δάνεια εκτάκτου ανάγκης που χορηγεί. Το πρόγραμμα διακοπής επιχειρηματικών δραστηριοτήτων λόγω κορωνοϊού της βρετανικής κυβέρνησης (CBILS) έχει δεχθεί κριτική ότι βασίζεται σε μεγάλο βαθμό στις τράπεζες για τη χορήγηση ρευστότητας στις επιχειρήσεις. Το πρόγραμμα προβλέπει έκτακτα δάνεια προς τις επιχειρήσεις με ετήσιο τζίρο κάτω των 45 εκατ. στερλινών και με κρατική εγγύηση έως και 80% του χρέους. Οι δανειολήπτες δεν θα χρειασθεί να καταβάλουν τόκο ή προμήθεια για 12 μήνες και τα δάνεια έχουν πλαφόν 5 εκατ. στερλίνες και εξαετή διάρκεια. Περίπου 40 χρηματοπιστωτικά ιδρύματα συμμετέχουν στην πρωτοβουλία.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή